Szárazság ellen biztosítás! – Az Agra Biztosító bővíti a szárazság elleni biztosítás változatait

A mezőgazdasági termelők nagy gondban vannak, mivel az idei szárazság okozta károk rendkívüli mértékűek. Az ellene való biztosítás lehetőségeiről szóló információk azonban egyelőre még nem jutottak el teljes mértékben az ágazati termelők köztudatába.

A szárazság elleni ún. indexált biztosítást Szlovákiában 2017 óta kínáljuk. Ennek jellegzetessége, hogy a termelőknél a parcellákon nem végzünk fizikai ellenőrzést az állományban. A kompenzálás mértékét az adott fázisban kimutatott csapadékhiány szintje és a hosszú távú átlagos csapadékértékek összehasonlítása alapján határozzuk meg, egyúttal figyelembe véve és összehasonlítva az aktuálisan mért forró napok számát a hosszú távon mért 33 oC fölötti hőmérsékleti átlagértékekkel. Természetesen az összehasonlításokat mindig a kiválasztott, adott térségben működő meteorológiai állomás adatai alapján végezzük. Az adott fázisokban kiszámított csapadékhiány és az átlag feletti forró napok száma alapján előre meghatározott szabályok szerint kerül sor a kármentesítésre.

A következő szezonra bővítjük az indexált szárazság elleni biztosítás változatait, amelyek révén a szlovákiai mezőgazdászok biztosítást köthetnek a szárazság okozta károk ellen. Az eddig kínált 75/50, illetve 70/36 deficit határértékek mellé tovább határérték a 60 és a 30 % kerül bevezetésre. Vagyis a szárazság okozta kármentesítésre való jogosultság határértéke egészen 30 %-ra csökken.

Bármilyen kérdés, illetve a szárazság elleni biztosítás változatainak kidolgozása iránti igény esetén keressenek bennünket a www.agrapoistovna.sk címen.

Ing. Dalibor Bán

az Agra Biztosító igazgatója

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …