Ősz elejéig gyönyörködhetünk az ólomvirágban

Az ólomvirág Dél-Afrikában őshonos, gyors növekedésű, évelő, örökzöld növény. Fehér, világos- vagy sötétkék virágai lenyűgözőek. Kúszónövény, ezért támasztékra futtatva is nevelhetjük, de balkonládában és cserépben is mutatós.

Teljes napsütésben virágzik a legszebben. Víz- és tápanyagigénye nagy. Leginkább a semlegeshez közeli kémhatású, legfeljebb enyhén savas talajt kedveli.

Szerencsére kevés kártevője van, öntözése viszont különös figyelmet igényel. Rendszeres locsolásra van szüksége, de ügyelnünk kell arra, hogy ne öntözzük túl. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a virágokra nem kerülhet az öntözővízből. Megfelelő metszéssel, tápoldatozással intenzív virágzást érhetünk el. Virágait öt szirom alkotja, kék virágainak szépségét egészen az ősz elejéig élvezhetjük.

Szaporítani dugványokkal és gyökérsarjakkal is lehet. Átültetését február végére és márciusra időzíthetjük.

Teleltetéséhez a legmegfelelőbb egy fagyvédett, világos, 5–10 fokos helyiség. A teleltetés során már ne használjunk tápoldatot, és csak ritkán öntözzük.

Metszeni a teleltetés előtt, valamint tavasszal is lehet. A teleltetés megkezdése előtt vágjuk vissza egészen a feléig az ólomvirág hajtásait. Tavasszal ismét megmetszhetjük a növényt, a metszés során levágott hajtásokkal egyszerűen szaporíthatjuk.

(dísznövények)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …