Pasztinák

A pasztinák Európában őshonos gyökérzöldség, amely sokféle felhasználásra alkalmas, meglehetősen hidegtűrő növény. A petrezselyemtől a levelek töveinek megfigyelésével tudjuk megkülönböztetni: a petrezselyem felső vége kicsúcsosodó, a paszternák levelei viszont egy völgyszerű mélyedésből erednek a gyökér tetején.

Elsősorban a napos, tápanyagokban gazdag és jó vízelvezetésű termőhelyet kedveli, de a félárnyékot is jól viseli. Magjai lassan csíráznak, az ültetés után kb. 3-4 hét múlva bújnak ki a talajból. Ültetéskor javasolt a kijelölt sorokat komposzttal feldúsítani, a magokat 2,5 – 3 cm mélyre ültetni, kelés után 8-10 cm távolságra kiegyelni.

A pasztináknak általában 100-130 napos vegetációs ideje van. Az érett termése a föld alatti gyökér, amely 20-30 cm hosszú lehet. A gyökerek sárgásfehérek, édesek és kicsit fűszeres ízűek.

Betakarítása a vegetációs időszak végén, általában az őszi hónapokban időszerű. A pincében homokba ásva hónapokig tárolhatjuk. Hűtőszekrényben tisztítva 1-2 hétig is eláll. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …