Kalászos gabonák tavaszi gyomirtása

A kalászos gabonák vegyszeres gyomirtásának idejét a célgyomok kelési ideje és a herbicidek alkalmazhatósága ismeretében határozhatjuk meg.

A gabona általános gyomirtási időszaka nálunk a tavaszi. A búza gyomirtásában elsősorban a kétszikűek elleni kezelések játszanak fontos szerepet, míg a fűfélékkel szemben az indokoltnál kisebb területen történik védekezés. Pedig az egyszikű gyomok (nagy széltippan, vadzab, rozsnok, perje-félék stb.) sokszor kártékonyabbak, mint a kétszikűek, mivel fejlődési ütemük közel áll a búzáéhoz.

 

A nagy széltippan (Apera spica-venti, metlička obyčajná) egyéves, többnyire már ősszel vagy kora tavasszal csírázó, 1méter magasra is megnő, amely általában mindig „átnövi” a gabonafélét.

Erőteljes terjedésében szerepet játszik, hogy jelentős a maghozama és apró magja szennyezheti a vetőmagot, hosszú ideig megtartja csírázó képességét és a betakarító gépekkel is könnyen átvihető a fertőzött táblákról. Elterjedése magyarázható a klímaváltozással (enyhe telek, egyenlőtlen csapadékeloszlás), az agrotechnika átalakulásával (sekélyebb művelés, minimalizáció), de leginkább azzal, hogy sok termelő nem tulajdonított kellő jelentőséget a gyom megjelenésének és irtásának. Korai állapotban történő felismerése fontos, mert a gyomirtó kezelést erre az időszakra kell időzíteni. A nagy széltippan ellen védekezhetünk ősszel (Cougar®Forte 0,5 l/ha dózisban) és természetesen tavasszal is a Husar®Active Plus és a Husar®Star készítményekkel.

A Bayer 2022 tavaszára a következő gyomirtó szereket kínálja még a gabona termelőknek: Sekator®Plus, Sekator®OD, Puma®Extra, Attribut®.

 

Husar®Active Plus

A Husar®Active Plus „gabonára szabott” gyomirtó szer, ami tavasszal kijuttatva őszi búzában, rozsban és tritikáléban védelmet nyújt gyakorlatilag valamennyi kétszikű és néhány fontos egyszikű gyom ellen. Azoknak a gabonatermesztőknek készült, akiknek rugalmasan felhasználható, megbízható hatékonyságú és megfizethető hektárköltséggel alkalmazható készítményre van szükségük.

A gyomirtó szer három hatóanyag: iodosulfuron-methyl (HRAC B) thiencarbazone-methyl (HRAC B) a szulfonil csoportba tartozók és a 2,4-D-EHE (HRAC O) hormonhatású hatóanyag gyári kombinációja. A készítmény hatóanyagai két teljesen eltérő hatásmódot képviselnek, amelyek között szinergizmus lép fel.

A Husar®Active Plus a kétszikűek rezisztenciája elleni „aktív” küzdelem jegyében került megalkotásra. A készítmény megtartva egyszikű-irtó spektrumát, gyorsabb, biztonságosabb hatást mutat a kétszikű gyomnövények ellen.
A 2,4-D-EHE hatóanyag több módon egészíti ki a hatását:

ALS-gátlókra érzékeny kétszikűeknél fokozza a hatásbiztonságot,

kevésbé érzékeny kétszikűeknél a végső hatékonyságot javítja,

kevésbé érzékeny fajok (pl. veronika-félék) megkésett kezelésénél jelentkezik a 2,4-D-EHE „aktiváló hatása”. Hormonként „újraindítja” a gyomok életfolyamatait (aktiválja azokat), ezáltal érzékenyebbé válnak az iodosulfuronra és a thienkarbazonra.

A Husar®Active Plus formulációja OD (olajos diszperzió) optimalizálja a permetlé tapadási, terülési tulajdonságait, meggyorsítja a hatóanyag felvételt és a felszívódást, javítja a szer esőállóságát. Kipermetezéskor a készítmény felületaktív anyagai a permetcseppek külső felületére kerülnek és töredékére csökkentik azok felületi feszültségét. A csepp így a becsapódáskor nem pattan le, hanem megtapad a gyom felületén, s beszívódik a gyomnövény belsejébe.

A Husar®Active Plus hatékony többek között a következő egyszikű gyomok ellen: nagy széltippan, vadzab, kanáriköles és perje-félék (Lolium- és Poa-fajok egyaránt). A kétszikű gyomok közül hatékony a következők ellen: mezei acat, ragadós galaj, árvakelésű napraforgó, parlagfű, ebszékfű, kamilla, mezei pipitér, pipacs, tyúkhúr, szarkaláb-félék, vadrepce, pásztortáska, búzavirág, repcsényretek, disznóparéj-félék, fehér libatop, veronika-félék, árvacsalánfélék, mezei árvácska stb.

A Husar®Active Plusfelhasználható őszi búzában, tritikáléban és rozsban. Kijuttatható a kultúra bokrosodásának eleje és az egyszárcsomós állapota között (BBCH 21-31). Egyszikűek ellen irányítva a kezelés idejét azok fejlettségéhez kell igazítani: 1-3 leveles korban, de legkésőbb a gyomok bokrosodásának végéig. Kétszikűek ellen az optimális kijuttatási stádium a 2-4 leveles állapotban van, de legkésőbb 6-8 leveles korig kell kezelni. Mezei acat ellen igen fontos a jó időzítés: a hajtások döntően tőlevélrózsás, max. 15 cm-es fejlettségűek legyenek.

A Husar®Active Plus teljes hatásának kifejtéséhez 7-10 °C hőmérséklet szükséges, dózisa minden kultúrában és kijuttatási időben egységesen 1 liter/ha.
A Husar®Active Plus 2,4-D tartalom miatt a nem keverhető DAM vagy más ammóniumnitrát tartalmú műtrágyával.

 

Husar®Star

Vízben diszpergálható granulátum (WG), amely két hatóanyagot tartalmaz (iodosulfurom-methyl és thiencarbazon-methyl). A szer, tavasszal kijuttatva őszi búzában, rozsban és tritikáléban védelmet nyújt gyakorlatilag valamennyi kétszikű és néhány fontos egyszikű gyom ellen. Felhasználása a gyomok elleni küzdelemben a lehető legnagyobb szabadságot biztosítja a termelőnek mind a kultúrnövény, mind a hőmérséklet szempontjából. Nem kell félni attól, hogy „kicsúszunk” a kezelési időből tavasszal, s az alacsonyabb hőmérséklet miatt sem kell tartanunk hatáscsökkenéstől.

A dózisa egységesen 0,3 kg/ha 200-300 liter/ha vízzel kijuttatva a bokrosodás kezdete és a kétszárcsomós állapot között (BBCH 21-32). A készítményhez 2 l/ha Mero Stefes olajos hatásfokozó segédanyagot kell keverni.

A Husar®Star keverhető N-oldatokkal (DAM) és levéltrágyákkal egyaránt.

 

Sekator®Plus

A Sekator®Plus jól bevált és a termelők körében ismert Sekator®OD továbbfejlesztett és „felturbózott” változata. Ez egy általános gyomirtó szer, amely hatékony a legtöbb gabona magról kelő kétszikű gyomnövénye ellen, beleértve olyan nehezen leküzdhető fajokat is, mint a ragadós galaj, a mezei acat vagy az árvakelésű napraforgó, illetve a leggyakoribb fajokat, mint az ebszikfű és parlagfű. Emellett a legkülönbözőbb gyomosodási helyzetben rugalmas felhasználási idővel alkalmazható minden kalászosban, a zabon kívül.

A készítményt tavasszal, a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől a két szárcsomós állapotáig lehet kijuttatni 0,45-0,6 l/ha dózisban. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles korukban, a ragadós galaj 1-3 levélörvös fejlettségekor legérzékenyebb a kezelésre. A mezei acat ellen annak tőlevélrózsás állapotában a leghatékonyabb a készítmény.

A Sekator®Plus tavaszi posztemergens herbicid, amely három hatóanyagot tartalmaz: iodosulfuron-methylt, amidosulfuront és 2,4-D-t.

Az iodosulfuron-methyl és az amidosulfuron hatására a gyomok növekedése a kezelés után leáll, azok elszíneződnek, majd elpusztulnak.

A 2,4-D kettős tulajdonsággal rendelkezik: elsősorban gyomirtó szerként működik, másodsorban „aktivátor” szerepet is betölt, mivel érzékenyebbé teszi a gyomnövényeket a szulfonil-karbamidokra.

A Sekator®Plus elsősorban levélen keresztül hat, de ritka állományban vagy elhúzódó gyomkelés esetén jelentős lehet a rövid (2-3 hét) talajon keresztüli mellékhatása is. Ennek természetesen feltétele a talaj megfelelő nedvességi állapota.

A Sekator®Plus széfenertartalma miatt őszi- és tavaszi kalászosokban is szelektív. A készítmény kedvező költségszinten, kiváló hatékonyságot biztosít a kétszikű gabona gyomok ellen.

 

Tény, hogy csak a minőségi gabonatermesztéssel lehet sikert elérni, ehhez pedig korszerű készítményeket alkalmazó integrált növényvédelem szükséges, s mi ebben igyekszünk továbbra is hathatós segítséget nyújtani. A Bayer mai szlovákiai kalászos védelmi termékpalettája kizárólag korszerű, nagy hatékonyságú készítményekből áll. Ez a termékpaletta teljes, ami azt jelenti, hogy valamennyi károsító ellen kiváló megoldást nyújt.

Máté Károly

Bayer s.r.o.

®    A Bayer CropScience AG, Németország bejegyzett márkaneve

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …