Végzetes betegségre is utalhatnak a szőlőlevelek tünetei

A szőlő tőkepusztulása

Miközben egész nyáron ápolgatjuk a szőlőnket, elsősorban a fürtökre figyelünk, pedig a levelek tünetei is fontosak. Ők jelzik, ha valami nincs rendben. És valljuk be, mire eldöntjük, hogy teszünk is valamit, bizony gyakran már késő. A szőlőtermelők a nyár folyamán találkozhatnak az állományban ún. tigrisfoltos levelekkel, amelyet hajlamosak lehetnek valamilyen tápanyaghiány tüneteként értékelni, de néha ennél komolyabb a baj. Sajnos, az a tapasztalat, hogy ilyenkor többnyire már késő ezeknek a tőkéknek a mentése.

Felmerül a kérdés, mikor kéne elkezdeni a védekezést a tőke elhalása ellen?  Évek hosszú során ugyanis több mint 60 gomba lassan-lassan beveszi magát a szőlőtőke rostjai közé. Lassan elfoglalják az érrendszert, minden utat, amely a vizet s vele a táplálékot szállítja a növényben. Egy-két évig ilyen foltos tigrismintás leveleket észlelve nem sok jelentőséget tulajdonítunk neki, Egyszerűen elmegyünk a probléma mellett. De a következő vagy későbbi nyáron hirtelen kiszárad a tőke, vagy csak „eltörpésedik” a vesszeje, a levelei, sőt van olyan, ami a tavaszi metszés után már meg sem éled.

Figyeljünk a szőlő levelére is – Fotó: pixabay.com

Ezeket a tigriscsíkos leveleket a szakemberek az ún. ESCA betegség tüneteinek nevezik. Ez a mozaikszó nem egy károsítót jelöl, hanem magát a tünetegyüttest. Ahogyan a kajszi gutaütését is több gomba, baktérium és fitoplazma faj okozhatja, úgy a szőlő korai tőkepusztulását (ezt nevezzük ESCA-nak) is több gombafaj idézheti elő. Nehéz meghatározni a fertőzést beindító elsődleges kórokozót, mert később, a legyengült növényen egyéb gombák is megtelepedhetnek. Az biztos, hogy a sok élettani ok mellett, a taplógombák is főszerepet játszanak a tőkék lassú elhalásában. Alattomos betegség, 10-15 év alatt, akár a teljes ültetvény is kipusztulhat.

A beteg növények a nyári vegetációs időszakban már felismerhetők, ezeket legjobb, ha kivágjuk. Viszont tavasszal, a metszés időszakában még lehet tenni a betegség fellépése és terjedése ellen. Ha nem is lehet gyógyítani, de megelőzni mindenképp. A módszer egyszerű: minden nagyobb metszési (vágási) felületet le kell kezelni Chitopron készítménnyel. A Chitopron a Trichoderma gomba és Chitosan (hidrochlorid) keveréke. Metszés után minél korábban kezeljük le a szőlőtőkéket, annál jobban tudunk védekezni a betegség fellépése és terjedése ellen. A kezelés egyszerű: a vízben oldott Chitopron-t permetezve juttassuk ki a metszés után, vagy ecsettel kenjük fel a vágási felületekre, így talán meg tudjuk akadályozni a fertőző gombák további terjedését.

A Chitorponban található két készítmény kiegészíti egymást a Trichoderma asperellum 1- 2 cm-re belenő a tőke fás részébe, ezzel távol tartja a kórokozó gombákat. A Chitosan viszont egy védő réteget képez kívülről a vágás felszínén, amelyen keresztül szintén nem tudnak bejutni a betolakodók, és támogatja a Trichoderma hasznos gomba kedvező környezetét is. A Trichoderma gombával, amely a Trifender készítményben található, érdemes a venyigéket is lekezelni a mulcsozás előtt. Forrás: www.biotomal.sk

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …