Medvehagyma

Tavaszi növények mezőről, erdőből

Az első melengető márciusi napfényben sétálgatva egyre több zölddel találkozhatunk. Lassan kizöldülnek a mezők, erdők, utak széle, a kiskert. Az első korai növények között sok értékes „gyomnövény” kínál a tavaszi fáradtságunkra vitaminokat, értékes tápanyagokat.

Biológiai szempontból azok az ételek jelentenek teljes értékű táplálékot szervezetünknek, melyeket az adott földrajzi hely biztosít. Génjeink azokra vannak „beállítódva”, szervezetünk azokat tudja feldolgozni.

Ismerkedjünk meg néhány ehető növénnyel, s inkább ezeket fogyasszuk, mint a primőr salátákat.

Turbolya

Elfeledett fűszerünk. Vadon sok helyen találkozhatunk vele már március legelején. Az árnyékos, nedves helyeket kedveli. Kertünkbe magról könnyen termeszthetjük, akár havonta is szórhatunk el magokat. Virágzás előtt, a zsenge leveleit fogyasztjuk.
Enyhe ánizsos aromáját frissen szedve salátákban, szendvicskrémekben: joghurtban, túróban elkeverve élvezhetjük. Főzés során sokat veszít zamatából, ezért levesekbe, mártásokba, főzelékekbe csak az utolsó 10 percbe tegyük.

Jó nyálkaoldó, emésztést elősegítő, vesetisztító és vizelethajtó. Tavaszi kúrák jó kiegészítője. Levelei sok A- és C-vitamint, vasat és magnéziumot tartalmaznak. Összetéveszthető mérgezőnövénye a bürök, amely 2 m magasra is megnő, erősebb foltos szárú, a levelei is sötétebb színűek és durvábbak. A turbolya levelei viszont lágyabbak, finomabbak, s ha összedörzsöljük kezünkben, enyhe ánizsos illatot érzünk. A bürök illata ezzel ellentétben büdös, szaga az egér vizeletére hasonlít. Mindenesetre aki még nem ismeri a turbolyát, ne gyűjtse a vadonból ! A bürök rendkívül mérgező növény!

Medvehagyma

Bükkösökre a legjellemzőbb. Március közepétől bújnak ki levelei, április-májusban virágzik. A leveleket még virágzás előtt kell leszedni.
Jellegzetesen fokhagyma illatú és ízű, de nem lesz rossz leheletünk tőle fogyasztása után. Fokhagyma illatával jól meg tudjuk különböztetni a gyöngyvirág leveleitől, bár az utóbbi később bújuk ki, akkora a medvehagyma már virágzik, s nem szedhető. Összetéveszthető mérgezőnövénye a gyöngyvirág.

 

 

Pásztortáska

Minden kertben megtalálható, gyerekek szívesen készítenek belőle a táskás terméseket félig lehúzva „csörgőt”.
Kiemelkedő hatóanyagai: flavonoidok, hisztamin, C-vitamin, kálium. Jótékony hatásai: vizelethajtó, belső szervek (méh, gyomor, bél) vérzéseit csillapítja. Leveleit felhasználhatjuk salátákba, levesekbe, főzelékekbe.

 

 

 

 

 

 

Pongyolapitypang

Tipikusan gyomnövényként tartják számon, pedig vannak országok, ahol a leveleit ilyenkor a primőr saláták mellett árusítják. Salátákba zsenge leveleit kell leszedni, még mielőtt a bimbók megjelennének. Később is fogyaszthatóak, bár keserűbbek lesznek a levelek. A keserű anyagok viszont segítik az epehólyag és a máj működését.
Leveleit leforrázva teaként székletlazításra, méregtelenítésre, ekcémára (külsőleg) is használhatjuk.
Jelentős C-, A-, B-vitamintartalmával járul hozzá a tél végére kiüresedett vitaminraktáraink feltöltéséhez.
Leveleiben nagy mennyiségben inosit található, ami szabályozza a sejtmembránok működését, szerepet játszik a zsírok lebontásában, a vér koleszterinszintjének csökkentésében.

Tyúkhúr

A neve is utal rá, hogy a tyúkok kedvenc tavaszi csemegéje.
A-, B- és C-vitamint, továbbá kalciumot, káliumot, ásványi sókat, illóolajakat tartalmaz. Vizelethajtó, vese- és epeműködést serkentő, kőoldó.
Csak keveset fogyasszunk belőle magas szaponintartalma miatt. Összetéveszthető mérgezőnövénye a mezei tikszem , virágai piros vagy kék színűek ( a tyúkhúré fehér), levelei hátoldalán fekete pontok vannak. Semleges ízű, ezért keverhetjük erősebb ízű vagy keserűbb növényekkel (pl. pitypang) együtt salátákban.

Bármelyik zöld növénnyel fűszerezhetjük a különféle gombócokat (hús, zsemle, máj), keverhetjük azokat vagdaltakba, fasírtba vagy krumplis, zöldséges pogácsába, gabonakásába, lepénybe.
Díszíthetünk vele szendvicset, vagy szendvicskrémekbe, vajba, túróba, joghurtba keverhetjük.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …