Hogyan kezdjük a paprika, a paradicsom és az uborka termesztését?

Ki ne vágyna friss, lédús paradicsomra, paprikára vagy uborkára, amit frissen szakítottunk le, és amit bátran a családi asztalra tehetünk? Akinek kertje van, minden bizonnyal megpróbálkozik a saját maga által kinevelt zöldségfélék termesztésével.

A sikere termesztés a fajtaválasztással kezdődik. Mielőtt kiválasztanánk a kívánatos fajtát, döntsük el, hogy szabadföldön vagy fóliasátorban szeretnénk-e termeszteni. Ha az utóbbit választjuk, érdemes lassan beszerezni a vetőmagot, mert januárra, februárra ajánlatos ütemezni a magok vetését.

A paprika, a paradicsom és az uborka termesztéstechnologiája nagyon hasonló. Hét–kilenc héttel a kiültetés előtt vessük el a vetőmagot az erre a célra árusított, betegségektől és vegyszermaradványoktól mentes földkeverékbe. A vetés után a 20–24 °C hőmérséklet kell a magoknak, hogy a csírázás megfelelő módon történjen. A földet tartsuk nedvesen. Ne öntözzük túl a növényeket, és ne is hagyjuk kiszáradni őket. A nagy hőingadozások, a nem megfelelő locsolás illetve földkeverék rossz csírázást és kelést eredményezhet. Kelés után, amikor a növények elérik a 6–10 centimétert, ültessük szét őket, de vigyázva, nehogy megsérüljön a gyökérzet. A jó fejlődés és tápanyagellátás elérésére ajánlatos használni az útmutató szerint a Quick link és a Trainer szert. Palántadőlés és gombás betegségek ellen ajánlatos beöntözést végezni az útmutatás szerint például Previcur Energy szerrel. A növények négy leveles állapotában csökkentsük a hőmérsékletet nappal 18–22, éjszaka pedig 10–12 °C-ra. Figyeljünk arra, hogy a nappali és az éjszakai hőmérséklet közti különbség ne legyen nagyobb 10 °C-nál. Kiültetés előtt egy héttel így tudjuk a növényeket ellenállóbá tenni.

Szabadföldbe akkor ültessük a növényeket, ha már elmúlt a tavaszi fagyok veszélye és a föld felmelegedett. Ez az idő általában május közepén jön el. Fóliasátorba korábban is kiültethetjük őket. A nappali hőmérséklet legyen legalább 15–20 °C. Ehhez tudni kell, hogy a növények fejlődése 8 °C-nál leáll. Legjobban 22 és 29°C közötti hőmérsékleten fejlődnek. A nagyon magas, 35 °C feletti hőmérséklet nehezíti a terméskötést és a virágok lehullhatnak. A kiültetés termékeny, megfelelően humuszos talajba ajánlott. Ha a kertünkben nem ilyen a talaj, használjunk talajjavító trágyát, például Guanito, Tribu vagy más trágyagranulátumot. Kerüljük azokat a területeket, ahol az előző években parikát, paradicsomot, uborkát termesztettünk. Az azonos helyen való termesztés fokozza a betegségek, a kártevők előfordulásának veszélyét. A vegetáció alatt figyeljünk a gyommentes környezetre, a jó tápanyag-utánpótlásra beöntözéssel, levéltrágya használatával (például Oasi). A növényeket locsoljuk az időjárásnak megfelelően rendszeresen. Figyeljük, nem jelennek-e meg kártevők, betegségek. Indokolt esetben védekezzünk ellenük.

A hazai viszonyok közt nemesített fajták jól alkalmazkodnak az itteni körülményekhez. Mindenképp érdemes körülnézni először a hazai palettán szereplő fajták között. Szabadföldi termesztésre kiváló paprikafajták például: Mášenka, Slovakia, Blava, Katrena. Hajtatásra alkalmas paprikafajták például: Zuzka, Nova, Ivica F1, Jorga F1.

Szabadföldi termesztésre és hajtatásra kiváló karós paradicsomfajták például: Niki Zel F1, Žofka F1, Jergus F1.

Szabadföldi termesztésre kiváló salátauborkafajták például: Linda F1, Lianka F1. Hajtatásra alkalmas uborkafajta például: Lavina F1.

 

Kása Szilárd, Zelseed

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …