Ismeretlen földtulajdonosok országa

Annak ellenére, hogy a földtulajdon rendezéséről szóló törvény már több mint negyedszázada érvényben van, és az eredeti elképzelések szerint már régen el is kellett volna felejteni a parcellák tulajdonjogi rendezését és tagosítását, az országban nyilvántartott 3559 kataszterből eddig csupán 418-ban végezték el komplex módon a földtulajdon pontosítását és a szétdarabolt parcellák tagosítását, további 91-ben egyszerűsített eljárás keretében a tulajdonviszonyok részleges rendezését.

A kimutatások szerint Szlovákiában jelenleg 8,4 millió parcella van, amelyekhez 4,4 millió tulajdonosi és 100,7 millió résztulajdonosi jogviszonyt tartanak nyilván. A földtulajdon rendezésésének kérdése mégis csaknem egy évtizede holtvágányon vesztegel, hiszen az utóbbi években csak a korábban jóváhagyott rendezési terveket fejezték be, miközben újabb projektek kiírására nem került sor. Nem véletlen, hogy az utóbbi időkben tapasztalt tiltakozó megmozdulásoknak is a földtulajdon rendezetlensége volt az egyik eredője.

A parcellák felaprózottsága, a bizonytalan vagy ismeretlen tulajdonosi és gyakran áttekinthetetlen bérlői struktúra nemcsak a mezőgazdasági termelésben vállalkozók helyzetét és továbblépési terveit akadályozza, hanem egyéb ágazatokban és a közszférában is komoly korlátokat állít a beruházások és fejlesztések elé. Annak érdekében, hogy ne maradjunk az ismeretlen földtulajdonosok országa, ahol a tulajdonviszonyok rendezetlensége a termőfölddel kapcsolatos visszaéléseknek is a melegágya, bele kell vágni a probléma megoldásába. Még akkor is, ha a kilátások egyelőre nem kecsegtetnek gyors és  mindenki számára kedvező eredménnyel. Tudni kell, hogy ehhez jelentős nagyságrendű forrás kell – a végrehajtáshoz mintegy 800–850 millió euróra lesz szükség -. és a folyamat még így is akár 30 évig is eltarthat. Sőt, a széles politikai spektrum egyetértését is bírni kell ahhoz, hogy ne kelljen minden kormányváltás után mindig új koncepciók mentén újrakezdeni.

Szilvássy László

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …