Varázsoljon ünnepi hangulatot magyallal

Élénkpiros terméseivel és mélyzöld színű leveleivel ünnepi hangulatot varázsolhat a magyal már az őszi hónapoktól. De nem csak szép ez a növény, hanem hasznos is. Ágait használhatjuk díszítésre, termését pedig imádják a madarak.

 Jellemzői, tulajdonságai

Örökzöld cserje, mely cakkos szélű, fényes leveleivel egész évben szép dísze lesz a kertnek. Lassan nő, viszont nagyon sokáig, 100 évig, vagy annál is tovább él. Az ősszel megjelenő, egész télen át vöröslő bogyója a madarak kedvelt tápláléka. De senki ne kóstolja meg, mert mérgező! A kifejlett növény magassága 5–8 méter. Jól bírja a metszést, ezért sövényként is telepíthető. Májusban hozza fehér virágait.

Tarka levelű változat

Kertészetekben kapható törzses magyal is, mely kisafaként nevelve nagyon jól mutat a kerti utak mentén, vagy virágtartóba ültetve, a bejárati ajtó mellett. Ha a zöld levelek helyett inkább színeset szeretnénk, akkor a fehérrel vagy a sárgával szegélyezett levelű magyalfajtákat ajánljuk.

Igényei, gondozása

Széltől védett helyet keressünk neki. Talajigénye átlagos, de jobban fejlődik tápanyagban gazdag, jó vízáteresztésű talajban. Vízigénye közepes. Hogy szép és egészséges maradjon, ültetés után két évig rendszeresen öntözzük a fiatal növényt. Később elegendő csak a száraz időszakokban meglocsolni.

A sok napfényt is elviseli, de szereti az árnyékot. Az a legjobb, ha mindkettőt megkapja. Nyugodtan ültethető akár lomblevelű fák alá is. A tarka levelű fajtának több fényre van szüksége ahhoz, hogy kétszínű lombját megtartsa. De ne ültessük olyan helyre, ahol egész nyáron át süti a nap. Télálló, de a fiatal növény tövét érdemes télen takarni, pl. lehullott lombbal vagy fenyőkéreggel. Az ágakra fagyott havat rendszeresen rázzuk le, nehogy letörjenek nagy súly alatt.

Ültetése

Kétlaki növény. Ha piros terméseivel szeretnénk télen a kertbe csábítani a madarakat, legalább egy termős és egy porzós növényt is ültetni kell egymás közelébe (5-6 méterre egymástól). Nagyon jól mutat egyesével a kert különböző részein. De elhelyezhetjük őket csoportoson is, akár sövényként. Ebben az esetben egymástól 90 cm-re ültessük a növényeket. Azt mindenképp figyelembe kell venni a hely kiválasztásánál, hogy ha nem metszik rendszeresen, a magyal terebélyesre nő.

Konténeres változatban az év bármely, fagymentes időszakában ültethető.

Az ültetés menete

Ássunk akkora gödröt, hogy a növény gyökérlabdája kényelmesen elférjen benne. Lazítsuk fel a gödör alját, oldalát, hogy a gyökerek könnyebben terjeszkedhessenek. A gödör aljára szórjunk néhány marék szerves trágyát. Erre tegyünk egy réteg földet. Utána helyezzük a cserepéből óvatosan kiemelt növényt a gödörbe úgy, hogy a gyökérlabda teteje éppen csak a talajszint alatti mélységbe kerüljön. Töltsük fel a gödröt földdel, majd alaposan nyomkodjuk le a növény körül. Legvégül jó alaposan öntözzük meg.

 

Metszése

Egyáltalán nem szükséges metszeni, ezért ha természetes formájában szeretnénk hagyni, csak azokat az ágakat vágjuk le, amelyek útban vannak. A metszést egyébként jól bírja, ezért kiváló sövényfajta. Ha szabályos sövényt szeretnénk kialakítani, akkor minden augusztus végén metsszük meg.

Ahhoz, hogy tömött és áthatolhatatlan legyen a sövény, minden nyár végén vágjuk le az egyéves (előző év augusztusától fejlődött) hajtások felét. Próbáljuk meg a vágást levél alatt vagy felett megejteni, mert  a sérült, átvágott levelek széle megbarnul.

Cserépben

Cserépben is tartható, hiszen rendszeresen visszavágva nem foglal sok helyet, és nagyon szépen mutat.

Kis erkélyre azonban nem ajánlott helyezni, hiszen sok helyet foglal, levelei pedig könnyen felsérthetik a bőrt, kiszakíthatják a ruhát.

Szaporítása

Aki szeretne még több magyalt a kertbe, szaporíthatja magról, közönséges bujtással, zöld és félfás dugványozással is.

Egyéb fajták

Ha a közönséges magyalbokrokon kívül másfajta magyalokat is szeretnénk ültetni, akkor még a kék magyalt, és a japán, vagy más néven csipkéslevelű magyalt ajánljuk.

(utakerthez)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda márciusi száma

A tavaszi termelési szezon kezdetén a Jó Gazda márciusi száma összefoglalja a kerti vetésforgó alkalmazásának alapvető szempontjait és …