A halványító és metélő zeller

A halványító és metélő zeller – hasonlóan, mint a gumós zeller – kétéves növény. Az első évben a föld feletti nagyobb levelek képződnek, a második évben nő a 1-1,5 méter magas virága.

A zeller e két formájának talajigénye megegyezik a  gumós zeller igényeivel, hő- és fényigénye közepes, vízigénye viszont nagy. A halványító és metélő zellernek legjobban a melegebb, védett és nyitott, közepes struktúrájú, humuszban gazdag, öntözhető talaj felel meg.

Alkalmas előveteményei a gumós és kapásnövények. Kedveli a meszes talajt, és jó tesz neki az előző évben végzett közvetlen talajmeszezés. Ajánlott, hogy négyévenként neveljünk ugyanazon a helyen zellert. Fontos, hogy az előző évi őszi talaj-előkészítéskor istállótrágyát dolgozzunk be a földbe. A kiültetés után gondoskodni kell a palánták alapos öntözéséről. A nitrogént legjobb fokozatosan felszívódó formában alkalmazni. A foszfor és kálium szempontjából a zeller közepesen igényes termény. A gyökérzöldségek közül legjobban tűri a klóridtartalmú kálium-műtrágyát.

Mindhárom zellerfajtát május második felében palántázzuk. A vegetáció idején rendszeresen kell gyomtalanítani és porhanyósítani a talajt. Mivel a zeller vízigénye nagy, a vegetáció idején 120-180 mm vizet biztosítsunk neki, ezzel növelhetjük a termés mennyiségét és minőségét. Legtöbb vízre június közepétől szeptember közepéig van szüksége. Egy-egy alkalommal 25 mm-es vízadagot juttassunk a növénynek.(sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …