A füge metszése, visszavágása

A füge, noha mediterrán égövi növény, nálunk is termeszthető, természetesen környezeti és termőhelyi igényeinek figyelembe vételével. A kertben napos meleg, tápanyaggal jól ellátott helyre ültessük, a téli időszakban takarással, vagy védett helyre való bevitelével gondoskodjunk a megfelelő fagyvédelméről. Az idősebb fügefa ugyan a kisebb fagyokat még elviseli, de ha a fiatalabb növényt éri téli fagy, nagy valószínűséggel elpusztul.

A fügefákra jellemző, hogy többnyire inkább oldalra, széltében növekednek. Ezt a termésbiztonság érdekében is elsősorban ritkítással, vagyis metszéssel és visszavágással lehet korlátozni. A metszést még a tavaszi rügyfakadás előtt február végén – március elején kell elvégezni.

Metszéskor először vágjuk vissza a túl hosszúra nyúlt hajtásokat és a keresztbenövő ágakat. Az ágakat mindig egy rügyig, vagy elágazódásig kell visszavágni. A fiatal növények esetében csak óvatosan, kisebb mértékben vágjuk vissza az ágakat, míg az idősebb, többéves fáknál már erőteljesebb mértékben történhet a metszés. Mivel a füge mindig a kétéves ágakon, tehát az előző évi hajtásokon hozza a terméseit, ügyelni kell arra, hogy ezeket a hajtásokat ne vágjuk túlságosan vissza, mert ebben az esetben nem várható termés. (sz-agr)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …