Nyilvánosak a részletes térképadatok a mezőgazdasági parcellákról

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium valamint a Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Intézet együttműködésének eredményeként július elejétől a szakmai és a laikus nyilvánosság számára is egy helyen elérhetővé váltak olyan térképadatok, amelyeket eddig csak bonyolult utánkeresés és összehangolás eredményeként szerezhetett meg az érintett, vagy érdeklődő földtulajdonos. Ezután a geodéziai intézet honlapjáról, vagy a mezőgazdasági minisztérium honlapjáról bárki, többek között közvetlenül az adott tulajdonos is ellenőrizheti, hogy az ő tulajdonában levő parcellára ki vett fel közvetlen agrártámogatáast. A magasabb szintű áttekinthetőség és a közvélemény informálása érdekében a szakminisztérium és a térképészeti intézet  intenzív együttműködésének eredményeként eddig még nem tapasztalt mértékben sikerült a nyilvánosság számára is elérhetővé tenni olyan részletes adatokat a mezőgazdasági parcellákról, amelyek révén számtalan eddig nem elérhető információ kerül a nyilvánosság elé, azzal a nem titkolt szándékkal is, hogy ez az átláthatóság az esetleges csalások leleplezésében is szerepet játszhat, jelentette ki a tárca vezetője. A projekt alapjait 2018-ban rakták le, amikor a két intézmény nyilvánossá tette a térképészeti intézet honlapján a parcellák identifikációs rendszerének adatait. ezt a rendszert bővítették több rétegben előhívható adatbázissal, amely kimutatja  azon parcellák pontos határait, amelyekre támogatást igényeltek, az igénylő nevének megadásával. Külkön ún. rétegben taretalmazza a jegyzék a mezőgazdasági földterület használatáért fizetendő általában alkalmazott ún. szokványos földbérleti díjat az adott kataszterben, egy következő réteg pedig a talajok minőségét meghatározó ún. bonitált talaj-ökológiai egységek adatait.

Ezek alapján az érdeklődő néhány lépésben meg tudja szerezni nem cak az eredeti földtulajdonos adatait, hanem azt is, milyen szubjektum igényelt támogatást erre a területre, milyen a bérleti díj szokványos értéke, és milyen minőségi besorolása van az adott parcellának.

Ráadásul a rendszer adatait más térképészeti adatokkal is kombinálni lehet (pl. ortho-foto térképek), így tovább bővül az emberek információkkal való ellátottsága, tette hozzá a rendszert bemutató tájékoztatón a térképészeti intézet vezetője Mária Frindrichová.

A Geodéziai, Térképészeti és Kataszteri Intézet honlapján (Mapový klient ZBGIS) a téma kiválasztásakor az Ingatlanok katasztere (kataszter nehnutelností) kell kinyitni majd itt  az oldalsó panelen a „Rétegek és térképalapok“ (Vrstvy a podkladové mapy) kinyitása után be kell jelölni az Agrorétegek (Agrovrstvy) rovatot, ahol aktiválhatók az egyes rétegek.

A minisztériumi honlapon elég az oldalsó sávban levő „Agromapy ZBGIS“ megnyitni, amely közvetlenül a térképészeti intézet honlapjára navigálja az érdeklődőt. A bejelentkezéshez nem szükségesek nyilvántartási adatok. (sz-mpvrsr).

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …