Ökológiai szempontok a Sagrop bemutatóján

A hagyományos szántóföldi termékbemutatók bevált témaköreitől kissé eltérő fajtaválasztékot tárt a látogatók elé a vágsellyei Sagrop Kft. vetőmagforgalmazó és szolgáltató cég idei seregszemléjén. A menő piaci fajták és technológiák felvonultatása mellett/helyett idén a környezetkímélő ökológiai termesztéstechnológiába beilleszkedő ún. greening növényeket, illetve növényi keverékeket, környezetbarát növényvédelmi módszereket is bemutattak a szakmai nap látogatóinak.

Maroš Takáč a szervező cég képviseletében rövid bevezetőjében is hangsúlyozta, a környezetkímélő eljárások alkalmazása egyre nagyobb szerepet kap a gazdasági folyamatokban, ezért bővítették ki a szakmai nap témakörét a fent említett új termesztéstechnológiai elemekkel is. Természetesen a rendezvényen a hagyományos növényvédelmi eljárások és az újabb szántóföldi növények fajtaválasztékából is ízelítőt kaptak a látogatók.

Miroslav Demo, a BASF képviselője a kalászos gabonákba és a hüvelyesekbe javasolt növényvédelmi készítményeket ismertette, az egyes növényfajok számára összeállított terméksorok ismertetésével. Kiemelte az újdonságokat, mint például a búzába javasolt új növekedésszabályozót, a MedaxMax-ot, szólt az új fungicid hatóanyag, a Revysol kiemelkedő tulajdonságairól, a Capalo-t felváltó új  Revycare + Flexity Pack hozzáadott értékeiről, az Osiris Duo Pack levél- és kalászvédő hatásairól valamint a hüvelyesekbe javasolt Escor és Pulsar készítmények.

Új hatásmechanizmusú gyomirtószert és a készítmény tapadását fokozó adalékanyagot is tartalmazó szer jövő évi piaci bevezetéséről Rastislav Varga, a japán eredetű készítményeket forgalmazó Belchim Kft. képviselője nyújtott tájékoztatást. A már bejegyzett Crupier OD egyedi összetételének köszönhetően új megoldást kínál a növénytermesztők számára. A jövő évi termékkínálatban a Ranga+Flurostar készítmények is helyet kapnak.

A szántóföldi növények bemutatóján a tavaszi vetésű árpa és búzafajták, tavaszi bab és köztes, illetve greeninng növénykeverékek domináltak.  A diószegi Hordeum Kft. megújított tavaszi árpakínálatáról megtudhattuk, hogy  az újabb nemesítések iránya a megváltozott piaci igényekhez igazodva már a fajták felhasználói tulajdonságainak javítására összpontosított, a sörárpák területén például a malátagyártók által megkövetelt minőségi paraméterekre, egyúttal figyelembe véve a termelők és a termesztés ökológiai és gazdasági követelményeit (hozamképesség, szármagasság, betegségekkel szembeni ellenálló képesség stb.) is. Dr. Križan Klára, a cég nemesítő szakembere a kínálatukból ezeket az új árpafajtákat (Karmel, Valis, Exalis)  ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.  A Karmel középkorai tavaszi sörárpafajta elsősorban kiemelkedő hozamképessége és termésstabilitása alapján számít a termelők érdeklődésére. Betegség-ellenállóság terén a lisztharmat elleni képessége emelhető ki, egyúttal szárazságtűrő tulajdonsága révén a dél-szlovákiai térségekben is biztonsággal termeszthető. A Valis középkorai érésidejű tavaszi árpafajtára jellemző szintén a magas terméshozam és termésstabilitás, amelyhez kiváló söripari értékek társulnak. Jellemző tulajdonsága, hogy nem igényel különösebb speciális termesztéstechnológiai feltételeket és az előveteményben sem válogat, sőt, az újabban egyre jobban terjedő őszi vetésekre is alkalmas. Az Exalis alacsonyabb növekedésű, középkorai sörárpa fajta, amelynek minőségi paraméterei átlagon felüli értékekkel képviselnek. A lisztharmattal szembeni ellenálló képessége közepes, de erősebb fertőzési nyomás esetén jól reagál a fungicides kezelésekre.

Az Axereal cég itteni képviselete szintén egyedi árpafajtákat mutatott be, a Laureate például középkései érésidejű árpafajta, amelyről érdekességként elmondták, hogy egyes országokban a whisky alapanyagaként is felhasználják. Magas hozamképesség, kiegyensúlyozott egészségi állapot, nagyon jó alkalmazkodóképesség jellemzi, így gyakorlatilag az összes termesztési körzetbe megfelelő. Milan Čič, a cég kereskedelmi képviselője a Laureate mellett a Planet árpafajtát is a termelők figyelmébe ajánlotta, lévén, hogy ez a középkorai sörárpa fajta átlagon felüli termőképességgel hálálja meg a termelők bizalmát. Alacsony szára van, ezért nem hajlamos a ledőlésre.  A tavaszi árpák fajtakínálatából láthatók voltak még a Limagrain (LG Tosca, Overture, Kangoo, Tango Laudis 550) és a Saaten Union (Bente, Amydala, Manta) tavaszi árpasfajtái,  mellettük a Selgen, az Istropol és az RAGT tavaszi búzafajtái. A kalászosok mellett néhány borsófajtát is felvonultattak, ezeken kívül mintegy tíz különböző összetételű köztes, illetve greening keverék (mustár, retek, facélia, rozs borsó, zab, len, vöröshere) voltak láthatók. Az Agro Service fajtakínálata például megoldást kínált a zöldítés takarékos módjára, a KWS N-fix keveréke pedig növények nitrogén-gazdálkodását segítő keveréket mutatott be.

A környezetkímélő technológiák keretében ezen a bemutatón a látogatók megismerkedhettek e gy hatékony vadkártételt megelőző Geo vadriasztó készítménnyel, amely magyarországi fejlesztés eredménye. A cég képviselője elmondta, hogy 2020-tól alkalmazzák sikerrel a kontakt hatású, erős íz- és illatanyagokat kibocsátó szert, amelyet kéthetes időközökben a vadkártól fenyegetett növényállományokba kell kipermetezni.

A napjainkban népszerűvé váló ún. precíziós gazdálkodás egyik elemeként a drónokkal végzett permetezés és szántóföldi felvételezés lehetőségeit mutatta be a gyakorlatban a naszvadi Gabanna Kft., amely gépparkja alapján egyelőre a kisebb gazdák számára kínálja a szolgáltatásait. A légi permetezések mellett multiplex felvételek készítésével az állományokban fellépő károsítások és betegségek feltérképezésére is lehetőséget kínálnak.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …