Megjelent a Jó Gazda októberi száma

A Jó Gazda októberi számából továbbra is a háztáji kertekben és a szántóföldeken alkalmazható bevált gyakorlati tapasztalatokkal és hasznos tanácsokkal ismerkedhetnek a lap olvasói.  Az időszerű októberi kerti tennivalók összefoglalója mellett többek között tanácsot ad a sóska és az áttelelő kelkáposzta telepítéséhez, az uborka rendhagyónak tűnő kezeléséhez és a fokhagyma őszi ültetéséhez. Egy miniszteri látogatás kapcsán készült riportban beszámol a hazai zöldségtermesztési ágazat megoldásra váró gondjairól, egyúttal bemutatva egy sikeres zöldségtermesztő gazdaságot is.

A gyümölcstermesztők a ribiszke szaporításához, a gyümölcsrothadás elleni védekezéshez, a szőlőtermelők az őszi talajmunkákhoz és a borhibák kezeléséhez kapnak tanácsokat.

A kertészkedők megismerkedhetnek a biológiai alapú komposztálás alapelveivel és a folyamat támogatásához ajánlott biológiai készítményekkel is. A hagyományos növényvédelmi rovatban az időszerű havi teendőket foglalja össze a lap szakírója.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi rovatok keretében az olvasók áttekintést kapnak egy kukoricatermesztési szaknapon bemutatott legújabb kukorica hibridekről, a gabonafélék vírusbetegségeinek tüneteiről, az őszi búza vetésidejét meghatározó tényezőkről és a kukorica vízleadó, illetve a repce gyomelnyomó képességének szerepéről.

A díszkertészet iránt érdeklődők a terméseikkel díszítő cserjék telepítésével és fajtáival ismerkedhetnek, a virágkedvelőknek a krizantém és a varjúháj neveléséhez gyűjtött össze tanácsokat a lap munkatársa, aki a boróka bogyóinak gyógyhatásait is összefoglalta. Az állattartók a kisnyulak tömegének mérésének fontosságáról, a kutya fűevési szokásairól, a méhészek a téli felkészülés elemeiről olvashatnak összefoglalókat.  (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …