Kerüljön mézbor a karácsonyi asztalra

Közelednek az ünnepek, az ilyenkor szokásos vásárokból nem hiányozhatnak a méhészek termékei se. Általában mézet, mézeskalácsot, propoliszt, virágport és méhviaszból készül gyertyákat kínálnak standjaikon, de az utóbbi években egyre több szlovákiai méhész próbálkozik mézbor készítésével is. Nem is akármilyen sikerrel, amit az isztambuli Apimondián elért eredmények is megerősítenek. 

A mézbor az emberiség egyik legősibb alkoholtartalmú erjesztett itala. Már a kelták és a vikingek is ismerték. A germánok az istenek italának tartották. Termékenységfokozó hatást tulajdonítottak neki, ezért is ajándékoztak az ifjú párnak házasságkötéskor mézbort. Annyit, hogy a holdtölte teljes ciklusáig kitartson. (Állítólag innen ered a mézeshetek elnevezés is.)

A mézbor általában édes, desszert jellegű szeszes ital, a mézes borral ellentétben nincs benne szőlő, alkoholtartalmát természetes erjedéssel nyeri, nem szesz utólagos hozzáadásával. Amíg nyáron az aranyszínű, fűszermentes, magas cukortartalmú vagy száraz mézbor a keresettebb, amelyben a méz zamata határozza meg az ital karakterét, addig karácsony körül a fahéjjal, szegfűszeggel, badiánnal, citrommal stb. fűszerezett édes nedű a népszerű. Legalábbis tájainkon, mert a csehek például a kesernyés utóízt adó komlót és bodzát is kedvelik, míg a lengyelek gyümölcslevekkel ízesítik, ezáltal kissé testesebb az ital. De fűszerezhető a nedű más gyógynövényekkel is. Egy dologban az összes technológia megegyezik: a mézbor jó minőségű mézből (lehet vegyes virág, repce vagy akár napraforgó is) erjesztett bor. Készítéséhez kell ellenőrzött minőségű ivóvíz (lehet forrásvíz is, de a klórtartalmú csapvizet kerüljük, vagy csak forralás után használjuk), valamint testes borok erjesztéséhez használatos borélesztő (a legjobb a gazdaboltokban is kapható Schimansky vagy Bayanus). Nagyon fontos a méz/víz arányának betartása (1 kg méz :2 liter víz), valamint az állandó hőmérséklet a több hónapon át tartó erjesztés során.

A mézbor készítéséhez használt eszközök megegyeznek a hagyományos borászatban használatosakkal.

A kísérletező kedvű méhészek maguk is próbálkozhatnak mézbor készítésével, de aki biztos sikerre vágyik, annak azt ajánlom, figyelje a Szlovákiai Méhészek Szövetségének (SZV) programjait, mert a szervezet időnként mézborkészítő tanfolyamot is szervez, nem csupán tagoknak. A legutóbbi tanfolyam egyik lektora Jozef Čápek nyitrai méhész és mézborkészítő volt, aki hivatásos degusztátorként is dolgozik. Ő az ún. meleg eljárással készített, utólagos ízesítéstől mentes mézborokat preferálja, mondván, a fűszerekkel egyesek csak az esetleges hibákat próbálják elfedni. Saját borai kiválóak, amit a 2015-ös dél-koreai Apimondián nyert ezüst majd az idén Isztambulban kapott aranyérem is bizonyít. Matúš Hosa viszont a markánsabb ízű, fűszeres mézborokra esküszik. Talán azért, mert jobbára a Poprád, Késmárk Lőcse és környéki erdőkben vándorol, ezért markánsabb ízű erdei, bogáncs- és málnaméze is van bőven. Éppen ezek a fajták képezik mézborai gerincét. Borkészítéssel mindössze öt éve foglalkozik. Idén először nevezett be az Apimondiára, és kategóriájában máris bezsebelte az aranyérmet. De ami talán még kiemelkedőbb siker, az az, hogy egyszerű méhészként és amatőr mézborkészítőként érte el ezt az eredményt, hiszen borai nem kerülnek kereskedelmi forgalomba. A Világ legjobb mézbora címet is elhódította a piacvezető mézborkészítők elől.

A szlovákiai mézborkészítők összesen 16 érmet nyertek idén az isztambuli Apimondián, ezzel is ráirányítva a figyelmet a hazai mézek kiváló minőségére.

Gágyor Alíz

Mézborkóstolás Jozef Čápekkel a mézborkészítő tanfolyamon

A szenckirályfai méhészskanzen gyűjteményében található történelmi mézborkupák  (A szerző felvétele)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …