Bayer on-line konferencia

A járványügyi helyzet miatt idén a tavalyihoz hasonlóan újra on-line formában tartotta meg évadnyitó konferenciáját a Bayer vegyszer-és immár vetőmag-forgalmazó cég szlovákiai képviselete. Peter Fúzik a kereskedelmi osztály vezetője bevezetőjében alapjában véve sikeresnek minősítette a 2021-es esztendőt. A Bayer sikeresen befejezte a néhány évvel ezelőtt elkezdett integrációs folyamatot a Monsanto amerikai céggel történt egyesülés kapcsán, s immár egyértelműen meghatározott új szerkezeti és szervezeti struktúrában folytatja tevékenységét. Ennek keretében a cég mezőgazdasággal foglalkozó szervezeti egysége Bayer CropScience néven jelenleg a világ 143 országában levő képviseletében összesen 33 ezer alkalmazottat foglalkoztat, akik évente 18 milliárd euró értékű forgalmat bonyolítanak. A cég az egyik legfontosabb területe, a kutatás és fejlesztés finanszírozására évente 2 milliárd eurót fordít, ezen a területen 7 ezer kutató-fejlesztő dolgozik. A Bayer termék-portfóliója sokrétű: a növényvédelmi készítmények gyakorlatilag teljes körét lefedi, a csávázószerektől kezdve a gyomirtó, a gombaölő és rovarölő szereken, a növekedést szabályozó anyagokon, a különböző segédanyagokon, valamint az ún. DDD (deratizációs) készítményeken át a biológiai növényvédelmi szerek mellett immár a szántóföldi növények, köztük a kukorica és a repce vetőmagok is megtalálhatók a kínálatukban. Tíz területi kereskedelmi képviselőjük révén lefedik az ország mezőgazdasági termeléssel foglalkozó területét, a szolgáltatásaikat mellettük speciális szakemberek is segítik, akik a marketing, a csávázási technológiák, a totális gyomirtás, valamint a szőlőtermesztés speciális kérdéseire is tanácsokat tudnak adni a partnereiknek.

A szakmai konferencia programjában az első téma az őszi repce hatékony tavaszi növényvédelmének kérdéseivel foglalkozott Ján Hanuska, a cég marketing osztályának munkatársa. Előadásában kiemelte, hogy a termelők az elmúlt esztendőben új kihívások elé kerültek, lévén, hogy az uniós  szabályozás keretében számtalan növényvédelmi hatóanyag került tiltó listára mind a rovarölő, mind pedig a gombaölő készítmények között, így új megoldási lehetőségeket kellett keresni, illetve kínálni a termelőknek. A Bayer ezen a területen felkészülten állta a kihívásokat, a repce növényvédelmére D-ACT néven egy új rendszert vezetett és jegyeztetett be, amelyben két készítmény szinergikus hatását kihasználva képes megvédeni a repceállományokat a tavaszi károsítók támadásaitól. A D-ACT két készítményt tartalmaz (Decis + Kestrel), közülük az ismert Decis kontakt hatású rovarölő, a Kestrelnek pedig szisztémikus és kontakt hatása is van (hatóanyaga acetamiprid). A két hatásmechanizmus jól kiegészíti és felerősíti egymást, a méhekre nem ártalmasak, egy vegetációs időszak alatt kétszer alkalmazhatók. Felhasználásukat a rendszer keretében a tavaszi időszak elején a vegetáció beindulása utáni időszakban javasolják, egy másik alkalmazási lehetőség, hogy az állományok kezelését a Decisszel kezdik, a D-ACT két készítményével folytatják és végül a virágzáskor Kestrel-lel fejezik be.

Ján Hanuska

A D-ACT azonban nemcsak a repcében, hanem a kukoricában (a kukoricabogár és a kukoricamoly) valamint a burgonyában a burgonyabogár ellen is engedélyezett.

Az egészséges repceállományok fenntartása érdekében azonban a tavaszi időszakban szükség van az állományok inventarizációja (felmérése) alapján szükséges egyéb növényvédelmi kezelésekre is, többek között a gombás eredetű fertőzések tüneteinek feltárására és az állomány sűrűségének felmérésére is.  A kevésbé fejlett, nem eléggé sűrű repceállomány besűrítését célzó tavaszi kezelésre a Tilmor gombaölő szer ajánlott, amely elsősorban növekedésszabályozó hatása révén elnyomja az ún. apikális dominancia (a felfelé irányuló növekedési kényszer) hatását, segíti az oldalhajtások kialakulását és az állomány egységes növekedését.

A virágzó állományok védelmére a Propulse gombaölő szer javasolt, amelyet 1 l/ha adagban kell kijuttatni a teljes virágzás állapotában levő állományokba, ahol a hatóanyagai révén (protioconazole és fluopyram) elsősorban a fehérpenészes rothadás ellen nyújt védelmet, egyúttal azonban a növények kondícióját és a becők szilárdságát is kedvezően befolyásolja. Ez a készítmény nemcsak a repcében, hanem többek között a napraforgóban, a kukoricában, a cukorrépában és a mákban is engedélyezett, sőt már a szójában is alkalmazható.

A repce sikeres termesztésének alapja a vetőmagok hatékony csávázása, amellyel megvédhetők az állományok a talajkártevők károsításától. A Bayer ezen a területen is új készítménnyel lépett a piacra, a Buteo start (hatóanyaga flupiradifuron) a repce- és káposztabolhát elleni védelmet biztosítja a kelő növényzetnek. Hatékonyságát laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztották, a kontroll készítményhez képest alacsony fertőzési nyomás esetén 12-20 százalékkal, magas fertőzöttségi szinten pedig 68 -78  százalékkal magasabb védettséget nyújtott. A Buteo start alkalmazását úgyszintén egy már ismert és bevált gombaölő készítménnyel is kombinálni lehet, így a Scenic gold-dal és a Buteo starttal kezelt állományokban a keléskori rovarkártevők és a gombabetegségek ellen is védelmet nyújtanak.

A kalászos gabonafélék tavaszi gyomkezelésének lehetőségeit Miroslav Jursík, a Prágai Mezőgazdasági Egyetem docense elemezte előadásában. Ennek keretében felvázolta a gyomirtószeres kezelések hatékonyságát befolyásoló tényezők szerepét, beleértve a légköri és hőmérsékleti viszonyokat, a készítmények formulációit, a gyomspektrum és a benne levő rezisztens gyomfajok kezelésével, valamint a gyomirtó szerek hatóanyagainak további betiltásával kapcsolatos lépéseket.

Miroslav Jursík

A hatékony tavaszi gyomvédelmi kezelések hőmérsékleti viszonyai alapjában véve megkövetelnek egy minimális hőmérsékletet, amelyen a szerek ki tudják fejteni hatásukat, ennek minimális értéke 5-10 oC között van (az optimális 20 oC). Fontos tényező, hogy az elvárt hőmérséklet ne csak a kezelés napján, hanem azt megelőzően, már 3-4 nappal korábban is stabilan ezeket az értékeket mutassa. Ugyanakkor a permetezés utáni esetleges lehűlés már nem befolyásolja negatívan a szerek hatékonyságát.

A készítmények felszívódását az elegendő csapadékmennyiség, illetve a talaj nedvességtartalma alapvetően kedvezően befolyásolja, még a gyengébb hatóanyagoknak is jobb lesz a hatékonyságuk. Ugyanakkor az április végi – május eleji esőknek (egy hónappal a permetezések után) lehet egy olyan hatásuk is, ami meggyorsítja a nem teljes mértékben elpusztított gyomok regenerációját. Ebben az időszakban a szárazabb időjárás éppen ellenkezőleg javítja a gyomirtószerek hatékonyságát, mivel a gyomoknak nincs elegendő vizük a regenerációhoz.

A hatóanyagok felszívódását a készítmények formulációja is befolyásolja, az oldószeres, az olajos, emulgátoros és az ún.  surfaktant alapú vivőanyagokhoz kapcsolt hatóanyagok közül a vizsgálatok során az olajos OD és az emulgátoros EC formuláció mutatta a legjobb felszívódási értékeket.

Ugyancsak fontos szerepük van a hatóanyagok felszívódásában az ún. adjuvánsoknak, főleg a szárazabb időszakokban. Ezek közül is az olajos alapú készítmények (Mero) nyújtották a legjobb teljesítményt.

A növényvédő szerek hatóanyagainak fokozatos forgalomból való kivonása ugyancsak komoly hatással lesz a kalászosok gyomkezelésére. Ennek eredménye az egyik legelterjedtebb hatóanyag, a chlorsulfuron teljes betiltása, viszont a tavaszi időszakban alkalmazható szerek hatóanyagai közül várhatóan kevesebb jut erre a sorsra, ugyanakkor emiatt növekszik majd a tavaszi kezelések volumene, ami az ezzel kapcsolatos rezisztenciák kialakulásának kockázatával fenyeget. Az előadó ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet a csehországi tapasztalatokra, ahol pl. az ALS inhibitorokkal szembeni meglévő rezisztenciát a nagy széltippan esetében már kimutatták, a pipacs fajoknál és az ebszékfűnél ugyancsak kialakulóban van. 2017 óta a rozsnok fajoknál is fennáll a rezisztencia – ez a glifoszátok betiltásával komoly problémákat jelez előre.

A gyomfajok szabályozására tavaszi kezelésekkel is megvannak a lehetőségek, az előadó felhívta a figyelmet a rozsnok ellen az ALS inhibitor (Attribut + Mero) kezelések optimális időpontjának kivárására, amikor a hőmérséklet már 10 oC feletti értékeket mutat, és a kezeléseket ajánlott 2-3 hét múlva megismételni.  A ragadós galaj káros és veszélyes gyomfajta, felvételezésekor már a négyzetméterenkénti 1 egyednél kisebb érték esetén is ajánlott a kezelés, sőt azzal a veszéllyel is járhat, hogy az ALS készítmények csődöt mondanak ellene pl. nagy hőség, szárazság, vagy a gyom magasabb fejlettségi szintje esetén. A mezei árvácska Csehországban az egyik legelterjedtebb gyomnövény, előrenyomulását azzal is magyarázzák, hogy a nagyon sok gyomirtó szer hatástalan ellene, főleg szárazság esetén, és/vagy a magasabb növekedési fázisában. A veronika félék ugyancsak széles körben károsítanak, az ellenük való védekezés az őszi időszakban hatékony, tavasszal kevésbé. Kezelésükre az iodosulfuron, a pyroxsulam és a carfentrazone hatóanyagú készítmények javasoltak. Szlovákiában az utóbbi években a pipacsfélék terjedése egyre jelentősebb, ellenük tavaszi kezelések formájában ajánlott a védekezés, de a megnövekedett tavaszi permetezések miatt a rezisztencia kialakulása is nagyobb veszéllyel fenyeget.

A chlorsulfuron hatóanyag forgalomból való kivonása utáni kezelésekre az iodosulfuron látszik a legalkalmasabbnak, noha a repce árvakelés ellen kevésbé hatékonyabbnak tűnik. Ilyen esetekben az ALS inhibitorok és a 2,4 D hatóanyag kombinációja (Sekator Plus és Husar Active Plus) javasolt.

Előadásához szorosan kapcsolódott Josef Suchánek, a Bayer munkatársának ismertetője, aki a cég kalászos gabonafélékbe javasolt növényvédelmi technológia alapelemeit vázolta fel az idei évre. A kalászosok gyomirtásában a fenntarthatóság érdekében a diverzitás fontosságára hívta fel a figyelmet, ebben a hatóanyagok és a vetésforgó változtatása, a talajművelés minősége, az ajánlott hatóadagok betartása és a pontos gyomfelvételezés az alapvető feltételek közé tartozik. A kalászos gabonafélék hatékony gyomkezelésében az őszi permetezések alapvető jelentőséggel bírnak. Erre a célra a Bayer kínálatából a Cougar Forte 0,5 l/ha adagja ajánlott, elsősorban a nagy széltippan, a nyári perje, egyes kétszikű gyomok, valamint a ragadós galaj és a repce árvakelés ellen. Ez utóbbiak esetében a permetlé kiegészíthető a Sekator 0,1 l/ha adagjával. Az időszerű tavaszi kezelésekre a kétszikű gyomok, a ragadós galaj, a kamillafélék és a (káposztafélék) ellen a tavaly engedélyezett Sekator Plus kínál megoldást, amely hormonhatású hatóanyaga révén a pipacsfélék, a libatop félék, a mezei acat, és a kultúrnövények árvakelése ellen is bevethető. Továbbra is a kínálatban marad a Sekator OD, amely DAM-mal is keverhető, a Sekator Plus viszont nem kombinálható a DAM-mal.

Josef Suchánek

A Husar Active Plus, amely tavaszi készítményként 1 l/ha adagban komplex védelmet nyújt az őszi vetésű kalászosokban legelterjedtebb gyomok, pl. a nagy széltippan, a nyári perje, a héla zab, a kétszikű gyomok és egyes kultúrnövények árvakelése ellen. A három hatóanyagú készítmény ún. széfenerrel kiegészítve olajos formulációban kerül forgalomba, gyorsabb és megbízhatóbb védelmet kínál a gyomok ellen és nem szükséges külön nedvesítő szert hozzákeverni a permetléhez.

Ugyancsak tavaly került forgalomba a Husar Star készítmény, amely a Husar Active Plus-hoz hasonló gyomspektrum ellen hatékony, ugyanakkor WG formulációja (szilárd szemcsék) révén jóval variabilisabb felhasználást kínál. Tavasszal a bokrosodás időszakában javasolt alkalmazni.

A kalászosok növekedésszabályozása elsősorban a megdőléssel szembeni védekezés eszköze. Erre a célra az őszi búzában a Spatial Plus szolgál, amelyet alacsonyabb kockázat esetén egyszeri alkalmazással, nagyobb kockázat esetén komplex növekedésszabályozó rendszer keretében juttatnak ki többek között a komplex szabályozási rendszer másik elemével, a Cerone-val.

A kalászok növényvédelméből nem hagyható ki a gombás fertőzések elleni védekezés, amelynek több követelménynek is meg kell felelnie. Legyen célzott, hatékony és gazdaságos, ehhez univerzális azol alapú gombaölő készítmény, a Hutton áll a termelők rendelkezésére. A szár és a különböző levélbetegségek ellen ajánlott. Strobilurín hatóanyaga van a Delaro készítménynek, amely elsősorban a tavaszi árpa levélbetegségei, egyúttal az őszi búzák védelmére is ajánlott. A gombaölő készítmények sorát az SDHI alapú antistressz hatással is rendelkező Boogie Xpro egészíti ki. A kalászosok levélbetegségei elleni védekezésben olyan plusszértéket képvisel, amelyet a magasabb intenzitású állományokban ajánlott bevetni, ahol hosszabb ideig képes kifejteni a hatását, ösztönző (stimuláló) funkciója révén hatékonyan támogatja a levélzet fejlődését, antistressz hatását pedig elsősorban a szárazabb éghajlati viszonyok között érvényesíti. A T1- T2-es fejlettségi állapotban alkalmazva felgyorsítja a hatóanyagok felvételét, védő filmréteget képez a növények felületén, UV stabilitással is rendelkezik, és az eső általi lemosással szemben is ellenálló. Ebben nagy szerepe van az Xpro technológiának is. A kalászbetegségek ellen a Prosaro kijuttatásával védekezhetnek hatékonyan a termelők. Szélesebb alkalmazási időpontja, elsősorban a T3-as időszakban érvényesül a leginkább. A kalászosokban az említett készítményeket komplex rendszerbe foglalva kínálják a termelőknek, többek között a termelés intenzitását is figyelembe véve. A kínálatban az ökológiai termesztésben is alkalmazható fungicid, a Serenade ASO is megtalálható. Az állományok rovarölő szeres kezelésére a Decis alkalmazható. A Bayer komplex növényvédelmi kínálata a gabonafélék teljes vegetációs időszakára megoldást kínál és nyújt a kalászosok sikeres termesztéséhez.

A Monsanto integrálása után a Bayer a növényvédelmi készítmények forgalmazása mellett a Dekalb hibridek révén a vetőmagpiac egyes szegmenseiben is meghatározó pozíciókba került. Többek között a kukorica és az olajnövények kínálatában már megjelentek a legújabb nemesítésű hibridek is. Ján Hanuska a Bayer munkatársa az új csúcsminőségű Dekalb repcehibridek termesztésének előnyeiről, a hozamképességüket biztosító új genetikai alapokról, a termesztésük során igénybe vehető modern növényvédelmi technológiákról és készítményekről, valamint a termelőket segítő, a helyi viszonyokhoz leginkább alkalmas hibridek és növényvédelmi eljárások kiválasztásáról is beszélt előadásában. A hibridek kiválasztása széleskörű különböző környezeti feltételek között végzett fajtavizsgálati eredmények alapján történik, ez az alapja annak, hogy a termelőknek az adott térségnek leginkább megfelelő tulajdonságokkal rendelkező hibridet tudják felkínálni. A repce termesztésének eredményességét nemcsak a vegetációs időszak alatt, hanem már a vetőmag elvetése előtt biztosítani kell, ennek érdekében az általuk forgalmazott vetőmagok új rovarölő szeres csávázást kapnak. A Buteo star mellett – amelynek jellemzőit e cikk elején már ismertettük – a kelő állományok gombás eredetű betegségei ellen egy másik készítményük a Scenic Gold kínál hatékony védelmet.

A repcehibridek között a DK Excited a fajtavizsgálati kísérletekben 2021-ben rögtön az első évben az élre tört. A különböző szlovákiai helyszíneken végzett kísérletekben 4,33 t/ha átlaghozammal a legjobb eredményt érte el, ezek közül is kiemelkedik a Nagysallón elért 4,7 t/ha átlaghozama. A DK Excited középkorai érésidejű, RLM7 (fóma), és TuYV (tarlórépa sárgaság) vírusokkal  szembeni ellenálló képessége van. Hozamképességét korábban már a csehországi vizsgálatokban és a termesztői gyakorlatban is igazolta. Újdonságként itt is azonnal a legmagasabb eredményt érte el. A fajtavizsgálatokban a kontroll hibridekhez képest 9 %-kal magasabb termésátlaggal kapta meg a fajtabesorolást.

Az idei szezonban újdonság a DK Exbury, amely a kísérletekben 12 % -os átlaghozammal produkált magasabb teljesítményt a kontrollnál. Kiváló hozamképességét nagyfokú stabilitás is jellemzi, a különböző termesztési feltételek között az eredményei alacsony szintű szórást (különbséget) mutattak.

A DK Expectation volt az első hibrida kínálatukban, amely TUYV vírussal szembeni ellenálló képességgel rendelkezett, egyúttal ennek a hibridnek jellemző tulajdonsága, hogy még a kedvezőtlenebb feltételek között is (alacsonyabb N-ellátás) képes volt az átlagosnál magasabb hozamokra. Mindhárom hibrid RLM 7 és TUYV ellenálló génekkel rendelkezik. A repcekínálatban két hagyományos hibrid is szerepel: a DK Exlibris és a DK Exception.

A kukorica hibridek kínálatában 22 hibrid szerepel, ebből 16 szemes és 6 silókukorica. Ezek jellemzőit Ondrej Pinček a marketing osztály munkatársa ismertette. Bevezetőjében szólt az innovatív Field Shield jelöléssel ellátott kiemelkedő adottságú hibridekről, amelyek a szigorú követelmények alapján kiválasztott stressztűrő képességüknek köszönhetően magas terméspotenciállal rendelkeznek, s főleg kiváló aszály- és egyéb stressztűrő tulajdonságaik miatt kedvezőtlen évjárat esetén is átlag feletti terméseredményre képesek. A szemes kukorica hibridek idei kínálatában négy újdonság szerepel. A DKC 3609 nagyon korai érésidejű (FAO 240-260) hibrid, koraisága miatt elsősorban az ország északi felében ajánlott a termesztése. A DKC 4098 (FAO 310-320) korai hibrid, alkalmazkodó képességét, terméspotenciálját és stabilitását a Field Schield minősítés is garantálja. Rövidebb, de vastag kalászai vannak, nagyon jól reagál az intenzitást növelő tényezők alkalmazására. A DKC 4897 (FAO 390-400) a középkései szegmens újdonsága, elsősorban az intenzív termesztési feltételek közé ajánlott. Hozamképességét és adaptabilitását a Field Schield minősítés is alátámasztja. A fajtakínálatban az ismert és bevált DKC 4717 váltótársa lehet. Az alacsony száron széles ún. flexy típusú csöveket (nincs behatárolt méretük) nevel. A DKC 5182 (FAO 440-450) kési hibrid kifejezetten az ország déli intenzív kukoricatermesztési körzeteibe ajánlott, termésstabilitása és hozamképessége valóban a térség feltételei között érvényesül a legjobban.

Ondrej Pinček

A silóhibridek minősítésében szintén új jelölést vezetett be a Dekalb. A SiloExtra index keretében alapjában véve a silókukoricának a tejtermelésben, illetve a biogáz előállításában fontos három jellemző tulajdonsága, a szárazanyag-tartalom, az energiatartalom (keményítő) és a sejtfal emészthetősége alapján választották ki az erre a célra legmegfelelőbb hibrideket. A Dekalb SiloExtra index-szel jelölt új hibridek új genetikával rendelkeznek, ezek a tejtermelésben, illetve a biogáz előállításában biztosítják a termelés hatékonyságát és minőségét. A DKC 2891 újdonság  (FAO 200-220) nagyon korai hibrid, kiválóan alkalmazkodik a keléskori hideg időjáráshoz, stabil és nagyon magas hozamképességgel  rendelkezik, amit gyengébb feltételek között is képes érvényesíteni. A DKC 3601 (FAO 250-270) középkorai érésidejű hibrid kifejezetten magas hozamképességgel bír. Ezt különböző évjáratokban is bizonyította. Magas erőteljes növekedésű, szilárd szárral és dús levélzettel rendelkezik.

Feldolgozta: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …