Tavaszi permetezések a kártevők ellen

A gyümölcsfák tavaszi kezelését a házi kertekben némileg bonyolítja, hogy általában több gyümölcsfajt és fajtát termesztünk, emiatt megtörténik, hogy a vegetáció alatt az egyik növény virágzása vagy érése a befolyásolja a másik fajta permetezését. Ezért az egész évi sikeres védekezés egyik fontos követelménye, hogy az alapvető kezelésnek számító lemosó permetezéseket már nyugalmi időben, illetve rügypattanásig vagy fakadáskor végezzük el. A kártevők ellen általában rovarölő készítmények (Karate Zeon, Mospilan) és olajos emulzió (repceolaj) keverékét használják (Predjarny postrek), a gombabetegségek ellen a réz- vagy kéntartalmú (Cuproxat, Champion, – Sulka) szerekkel permetezzünk, a későbbi kezelésekre már csak szerves alapú készítmények használhatók.

Az almafákon a téli metszés és faápolási munkák befejezése után a kórokozó gombák elleni rezes kezelést és a kártevők elleni permetezést még a fák kivirágozása előtt kell elvégezni. A kora tavaszi kártevők ellen a pirosbimbós állapotig elvégzett kezelés azért is fontos, mert a későbbi védekezés lehetősége már korlátozott. A kaliforniai pajzstetűk és a vértetűk valamint az atkák, a bimbólikasztók és sodrómolyok ellen végzett kezelés ebben az időszakban szintén elengedhetetlenül szükséges. A későbbi tömeges elszaporodásukat akadályozzuk meg, ha időben elvégezzük a lemosó permetezést.

A körtefákon a körte levélbolha és a füstösszárnyú körte-levélbolha tömeges elszaporodásának megakadályozására a fehérbimbós állapotig használjunk a lemosó permetszereket. Természetesen elengedhetetlen az alma és körte ventúriás varasodása valamint a tűzelhalás ellen elvégzett rezes permetezés is.

Az őszibarack fákon a kaliforniai pajzstetű, a levéltetű és a takácsatka elleni védekezés érdekében szükséges a kora tavaszi permetezést végrehajtani. A levélfodrosodás ellen úgyszintén időszerű a védekezés.

A szilvaültetvényekben a rügypattanás előtti permetezést elsősorban a kaliforniai pajzstetűk elleni védekezés indokolja. Egyúttal a már kelésben levő atkák és levéltetvek ellen is alapozó hatása van a lemosó permetezésnek.

A szőlőben metszés után a szőlőrügy ún. bolyhosodási állapotától az első két levél kifejlődéséig alkalmazható a lemosó permetezés, amellyel a rügypattanáskor károsító atkát és a szőlőiloncát is jól lehet irtani.

A kora tavaszi lemosó permetezést alaposan végezzük, a permetlé mindenütt áztassa át, mossa le a fák törzsét, vázágait, még a fa tetején levő vesszőket is, mert ott is megtelepednek a pajzstetvek, atkák, levéltetvek. A fák törzsét a föld színéig permetezzük meg alaposan, mert a kéregrepedésekben is nagyon sok kártevő lárvája, bábja, petéje vészeli át a telet.  A virágzás kezdetén már ne permetezzünk, mert hatással lehet a virágok kötődésére, s az egyéb kedvezőtlen körülményekkel párosulva akár 20- 30 % terméskiesést is okozhat. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …