Sagrop bemutató Vágsellyén

Kalászos gabonafajták és hibridek új tulajdonságokkal

Az idei időjárási viszonyok egyelőre kedvezően alakulnak, így a kalászosok várható terméseredményeivel szemben is pozitívak az elvárások, az árkilátások azonban nem túlságosan kedvezőek – foglalta össze az előrejelzéseket MatejTakáč, a vágsellyeiSagrop Kft. képviselője az idei hagyományos szántóföldi bemutatójukon, amelyen a kalászosok fajtaválasztéka mellett a látogatók megismerkedhettek a KWS által kínált uniós zöldítési programban vethető növényi keverékek kínálatával, valamint a drónok mezőgazdasági célú kihasználásának lehetőségeivel is.

A KWS területi képviselője az uniós zöldítési programban résztvevő gazdák számára három fajta ún. zöldsávok telepítésére alkalmas növényi keverékeket mutatott be.AFit4Next Diversity az említett ökológiai szemléletű gazdálkodásban alkalmazható általános keverék, a Fit4Next Fix foroilseedrapeaz olajnövények monokultúrás vetésforgójának megszakítására ajánlott keverék, ami nem tartalmazza más, káposztafélék családjába tartozó növények vetőmagjait,a Fit4Next GreenFeed pedig olyan biosávok létesítésére alkalmas keverék, amely ráadásul zöldtakarmányként az állatok takarmányozására is kihasználható.

A kalászos gabonafélék seregszemléje keretében a Syngenta elsősorban az őszi árpa hibridek tulajdonságaira összpontosítvavonultatta fel a kínálatát. A cég kereskedelmi vezetője a Hyvido termékcsoportba tartozó árpafajták közül elsőként az egyik idei újdonságot, a Harrier-tmutatta be, amely elsősorban az árpa sárga törpeség vírus elleni toleranciával hívja fel magára a figyelmet. A betegség, amelyet főleg a tetvek szívogatásukkal terjesztenek, akár 30 %-os termésveszteséget is okozhat. Eddig a vírus elleni védekezésben rovarirtókkal és későbbi vetéssel próbáltak meg harcolni. Az SY Harrier említett tulajdonsága révén a korai vetést is lehetővé teszi, természetesen a későbbi időpontokban történő vetés sem okoz gondot, így a termelő szabad kezet kap a vetés időpontjának kiválasztásában. Az alacsony növésű árpa hibrid ellenálló a ledőléssel szemben, kiváló terméspotenciállal rendelkezik.A másik újdonság a kínálatban az SY Loona, amely az összes termesztési körzetbe megfelelő, de főleg a hidegebb éghajlatú térségekbe ajánlott. Magas hozamképessége kiváló egészségi állapottal társul.  Az SY Dakota főleg a szárazabb éghajlatú térségekben, akár homokos talajokon is képes magas terméspotenciáljának érvényesítésére, kiváló egészségi állapota a kezeletlen állományokban is megvédi a növényeket a levélfoltosság és a rozsdabetegségek károsításától. Kiváló bokrosodási képességgel rendelkezik, ami magas termőképességének egyik alapja.  Az SY Baracooda elsősorban nagy kalászai révén ismert a termelők körében, ez biztosítja magas hozamképességét. Jól reagál a termesztés intenzitásának növelésére, jelenleg a legelterjedtebb árpahibridek közé tartozik. Az SY Galileoo  magas hozamképessége kiváló stabilitással és alkalmazkodó képességgel, fagytűréssel valamint a betegségekkel szembeni nagyon jó ellenálló képességgel párosul.

A diószegi Hordeum Kft. a hazai gabonanemesítésben már több mint száz éves történelmet tudhat maga mögött, (elődje 1912-ben alakult). Az idei kínálatukból ezen a bemutatón hat saját nemesítésű búzafajtát vonultattak fel, amelyek jellemzőit Križan Klára a cég nemesítő szakembere ismertette az érdeklődőkkel. A Genoveva középkései érésidejű búzafajta A/B élelmiszeri minősítésű termést ad, nagyon jó bokrosodási képességgel rendelkezik. Hozamképessége magas, az összes termesztési körzetben megbízhatóan teljesít. A szárazsággal és a vírusokkal szemben toleráns, télállósága jó. A Kalman korai érésidejű, közepes magasságú búzafajta. Nagyon jó bokrosodási képességekkel rendelkezik, az összes termesztési körzetben megbízhatóan teljesít, főleg a szárazabb térségekbe ajánlott. Jól viseli a későbbi vetést is, így akár kukorica után is vethető. A Verita középkorai érésidejű, B élelmiszeri minősítésű búzafajta, jellegzetessége, hogy a szemek alveográfiai mutatói alapján a lisztjét a kekszgyártásban is felhasználják. Bokrosodása, gombabetegségekkel szembeni ellenálló képessége és télállósága megbízható stabil hozamokat biztosít a szárazabb termesztési feltételek között is. A Desana újdonságként szerepel a kínálatban, A/E élelmiszeri minősítéssel bír nagyon jó az ellenálló képessége a betegségekkel szemben. Korai érésidejű tar búzafajta, az összes termesztési körzetben stabilan teljesít, egyúttal jól alkalmazkodik a szárazabb éghajlati feltételekhez is. A Bertold középkorai érésidejű szintén tar búzafajta, kiváló élelmiszeripari minőségű (E) termést ad és a további mutatói is stabilak. Jól alkalmazkodik a szárazabb környezeti feltételekhez és jól viseli a későbbi vetést is. A Viola korai érésidejű szálkás fajta, elsősorban a kukorica és a répatermesztő körzetekbe ajánlott. A későbbi vetéshez és a szárazabb termesztési feltételekhez ugyancsak jól alkalmazkodik.

A tavaszi árpa őszi vetése az utóbbi években egyre elfogadottabbá vált a termelők körében, a Hordeum az Exalis tavaszi árpafajta őszi vetésű változatát is bemutatta ezen a rendezvényen. Az Exalis kiváló söripari minősítéssel rendelkező tavaszi árpafajta, amely őszi vetésre is alkalmas.Plaszticitása révén jól alkalmazkodik a különböző termesztési feltételekhez, stabilan magas hozamképességét főleg a kukoricatermesztő térségekben érvényesíti.

Az RAGT fajták szlovákiai forgalmazója a VP Agro ezen a bemutatón a francia nemesítő cég kínálatából az RGT Sacramento, az RGT Viriato és az RGT Reform búzafajták jellegzetességeire hívta fel a résztvevők figyelmét. Az RGT Sacramento  kifejezetten nagyhozamú takarmánybúza, a csehországi vizsgálatokban a legjobb hozamokat elérő fajták közé sorolták. Gyors őszi és tavaszi fejlődésű, szára erős, rendelkezik a törpesség elleni génnel (Rht 1), fuzárium elleni védekező képességét rendkívül alacsony DON-értékek is alátámasztják. Az RGT Viriato szálkás kalászú fajta, alkalmazkodó képessége révén az összes termesztési körzetben megbízhatóan teljesít. Szárazságtűrése és ledőléssel szembeni ellenálló képessége is kiváló (Rht 1).A későbbi (kukorica utáni) vetést is jól viseli. Az RGT Reform Európában a legelterjedtebb fajták közé tartozik, ami kiváló alkalmazkodó képességét is bizonyítja.Nagy hozamú, középkései-kései érésidejű,A minősítésű tar kenyérgabona, kiváló egészségi állapotát az egész vegetáció alatt megtartja.

A Rapool által forgalmazott Saaten Union fajták közül négyet vonultattak fel ezen a seregszemlén. Az egyik legismertebb és évek óta vezető fajtájuk, a Genius, amely kiváló (E) minőségű szemtermést ad, amit különböző évjárati viszonyok között is stabilan megőriz. Ugyancsak magas minőségű fajta az Athlon, amely E minőségű szemtermést ad. A Genius-nál korábbi érésidejű így ki tudja kerülni a magas nyári hőmérsékletekkel és szárazsággal járó stresszhelyzeteket. Kiváló alkalmazkodó képessége révén a szárazabb körzetekben is stabilan teljesít. Az Attraktion A minősítésű szemtermést hoz, magas hozamképességét a gyengébb, könnyebb talajokon is megtartja, betegségekkel szembeni ellenállóképességei közül a lisztharmat és a fuzárium elleni védettsége emelhető ki. A Johnson középkorai érésidejű kifejezetten takarmánybúza, a betegségekkel szembeni fokozottabb ellenálló képessége révén kedvező esetben egy gombaölőszeres kezeléssel is kiváló hozamot ad.

Az RWA kalászos gabonafajtái közül az Asory-t, az ismert JB Asano egyik utódaként, nála későbbi érésidejű,  magas hozamképességű, A minőségű szemtermést adó búzafajtaként jellemezte Peter Feješ a cég képviselője. Az Axaro újdonságként elsősorban kiemelkedő nitrogénhasznosító képessége révén ajánlható a termelők figyelmébe, szárazságtűrése és a rozsdabetegségekkel szembeni ellenálló képessége mellett a szemek magas szintű fehérjetartalma miatt is megfontolandó a vetésszerkezetbe való besorolása. Az Ekonom búzafajta amint azt a neve is jelzi, főleg a termesztés gazdasági követelményeihez való alkalmazkodó képessége és ezáltal jövedelmezőbb termesztése alapján javasolt a termesztésbe. További tulajdonságai közül szárazságtűrése emelhető ki. A KWS Expectum járóbúzaként szerepel a kínálatban, vagyis ősszel és tavasszal is vethető. A Julie kiváló terméspotenciálja és szárazságtűrő képessége alapján már ismert és kedvelt E minőségű fajta a termesztők körében, termőképességét 9 tonnás átlaghozamai, minőségét magas fehérjetartalma is alátámasztja.

A magyarországi búzafajták közül a dél-szlovákiai termesztők körében a szegedi GK fajták minőségük és hozamképességük alapján már ismert és bevált fajtaként szerepelnek a termelői köztudatban. Elég csak a prémium minőségű ún. javító búzákat említeni (GK Békés, GK Bakony), de a malmi búzákat is jól ismerik az itteni termelők.Barczi Sándor, a GK szlovákiai képviselője az itteni bemutatóra a hagyományos malmi fajták közül a GK Börzsöny, a GK Szereda, a GK Bagó, a GK Zete és a GK Arató mellett a GK Fehér tönkölybúzát illetve a GK Szemes tritikálét is bemutatta az érdeklődőknek. A GK Börzsöny nagy termőképességű, középérésű, tar kalászú, stabil malmi minőségű (A) őszi búza. Télállósága mellett főleg a levélrozsdával és a sárgarozsdával szembeni ellenálló képessége emelhető ki. A GK Szereda korai érésű szálkás kalászú búzafajta, amely kiváló termőképességét különböző termőhelyeken is jól érvényesíti. Intenzív feltételek között 10 tonna feletti átlaghozamokra képes. A GK Bagó ugyancsak korai érésű szálkás kalászú fajta, amely kedvező feltételek esetén szintén nagy hozamokra képes, jól alkalmazkodik a különböző termőhelyi feltételekhez, szemtermése magas nyersfehérje tartalommal és kiváló sütőipari tulajdonságokkal rendelkezik. A termelők az itteni térségben is kifejezetten elégedettek vele. A GK Zete nagyon korai érésű tar kalászú járóbúza, vagyis tavasszal és ősszel is vethető. Minőségi mutatói alapján kekszgyártásra alkalmas. Nagy szemméret, kiváló termésstabilitás, aszálytűrés és télállóság jellemzi. A GK Arató középérésű, szálkás kalászú, A/B minőségű búzafajta, intenzív feltételek között kiemelkedő hozamokra képes. Szárazságtűrése is kiváló, ebben a térségben a legelterjedtebb fajták közé tartozik. A GK Fehér közepes érésidejű, étkezési célokra alkalmas, az ökológiai gazdálkodásba is besorolható tönkölybúza, amely terméstömege alapján takarmányként is kihasználható. Kiváló alkalmazkodó képességgel rendelkezik, hő és szárazságtűrése is kitűnő. Az itt bemutatott GK Szemes korai érésű őszi tritikálé,élelmiszeripari célokra és takarmányozásra is felhasználható. A kínálatban rajta kívül a GK Maros középérésű őszi tritikálé és a GK Temes ugyancsak középérésű zöld száron érő tritikálé is megtalálható, amely magas biomassza tömegével és termőképességével értékes takarmány alapanyag.A GK Arany korai őszi zabként kiemelkedő hozamokra képes. Beltartalmi értékei alapján kiváló tápanyagokban gazdag zöldszenázs készíthető belőle. Biotermesztésre és emberi fogyasztásra is alkalmas. A GK kínálatát a durumbúzákból a GK Bétadur és a GK Julidur szerepel. A GK Bétadur korai érésű őszi fajta, szálkás kalászú, kiváló beltartalmi értékeinek és alkalmazkodó képességének valamint stabilitásának köszönhetően már hosszú ideje élvezi a termelők bizalmát. A GK Julidur középérésű, szintén őszi szálkás kalászú durumbúza. Intenzív feltételek között bőtermő fajta magas fehérje-értékekkel.

Sagrop GK Barczi

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …