Megjelent a Jó Gazda 2022. januári száma

A Jó Gazda januári száma részletesen ismerteti a hajtatott karalábé és a saláta fedett termesztő berendezésekben történő sikeres termesztésének feltételeit, a palánták nevelésétől kezdve a fény iránti igények kiszolgálásán át a termesztési hőmérsékletek betartásáig. A téli időszakban a növények fagy elleni védelme fontos tennivaló, ehhez is összegyűjtötte a lap a gyakorlati ötleteket. Az energiaárak elszabadulása miatt az utóbbi időszakban megnövekedett a zöldségtermesztés költségszintje is, ennek mérséklésére a legfrissebb tudományos ismeretek felhasználásával készített szabadalmaztatott ezüst nano részecskék növényekre való permetezésével jelentősen csökkenteni lehet  az üvegházi pótmegvilágítás fényerejét, a módszer lényeges elemeiről is olvashatnak a januári számban. Beszámol a lap a hazai zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztés helyzetét elemző hagyományos szakmai tanácskozás zöldségtermesztésre vonatkozó jelentésének lényeges elemeiről, emellett új korai káposztafajtákat is bemutat.

A gyümölcstermesztők az időszerű tennivalók összefoglalója mellett a fák téli kezelésének fontosságáról, a farontó gombák elleni védekezés alapelveiről olvashatnak összefoglalót. A dióburok-fúrólégy okozta károk elkerülésére egyes szakemberek a hagyományos dióhoz hasonló pekándió termesztését ajánlják, amely eddig természetes ellenálló képességet mutat az említett károkozóval szemben. Termesztéséhez gyakorlati tanácsokat is közread a lap.

A környezetkímélő eljárások iránt érdeklődők a biológiai növényvédelmi eljárások keretében a talajok nitrogénellátását javító alternatív megoldásokról olvashatnak részletes ismertetőt. A hagyományos kerti növényvédelmi rovat a dísznövények tavalyi károsításának legfontosabb elemeit vette számba a lap szakírója, aki egyúttal az ellenük való védekezési lehetőségeket is felvázolta.

A lap szántóföldi rovata a téli nyugalmi időszakban tartott szakmai rendezvényeken elhangzott új ismereteket teszi közzé, többek között az új kukorica hibridek kínálatát, a vetőmagok új csávázási technológiáját, a növényállományok minimális nitrogénellátásának alapelveit, valamint a kifejezetten tejtermelésre nemesített silóhibridek vizsgálati eredményeit összefoglalva. Emellett a növényállományok felfagyásának okait és tüneteit, valamint a repce télvégi kezelésének szempontjait is elemzi.

A dísznövények kedvelői a madárcsalogató díszfák és –bokrok fajtáival, a szobanövények hívei az alacsony fényigényű virágokkal ismerkedhetnek. Az állattartók a háztáji pulykatartás alapelveiről, a méhészek, illetve a méhészeti termékek fogyasztói a propolisz jótékony hatásairól, a belőle készíthető tinktúra előállításának fogásairól is olvashatnak. A lapot hagyományosan a 2022-es naptár zárja. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …