Fenna

Ültetés előtt a burgonyafajtákról

A holland Agrico szervezet által nemesített burgonyafajtákat forgalmazó és termesztő Triana Kft. termékbemutatót tartott ősszel az egyik Nagylég melletti dűlőben.

Az Agrico 1973-ban jött létre három nagy burgonyanemesítő cég egyesülésével. Az akkori három cég által létrehozott szövetkezet mára globális piacvezetővé nőtte ki magát, több mint 1200 termesztő tudását és tapasztalatait összpontosítva. A jelenleg forgalomban levő 67 burgonyafajtájukat a világ több mint 80 országában termesztik sikeresen, óriási területeken. Köztük Szlovákiában is.

Néhány figyelemre méltó fajta

Riviera – Már 15 éve ez a legkorábbi fajta a piacon. Hajtatásban, de csak simán, fátyolfóliával takarva is termeszthető. A kora tavaszi fagyokat is elviseli és túléli. Jól bírja a hűvösebb időszakokat. Nincsenek különösebb termesztési igényei. A Sencorral való kezelésre nem érzékeny. A koraisága mellett meglepően bő termést ad. Vírusokkal, fonálférgekkel és szemölcsbetegséggel szemben jól ellenáll.

Riviera

Impala – A Rivierától kb. egy héttel későbbi, de szintén korai, saláta típusú burgonya. Galandférgekkel, szemölcsbetegséggel szemben ellenálló. Kitűnő hozamokat ad. Jól tárolható decemberig, januárig. Az egyik legnépszerűbb fajta a termesztők körében, akik számára rossz hír, hogy a cég képviselői szerint már csak kb. két évig lesz forgalomban.

Spectra – Középkorai, AB főzési típusú burgonya. Tetszetős héjú, húsa színe világossárga. Jó hozamú fajta. Buja növekedésű és nagy számú gumó jellemzi. A neve is utal arra, hogy széles spektrumú a felhasználása a termesztés, de a főzés során is. Jól tárolható.

Spectra

Babylon – A jól ismert Agria mutánsa, de több kedvező tulajdonsággal rendelkezik. A termesztők máris megkedvelték. BC főzési típusú, azaz lisztes, közepesen szétfővő, köreteknek és kásának is alkalmas, kitűnő sütési tulajdonságú. Termése nem óriási, de nagy és egyöntetű. Több termést, több darabot ad, mint az Agria. Betegségeknek jól ellenáll, többfajta vírus ellen rezisztens. A legkésőbbi fajta a burgonyapalettán, ezzel összefüggésben a legjobban tárolható is.

Babylon

Vogou – Középkorai, AB típusú, szilárd húsú fajta. Gumói nagyon egységesek nagyságra és küllemre is. Kiváló az íze. A Marabel és az Amorosa fajtából nemesítették ki. Tavaszig tárolható.

Ranomi – Koraiságát tekintve hasonló, mint a fent említett Impala, de hosszabban tárolható. Kiváló megjelenésű fajta. Sima héj, gyönyörű sötétsárga, szilárd húsú gumó jellemzi. Fogyasztási tulajdonságai kiválóak. Szemölcsbetegségnek és fonálféregnek ellenálló. Azoknak, akik az Impalát termesztették, a legjobb választás helyette, ha már az Impala nem lesz a kínálatban.

Ranomi

Fenna – A Következő Generáció (Next Generation) fajtacsoporthoz tartozik. Ezt a csoportot az új, fenntartható fejlődés szellemében nemesítették ki. Vagy 12 fajta tartozik ebbe a csoportba, de a nemesítéssel folyamatosan új fajták jönnek. Emlékeztetőül: ezek a fajták nagyon jól ellenállnak a burgonyavésznek és más betegségeknek. Biotermesztésben is megállják a helyüket. Az elmúlt években nálunk is megjelentek ezek a fajták, pl. az Alouette, a Twinner, a Twister.

Twinner
Twister

Visszatérve a Fenna fajtához – Korai fajta, amely a lombozatában és gumóban is ellenáll a fitoftórának. Hagyományos és biotermesztésre is alkalmas. AB főzési típusú. Sárga héjú, húsa világossárga, szilárd. Gumója hosszúkás, ovális. Átlagon felüli számú gumót ad.

Fenna

Még egy jó hír a háztáji burgonyatermesztőknek: Tavaly nem  engedélyezték a csávázott minigumókat. Idén újra forgalomban vannak. A csávázószer, amelyet engedélyeztek erre a célra a Maxim 100 FS. Hatóanyaga a fludioxonil. Ez a szer a fertőzött gumókkal és a talajjal történő gombás fertőzések terjedését gátolja meg. Vagyis a burgonyabogár ellen nem hat, csak a gombabetegségek ellen, de ez is sokat segíthet a termesztés során.

Angyal József, Agrocentrum, Nyárasd

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …