Támad a szőlő-lisztharmat

A szőlő egyik legjelentősebb betegsége a szőlőlisztharmat, ami kisebb nagyobb fertőzési nyomással gyakorlatilag minden esztendőben megjelenik az állományokban, ezért is elengedhetetlen az ellene irányuló védekezés. Az állományokban az utóbbi 10 évben 10-szer előfordult, így minden évben jelentkező, nehezen leküzdhető betegség lett.

A betegség kialakulását több tényező okozza: az előző évi erős fertőzés, a tavaly októberi nagy meleg, ami miatt megfordult a lisztharmat komplett generációja. A nagy tömegben áttelelő szaporítóképletek jelenléte, a megfelelő telelési körülmények és a vegetációs időszakban a kórokozó felszaporodásának kedvező időjárás együttesen hatott. Idén jelentős mértékű felszaporodás várható, ami ellen időben el kell kezdeni a védekezést. A kórokozó két módon: a fertőzött rügyekben micéliummal, illetve a fertőzött növények felületén képződött kleisztotéciumokkal telelhet át. Az utóbbi áttelelési forma egyre erőteljesebb, s mára ez a meghatározó. Ezeknek az ivaros szaporítóképleteknek a jelentős részét a hideg tél sem tudta elpusztítani. Míg a betegség régebben a szárazabb időszakokban okozott nagy károkat, addig az utóbbi években a nedvesebb, a peronoszpórának is kedvező időjárási körülmények közt terjed, és a két kórokozó gyakran együtt jelentkezik.

A fertőzés nyomán fellépő tünetek többnyire csak a virágzás után válnak szembetűnővé. A kórokozó a szőlő minden zöld részét fertőzheti, a beteg növény felületén fehér, lisztes bevonatot alkot, a legsúlyosabb kárt a fürtök fertőzésével okozza. A virágzás időszakában jelenlétét fehéres bevonat jelzi, ezt rendszerint a virágzat gyors pusztulása követi. A fejlődő bogyókon lisztes bevonat jelenik meg, a bogyó felreped, a mag kilóg, ez az úgynevezett sérves bogyó állapot. A mind jobban kifejlődő bogyók kékes szürkére színeződnek. A gomba terjedésének leginkább a párás, meleg időjárás kedvez, járványos mértékű kártételét a csapadékos időszak is segíti.

A lisztharmat megjelenése a fajták fogékonyságától is függ. Vannak úgynevezett jelző fajták, amelyek fokozottabb védelmet kívánnak, ilyen a Kékoportó, a Chardonnay. Ezeknél már kisleveles korban, 3–5 cm-es hajtásnál kontakt hatóanyagú szerekkel szükséges elkezdeni a védekezést. Az első látható tünetek megjelenése a virágzás körüli időszakban várható. A lisztharmat elleni védelem alapja a megelőzés. A fürtök károsodását a bogyók korai fejlődésekor bekövetkező fertőzés határozza meg. A bogyók a fürtzáródás végéig nagy fertőzési nyomás alatt vannak. A védekezést a virágzás előtt, azaz már a rügypattanás idejében meg kell kezdeni az érzékeny fajtákon vagy területeken. A modern növényvédelem, mint tudjuk, kíméletes szereket használ, ezért a Thiovit, illetve az Aquvavitrin plus, esetleg az amazoN nevű készítménnyel kezdünk. A második kezelést, illetve a kevésbé érzékeny fajtáknál az elsőt, már a fürtvirágzat megnyúlásával egy időben kell megkezdeni, amikor a hajtások kb. 15–20 cm hosszúak. Mindenképpen ként, illetve BorOil készítményeket használjunk, amelyeknek már gyógyító hatásuk is van. Ezek közül a BorOil bórt is tartalmaz, ami segíti a virágzást, a termés megtartását, és később használva a vessző beérését is. A virágzás előtt már gondolnunk kell a peronoszpórára és a fekete rothadásra is, ezért itt hektáronként 4 liter PlanTonic+amazoN-t, a virágzáskor Chitopron5%, illetve 1 kg amazoN szert használunk, prevencióként. Virágzás után ismét 4 liter Chitopron5% szert keverünk 0,5 kg Kocide 2000 vagy CuproTonic 2 l/ha szerrel. A feketerothadás ellen PlanTonik 2liter/ha+amazoN 1 kg/ha a javasolt kezelés. Természetesen itt is oda kell figyelni a lisztharmat támadására, amit, ha kell, ismét BorOil vagy FerumOil 2 l/ha szert keverve, PowerOf-K 6 l/ha, BiokaUrtika 5 l/ha keverésével tarthatunk féken. Ha nem szűnik a fertőzési nyomás, és szinte minden harmadnapra kiújul a probléma, akkor a leghatásosabb módszer a Folicit szójalecitin készítmény alkalmazása  lehet, ehhez PowerOf-t ajánlott keverni a jobb hatás végett. Egy köztes kezeléssel BiokaUrtika 2 l/ha+BorOil szert is kipermetezünk nagyobb adag vízzel,ebben az esetben 1000–2000 liter víz szükséges hektáronként. Szinte azonnal lemossa a lisztharmatot, de tudni kell, hogy a lisztharmattól nem könnyű megszabadulni. Ezért 2-3 nap múlva egy újabb PowerOf + BorOil keverék jó kezelés lehet, ajánlott még bele a CuproTonic 2 liter/ha is. A PowerOf nemcsak a lisztharmatot, hanem a botritiszt is hatástalanítja, ezért aki ezt használja, a júliusi kezeléseknél nagyon hatásosan védekezhet a botritisz ellen is. Ha eljön a szeptember, elég Trifendert vagy amazoN-t használni a rothadás ellen. Ha sikerülnek a PowerOf kezelések, a következő évi lisztharmat-fertőzés kisebb mértékű lehet.

A védekezés sikeréhez elengedhetetlen a zöldmunkák gondos elvégzése.

A szőlőlisztharmat által okozott károk mértékét idén is nagyrészt az időjárási körülmények határozzák meg, de a jelentős károk megakadályozása céljából mindenképpen törődni kell a védelemmel.

Az ábra a lisztharmat fertőzési folyamatát mutatja. A gombakórokozó az alvó rügyekben telel át (1). A fertőzött rügyek, fiatal hajtások, amelyeket teljesen befed a kórokozó (2.). Sporuláció következik be a zöld hajtásokon és a levelek felületén (3.). A konídiospórák és az aszkospórák megfertőzik a zöld szöveteket (4.). A leveleken, az ágakon és a termésen levő kórokozó konídiospórákat termel, amelyeket a szél elhord (5.). Fertőzött fürt (a), konídiospórák kialakulása (b), késő nyáron kleisztotéciák alakulnak ki a leveleken, ágakon és a terméseken (c), kleisztotécium, aszkospórákat tartalmazó aszkuszok (d), tavasszal kiszabaduló aszkospórák (e). A fejlődő rügyek fertőzöttek lesznek (6.). (tam)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …