Kezdődik a palántanevelő szezon

Február közepén megfelelő meleg és világos helyen el kell vetnünk paprika- és paradicsom vetőmagjait, ha május közepére kiültethető palántákat szeretnénk kinevelni. Az otthoni palántanevelést azonban csak ha akkor érdemes elkezdeni, ha az egyes növényekből nincs szükségünk sok palántára, és  ezeket a szobában, vagy a konyhaablakban is ki tudjuk nevelni. A magokat tálcákra, cserepekbe, lapos rekeszekbe vethetjük. Termesztő közegnek a homokos komposztföld is megfelelő, de az üzletekben már kaphatók külön erre a célra beállított komposztkeverékek is. A páratartalom fenntartása érdekében üveglappal, vagy fóliával is letakarhatjuk, de amint a csírák előtörnek, a lapot vegyük le, viszont a földjét tartsuk folyamatosan nedvesen.

Nagyobb számú palánta kineveléséhez a meleg- és hidegágyak valamint a kisebb fólia- vagy üvegházak is kihasználhatók. Ezek előkészítése során a hidegágyak üvegablakait szereljük fel, illetve vegyük le róluk a takarót, hogy rajtuk keresztül a nap könnyebben átmelegíthesse a talajt, amiről ugyancsak leszedtük a téli takarásra ráhordott lomb-, vagy szalmaréteget. A melegágyak meglévő kereteibe szerezzük be a friss trágyát. Ügyeljünk arra, hogy a trágya valóban friss legyen, ne legyen fagyott, mert a hosszabb ideig tárolt trágya ebből a szempontból már kiégett, nem, vagy kevésbé képez meleget. Trágyából legalkalmasabb a rövid szalmájú lótrágya, de szükség esetén trágya helyett puszta szalmát is használhatunk, amelyet nitrogéntartalmú műtrágyaoldattal megöntözünk, és jól letömörítünk.

A melegágyakban, a fűthető fólia- vagy üvegházakban a korai szabadföldi kiültetésre szánt palántákat is kinevelhetjük. Február végén elvethetjük a zeller és a póréhagyma magját is. Zellerből 0,5-1 g/m2, póréból 2 g/m2 az ajánlott mennyiség. A fejes saláta és a karalábé magjait 10 cm sortávolságra legfeljebb 1 cm mélységbe vetjük. Salátából négyzetméterenként 0,3–0,5 g, karalábéból 3 g vetőmagot számolunk. A kelésig lehetőleg ne nyissuk ki az ágyás fedelét, de utána a fejlődő palántákat már gyakran szellőztessük, hogy hozzászokjanak a külső feltételekhez.   (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …