Megjelent a Jó Gazda januári száma

A tavaszi szezonra való felkészülés jegyében a Jó Gazda 2023-as januári száma a vetőmagok csírázóképességének vizsgálatával foglakozik, a próbacsíráztatás folyamatának részletes leírásával tanácsokat ad a sikeres palántaneveléshez szükséges vetőmagok mennyiségének meghatározásához.  Az egyik legjellemzőbb keleti fűszernek, a fahéjnak a gyökerek fejlődésére kifejtett kedvező hatásairól és a növényvédelemben való kihasználásáról is összefoglalót kapnak a lap olvasói. A sikeres termesztési szezon  alapja a palántanevelés, ennek lényeges elemei közül a palánták hőigényét és a kerti vetésforgó kialakításának szempontjait is bemutatja a lap. A kertben megtermelt zöldségfélék és gyümölcs sikeres tárolásához fontos alapelvek betartására úgyszintén felhívja a figyelmet a lap.

A hazai zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztők évadzáró szakmai konferenciájáról szóló helyszíni tudósításban számol be a lap, ahol elsősorban a termesztés gazdasági vonatkozásait elemezték a szakágazati vezetők, egyúttal ismertették az elkövetkező időszakra vonatkozó támogatási szempontokat is. A gyümölcstermesztők a tavaszi oltásokhoz szükséges vesszők begyűjtéséhez, tárolásához kapnak tanácsokat, a szőlőtermesztők az alapvető környezeti feltételekkel és a váltócsapos metszés alapelveivel ismerkedhetnek.

A környezetkímélő növényvédelmi eljárások hívei a házi készítésű növényi levek fajtáival és elkészítésük menetével ismerkedhetnek, egyúttal egyes gombák palántanevelésben betöltött szerepéről is összefoglalót kapnak. A lap szakírója összefoglalja a zöldségfélék károsítóinak előfordulását és az ellenük való védekezés változatait.

A szántóföldi növénytermesztési rovat keretében a tavaszi vetésű növények újdonságai közül a kukorica, silókukorica, sörárpa és napraforgó fajták és hibridek kínálatát mutatja be a lap, egyúttal összefoglaló tájékoztatást közöl a 2023-2027 közötti uniós támogatási időszakra kidolgozott Stratégiai Tervről valamint annak legfontosabb elemeiről és követelményeiről is. A cseh élelmiszerminőségi rendszer működésének jellemző elemeit és vállalkozásait helyszíni riportban mutatja be a lap.

A virágtermesztők a tavasz hírnökeiről, a szobanövények téli gondozásáról, az állatok kedvelői a strasszer galambok fajtáiról olvashatnak ismertetőt. Lap hátsó borítóján a hagyományokhoz híven a 2023-as naptár szerepel. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda februári száma

A Jó Gazda februári száma a tavaszi szezonkezdet előtt az időszerű tennivalókat összefoglalva kínál gyakorlti …