Kukoricatermesztési szaknap Sókszelőcén

A tavalyitól magasabb hozamok várhatók

A hagyományokhoz híven páros esztendőben újra a sókszelőcei AgroDivízia Selice Kft. kukoricaparcelláján tartották meg szeptember közepén a mezőgazdasági gépek forgalmazóinak társulása, az Agrion szervezésében a kukoricatermesztési szaknapot, amelynek a látogatói áttekintést szerezhettek mind a kukorica termesztésében használatos gépi eszközök kínálatáról és a kukoricafajták bőséges választékáról, emellett a kukorica termékpiacának idei jellemzőiről is eszmét cseréltek a hozzáértő szakemberek.

A szakmai bemutatóra ellátogató gazdák és termelők a rendezvény bevezetőjeként a kukorica idei terméskilátásairól és a termékpiaci mozgásokról kaptak áttekintést a szakmai fórum résztvevőitől. Az agrárkamara elnöke, a kukoricatermesztők szövetségének vezetője, az agrárgazdasági kutatóintézet munkatársa és egy termékpiaci szereplő részvételével zajló ismertetőből a résztvevők megtudhatták, hogy az idei terméskilátások az előző évitől valamivel magasabb terméshozamokkal számolnak a kukoricából, az országos átlag várhatóan meghaladhatja a 8 t/ha-t. A fórum résztvevő kiemelték az állattenyésztés fejlesztésének fontosságát a kukorica hazai felhasználásának kívánatos növelésében, amivel enyhíteni lehetne a termény értékesítésében rendszeresen fellépő feszültségeket. A termékpiacon tavasszal jegyzett 135-140 eurós vételi árak a kukoricára napjainkban a kedvező terméskilátások hatására minden bizonnyal lefelé tendálnak, a termékpiaci szakember ajánlása szerint a kukorica fokozatos értékesítésében érdemes megvárni a jövő évi tavaszi kereslet alakulását.

A mintegy 8 hektáros kísérleti parcellán az Agrion 18 partnerszervezete több mint ötven gépkapcsolással mutatta be kínálatát a kukorica betakarítását végző és kiszolgáló berendezésekből és az azt követő szárzúzó valamint talajművelő berendezésekből illetve vetőgépekből, amelyek egy részét gyakorlati bemutató keretében is felvonultattak.

Amint az a jelenlevő agrárszakemberektől elhangzott, a mezőgépipar jelenlegi színvonalát immár alapvetően az információk hatalmas tömegének a lehető legnagyobb mértékben és legszélesebb körben való feldolgozása és kihasználása jellemzi. Ennek már nemcsak a gépek vezérlésében és automatikus irányításában van fontos szerepe. Az új irányítási rendszerek magukban foglalják a talajról, az időjárási viszonyokról és a növényállomány állapotáról begyűjtött és feldolgozott információkat, amiket konkrét termesztéstechnológiai rendszerekhez igazítva építenek be a gépek szerkezetébe. A mezőgépek piacán egy másik trend is érzékelhető, lévén, hogy az uniós szabályozás folyamatosan leépíti a vegyszeres növényvédelemben alkalmazható hatóanyagok számát, a mezőgépgyártók a mechanikus gyomirtásra kihasználható berendezések fejlesztésébe is belefogtak, természetesen a robotok és drónok nyújtotta új lehetőségek kihasználásával is.

A bemutató keretében a látogatók több mint 150 kukorica hibridet láthattak, az állományok kifejezetten jó állapotban prezentálták a bennük rejlő hozampotenciálokat. Ezekről részletesebben lapunk következő számában számolunk be.

Kép és szöveg: szilvássy

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …