Virágok, amelyek a lepkéket csalogatják

Színvilágukkal és illatukkal harcolnak a virágok a lepkék, katicabogarak és méhecskék kegyeiért, hiszen ők azok, akik a beporzást elvégzik, akik tovább viszik a virágport.

Minél színesebb, nagyobb és illatosabb a virág, annál több esélye van egy méhecske barátságára. Most három növényt mutatunk be, amely becsalogatja kertjébe a színes szép lepkéket és más hasznos rovarokat.

Napraforgó

Hatalmas sárga tényár méretű virágait már messziről észreveszik a rovarok. A virág színe legtöbbször erős napsárga, de ma már narancssárga, kissé pirosas színárnyalatban is találkozhatunk vele, a dísznapraforgó pedig 50 cm magasra megnövő dupla virágú különleges kerti virág. A nagyméretű napraforgót, amely akár 2 méter magasra is megnőhet, kerítés vagy házfalak mellé érdemes ültetni. Nyáron a nap járásával megegyező irányba fordul a feje.

Nyár végén érik be a mag, vagyis a már jól ismert napraforgómag. Így nemcsak hasznos növényé válik kertünkben, hanem ízletes rágcsálni valót is szolgálgat.

Vaníliavirág

Nyár közepétől nyílnak ezen a szép, 50 cm magas kerti virágon a lila színű édeskés illatú virágok, amelyek tényleg vanília illatot árasztanak. Illatukkal szinte elbódítják a lepkéket és méheket, így biztosak lehetnek a látogatásban. Nemcsak kertbe, hanem  dézsába is ültethetjük, de vegyes virágágyásban is szépen mutat. A növényt ültessük minél naposabb, melegebb helyre, és nyáron öntözzük folyamatosan a földjét.

Királyliliom

A liliomok egyik szép családtagja, amely hatalmas virágával és erős illatával szintén a lepkék és rovarok kedvenc növénye. Nem összetévesztendő a sima liliomokkal, mert ezeknek nincs illatuk, ám a királyliliomok szinte elbódítják a látogatókat. Ma már hatalmas választékban ültethetjük kertünkbe őket, fehér, rózsaszín, erős rózsaszín, vajszínű, lila és számtalan színben illegetik magukat a kertben.

A királyliliom – akár csak a többi liliomfajta – gumós növény, így nyár végén tőosztással lehet szaporítani. Túl sok tövet ne ültessünk kertünkbe, mert erős illata érzékeny embereknél erős fejfájást válthat ki.

Minél több nagy virágú, élénk színű és illatos virágot ültetünk, annál több beporzó rovart vonzunk kertünkbe, köztük a kedves katicabogarakat és a szép színes lepkéket.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …