Szegedi búzafajták a szlovákiai kínálatban

A szlovákiai gabonatermesztő gazdák körében több évtizede jól ismertek a magyarországi búzafajták, amelyek főleg az ország déli térségeiben hozamképességük, minőségük és alkalmazkodó képességük alapján elnyerték az itteni termelők bizalmát. A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. széleskörű vetőmagkínálatából a cég szlovákiai területi képviselete révén választhatnak a számukra leginkább megfelelő fajták közül a gazdák. A szegedi GK az őszi és tavaszi kalászos gabonafélék mellett kukorica, szója, napraforgó és takarmánycirok, valamint alternatív növények nemesítésével és vetőmagjaik forgalmazásával foglalkozik. Barczi Sándor illetékes területi képviselő az esedékes őszi vetésű kalászosokra összpontosítva tájékoztatott a szegedi búzafajták kínálatáról.

Barczi Sándor

A csaknem százesztendős nemesítő vállalat rendkívül széles választékot kínál az általa nemesített vetőmagfajtákból, amelyek kiváló hozamképességgel és minőségi paraméterekkel, valamint az egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok között aszálytűrő képességükkel is kitűnnek. A Gabonakutató búzanemesítési programja keretében a nemesítők ezen tulajdonságok folyamatos javításán és fejlesztésén dolgoznak.

Az őszi kalászos búzafajták kínálatában a prémium minőségű ún. javító búzák – GK Békés, GK Pilis – mellett meghatározó szerepet töltenek be a malmi búzák. Ebben a termékcsoportban az itteni gazdák figyelmébe is ajánlható a GK Csillag korai érésű, tar kalászú fajta, amelyet Magyarországon az egyik legnagyobb területen szaporítanak és termesztenek. Kiváló alkalmazkodó képességének köszönhetően évjárattól, termőhelytől függetlenül kiegyenlített és stabil terméshozamokra képes, megbízható malmi minőséget ad. Termőképessége átlagos körülmények között: 6,5-9,0 t/ha. Jó állóképesség és megdőléssel szembeni ellenállóság jellemzi, az előveteményekre nem érzékeny. Az országosan vagy lokálisan jelentkező fuzáriumos fertőzések esetén a szemekben alacsony a DON toxin felhalmozódása.

A GK Arató középérésű, szálkás kalászú, B1-A2 minőségű búzafajta, intenzív feltételek között kiemelkedő hozamokra képes. Termőképesség átlagos körülmények között: 8,0-10,5 t/ha. Szárazságtűrése is kiváló, ebben a térségben a legelterjedtebb fajták közé tartozik. Intenzív termesztési körülmények között kiemelkedő terméseredményekre képes, jó szár-szilárdságú, megdőlésre nem hajlamos őszi búza. Aszály- és hősokk toleranciája következtében a gyengébb termőhelyeken is megbízható termést ad. Elsősorban azoknak a termelőknek ajánlott, akik a nagy hozamokra helyezik a hangsúlyt. Ehhez természetesen intenzív termesztési feltételeket igényel.

GK Szereda már az új nemesítésű búzafajták körébe tartozik. Korai érésű őszi búzafajta, szálkás kalászai vannak. Kiváló termőképességét különböző évjáratokban és termőhelyeken is jól érvényesíti. Intenzív feltételek között akár 10 tonna feletti hozamokra is képes. Átlagos hozamai 7-8,5 t/ha között mozognak. Nagyon jó az alkalmazkodó képessége és a szárazsággal szembeni toleranciája, ennek köszönheti stabil hozamképességét. Kiemelt tulajdonsága a sárgarozsdával szembeni rezisztencia, de a többi levélbetegséggel szemben is jó az ellenálló képessége.

Az említettek mellett a GK kínálatában még megtalálható és a szlovákiai gazdák figyelmébe ajánlható GK Zete, amely egy nagyon korai érésű tar kalászú járóbúza, vagyis tavasszal és ősszel is vethető. Minőségi mutatói alapján kekszgyártásra alkalmas. Nagy szemméret, kiváló termésstabilitás, aszálytűrés és télállóság jellemzi. A GK Fehér középérésű, étkezési célokra alkalmas, az ökológiai gazdálkodásba is besorolható tönkölybúza, amely terméstömege alapján takarmányként is jól kihasználható. Kiváló alkalmazkodó képességgel rendelkezik, hő- és szárazságtűrése is kitűnő.

Durumbúzákból a GK Bétadur és a GK Julidur szerepel a kínálatban. A GK Bétadur korai érésű őszi fajta, szálkás kalászú, kiváló beltartalmi értékeinek és alkalmazkodó képességének valamint  stabilitásának köszönhetően már hosszú ideje élvezi a termelők bizalmát. A GK Julidur középérésű, szintén őszi szálkás kalászú durumbúza. Intenzív feltételek között bőtermő fajta magas fehérje-értékekkel. Fagy- és télállósága, valamint szárazságtűrése a durumokra jellemzően jó. Szemtermése sárga színű, kedvező minőségi tulajdonságai miatt malom- és száraztésztaipari felhasználásra kiválóan alkalmas. Levél- és sárgarozsda ellenálló képessége kiváló.

A kínálatban ezen kívül a GK Maros középérésű őszi tritikálé és a GK Temes ugyancsak középérésű zöld száron érő tritikálé is megtalálható, amely magas biomassza tömegével és termőképességével értékes takarmány alapanyag. A GK Maros kiemelkedő alkalmazkodó képességének köszönhetően gazdaságosan termelhető. Termőképessége átlagos körülmények között: 6,5-9,5 t/ha. Erőteljes gyökér- és szárnövekedése hozzájárul aszály- és hősokktűrő képességéhez. Nagyon jó fuzáriummal szembeni ellenálló képesség jellemzi.

Az őszi kalászosok között megemlíthető még a GK Arany, amely korai érésű őszi zabként kiemelkedő hozamokra képes. Beltartalmi értékei alapján kiváló tápanyagokban gazdag zöldszenázs készíthető belőle. Biotermesztésre és emberi fogyasztásra is alkalmas. (PR-sz)

 

Barczi Sándor

területi képviselő

Tel.: +421 908 433 176

Email: sandor.barczi@gabonakutato.hu

 

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …