Korai fejes saláta

A fejessaláta jól tűri a hideget, ennek megfelelően a tavasz és az ősz a legmegfelelőbb időszak a termesztéséhez. A hagyományos fajták zöme ugyanis a nyári melegben nem képez tömör fejet, hanem inkább magszárba fordul. Ma már vannak fejet nem képző saláták is (pl. lollo, tépő), amelyek gyakorlatilag egész évben termeszthetők, vagyis melegebb időszakokban is vethetők,  de a tépő vagy metélő saláták számára az őszi időszak már nem optimális.

A korai saláta magvait már februárban elvethetjük, hidegtűrő képességüknek megfelelően az enyhébb fagyokat is elviselik a talajban. Amint kissé felmelegszik a talaj, nagyon gyorsan kikelnek.  Termeszthetjük szabadföldön, cserépben, balkonládában. A háztáji kertekben leggyakoribb formája a szabadföldi vetéssel, esetenként fóliatakarással termesztett, vagy fóliában hajtatott saláta, amit leggyakrabban palántáról nevelnek. A palántaültetés fontos szabálya, hogy a 3–4 leveles palántákat ne ültessük túl mélyre. Kedveli a napfényes termőhelyet, ezért lehetőleg ilyen helyre telepítsük. A magvakat 1-2 cm mélyen 15 cm-es sortávolságra vessük, lehetőleg ritkán. Ha sűrűn kelne ki az állomány, ritkítsuk, a kiszedett növényeket újra palántázhatjuk. A két növény között fajtától függően (a fejek várható nagysága alapján) 15-25 cm-t hagyjunk, hogy fejesedéskor legyen megfelelő helye a fejlődéshez.

A könnyű, laza homoktalajokat szereti, de megél a nehezebb agyagtalajokon is. Kedveli a kissé lúgos (pH 7,1–7,6) termőközeget. A tápanyagigénye jelentős, szereti a gyorsan felvehető tápanyagokat, ezért a szerves trágyával és műtrágyával jól ellátott talajokon érzi jól magát. A fejlődés kezdeti szakaszában a vízzel jól ellátott talajt kedveli. Később a sok víz már nem előnyös, mert a fejek lazák lesznek. A tartós, de nem túlságosan intenzív megvilágítást kedveli, ezért fólia alatt is csak akkor érdemes megkezdeni a hajtatását, amikor a természetes világosság a napi 9–10 órát meghaladja. A növekedéshez az optimális hőmérséklet 16 °C. A legegyszerűbb és leggyakoribb termesztési módja a korai szabadföldi kiültetés. A palánták, ha az időjárás engedi, már március végén kiültethetők. Ideiglenes takarással (fóliasátor, -alagút) egy-két héttel korábbra hozhatjuk a betakarítási időpontját. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …