Megjelent a Jó Gazda 2019 januári száma

Az elkövetkező termesztői szezonra való felkészülés jegyében a Jó Gazda évnyitó száma a zöldségtermesztők számára összefoglalót közöl a hajtatott saláta termesztési feltételeiről, felvázolja a legfontosabb zöldségfajták igényeit a palántanevelés során. Részletesen foglalkozik a növények ivaros szaporítása keretében a vetőmagok csíráztatásával és vetésével kapcsolatos követelményekkel, amelyek fontos szerepet játszanak a növények hatékony fejlődésében. Akárcsak a sikeres termesztés egyik lényeges eleme, a tápanyagforgalom kihasználására irányuló vetésforgó összeállítása, amely az egyes zöldségfajták termesztési sorrendjéhez fogalmaz meg ajánlásokat. A kerti zsázsának a legrövidebb tenyészidejű zöldségfélének a téli időszakban való termesztéséhez is tanácsokat nyújt a lap.

A gyümölcstermesztők a fák téli kezeléséről olvashatnak tanácsokat, különösen az elhanyagolt fák tisztogatására és ágiak célzott ritkítására összpontosítva. Befejező részéhez érkezett a gyümölcsfák koronaformáit bemutató sorozat, ebben a részben a bokor formájú faalakzatokat ismerteti a lap. Elemzi a téli metszés előnyeit és hátrányait, a borkészítők számára összefoglalja a levegő hatását a bor érésére. A gyümölcsfélék 2018-as károsítóit bemutató cikk a legelterjedtebb gyümölcsfajták betegségeit, illetve ezek tüneteit ismerteti.

A növényvédelmi rovat egyik szakírója a sztolbur betegség terjedésére hívja fel a gazdálkodók figyelmét, amelynek tüneteit és terjesztőit képes illusztrációkkal is bemutatja. A biológiai növényvédelem hívei a házilag előállítható növényi levekről és a kártevők természetes ellenségeiről, valamint a növények immunrendszerét erősítő, elsősorban a gombás fertőzések ellen védő természetes alapú készítményről is olvashatnak.

A vetőmag-forgalmazók hagyományos év végi szakmai rendezvényeiről összefoglaló képes riportokban számol be a lap, amelyekből az érdeklődők megismerkedhetnek a következő szezonba ajánlott új kukoricahibridekkel, kedvezőtlen feltételek között is megbízhatóan teljesítő napraforgókkal, a szárazságtűrő képesség új szintjét képviselő hibridekkel.

A kertépítők és a virágkedvelők a havasszépe termesztéséről, és az egészséges alvást támogató virágokról olvashatnak ismertetőt. A lapban a hagyományokhoz híven idén is megtalálható a 2019-es naptár.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …