Megjelent a Jó Gazda novemberi száma

A Jó Gazda novemberi száma már a télre való előkészületek jegyében foglalja össze a zöldség- és gyümölcstermesztők számára hasznos információkat. Így tájékoztatót olvashatnak a csicsóka őszi telepítésének feltételeiről, megismerkedhetnek a tél alá vetés kulisszatitkaival, tanácsokat kapnak egyes zöldségfélék, nevezetesen a paprika és a paradicsom utóérleléséhez és az őszi ásás, illetve szántás megfelelő időpontjának kiválasztásához a talaj állapotának egyszerű vizsgálata alapján. A hidegtűrő saláta termesztéséhez szintén részletes tanácsokat kínál a lap, egyúttal e zöldségfajta betakarításával kapcsolatos tudnivalókat és egészségügyi vonzatait is összefoglalja.

A gyümölcstermesztők a naspolya jellemzőivel és a kétszer termő málna tulajdonságaival, a borászok a bor fejtésének titkaival ismerkedhetnek. Folytatódik a gyümölcsfák koronaformáit bemutató sorozat, ebben a részben az orsósformák kerülnek bemutatásra.

A mezőgazdasági terményekben károsító készletmolyok jellemzését és károsításuk legjellemzőbb tüneteit képekkel illusztrált cikkben ismerteti a lap szakírója.

A szermaradványok nélküli környezetkímélő ún. biológiai gyümölcstermesztés alapelveit és ökológiai szempontjait konkrétan a csonthéjasok védelmére ajánlott készítményeket mutatja be a lap novemberi száma, amelyben a gyümölcsfák különböző betegségeinek vegyszermentes kezelésére alkalmas széleskörű kínálatból válogathatnak e termesztési mód hívei. Az idei szezonban a diófák jelentős részét károsították különböző kór- és kártevők, ezek jellemző tüneteit és az ellenük való védekezés lehetőségeit szintén részletesen ismerteti a lap növényvédelmi tanácsadója.

A szántóföldi növénytermesztésben az őszi időszak egyik legjellemzőbb terménye a kukorica, amelynek széleskörű fajtakínálatát és újdonságait több szántóföldi bemutatóról készült cikkben ismerteti a lap. Emellett taglalja és részletesen számba veszi az őszi búza őszi gyomirtásának alapvető szempontjait és előnyeit, egyúttal konkrét kisparcellás kísérlet eredményeinek bemutatásával támpontot is nyújt a leggyakoribb gyomflóra hatékony irtására alkalmas hatóanyagokról.

A virágkedvelők a kerti dísznövények teleltetéséhez kapnak tanácsokat, megismerkedhetnek olyan dísznövényekkel, amelyek mérgezők is lehetnek. Az állattartók a törpe házinyúl tartásáról és a tyúkok ülésrendjéről olvashatnak összefoglalót.

Információkat a lap előfizetésének lehetőségeiről itt talál.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …