Korai burgonya előcsíráztatással

Ismeretes, hogy az előcsíráztatott növények korábban kelnek, gyorsabban bokrosodnak, ezáltal a gyomnövények terjedését is jobban korlátozzák. Így van ez a burgonya esetében is, amelynek érési idejét háztáji kertekben való termesztés esetén szintén előcsíráztatással rövidíthetjük, amit korai fajták esetében már több héttel a tervezett kiültetés előtt megkezdhetünk. Ennek lényege, hogy a vetésre szánt gumókat világos helyen vékony rétegben csíráztató ládákban helyezzük el, ahol kezdetben 18-20 °C-on, majd pár nap múlva 15 °C-os világos helyen tartjuk őket. A páratartalom 70-80% legyen. Ily módon a kiültetés idejére 1-1,5, legfeljebb 2 cm hosszú, vastag, életerős csírákat kapunk. Kiültetés előtt a hajtatott gumókat edzeni lehet a kinti körülményekhez. Ezért tartsuk őket 5-8 °C-on. Ezt úgy is megtehetjük, hogy napközben kivisszük őket szabadba. A kiültetés előtt egy héttel, néhány centiméter komposzt- vagy tőzegréteggel takarhatjuk és beöntözhetjük a gumókat.

Az ültetésre kiválasztott egészséges gumók mérete 4-8 cm átmérőjű legyen. (Nagyobb gumók esetében vágjuk ketté azokat.) Az előcsíráztatott burgonya betakarítás időpontja 10-14 nappal korábbi lehet, ami egyúttal a fejlettebb növény számára jobb védettséget nyújthat a burgonyavész vagy a burgonyabogár károsítása ellen.

A korai burgonya termesztésére legmegfelelőbbek a könnyen felmelegedő homoktalajok. Nagyon fontos a mély talajművelés, mert a sekélyen művelt, kemény, rögös talajon a gumók kicsik és deformáltak lesznek és a gyökerek sem tudnak megfelelően kifejlődni. Ajánlott a talaj káliumtrágyázása is.

A burgonyát akkor ültetjük, amikor a talaj hőmérséklete a kiültetés mélységében elérte a 6 oC-ot. A gumókat 70 cm sor- és 30-35 cm tőtávolságra helyezzük el, és kapával készített 15-20 cm mély fészekbe vagy árokba csírás végükkel felfelé rakjuk őket. Hogy meggyorsítsuk a kelést, a talajt fóliával is letakarhatjuk akár közvetlenül, akár fóliaalagút formájában. A burgonyát olyan mélyre ültessük, hogy a gumó teteje éppen az eredeti talajfelszín alatt, vagy könnyen száradó talajok esetében 2-3 cm-rel mélyebben helyezkedjen el. Ültetés előtt forgassunk be a talajba istállótrágyát vagy komposztot, de ha ez nincs, akkor keverjünk el négyzetméterenként kb. 150 gr műtrágyát. Ne hagyjuk a földjét kiszáradni, de ne is öntözzük túl, a sorokat tartsuk gyommentesen. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …