Megjelent a Jó Gazda 2021. januári száma

A lapot készítő nyomda kényszerű leállása miatt az eredeti december végi időponttól eltérően csak január 2. hetében jelent meg a 31. évfolyamába lépő Jó Gazda januári száma, amely továbbra is a szlovákiai gazdák és kertészkedők, állattartók és agrárvállalkozók számára kíván megbízható és pontos információkat közölni. A januári lapszámban a zöldségtermesztéssel foglalkozók többek között megismerkedhetnek az ágazat jövőjével foglalkozó országos online konferencián elhangzott javaslatokkal, emellett a rebarbara, a metélő petrezselyem, a fodros kel és a gumós édeskömény  korai termesztéséhez is olvashatnak tanácsokat. Támpontokat közöl a lap a zöldségeskert vetésforgójának megtervezéséhez szükséges szempontokhoz valamint a fóliasátrak téli kezeléséhez, egyúttal számba veszi a legelterjedtebb zöldségfajták palántaneveléséhez szükséges feltételeket is. A gyümölcstermesztők a füge telepítésének környezeti igényeivel ismerkedhetnek,  a lap felhívja a figyelmet a gyümölcsfák műtrágyaadagjainak kijuttatására, bemutatja a kopasz kivit, tanácsokat ad a cseresznyelégy elleni vegyszermentes védekezéshez.

A környezetkímélő termesztést kedvelők a vegyszermentes palántanevelés legújabb készítményeivel ismerkedhetnek, amelyek elsősorban a palántadőlés ellen védik a kelő állományokat. A lap hagyományos növényvédelmi rovata a 2020-as esztendőben a zöldségfélék termesztésében előforduló károsítókat veszi számba.

Ugyancsak fontos témát dolgoz fel a talajok tápanyagpótlásának témaköre, amelyet a lap szakírója  részletes tápanyag-adagolási tanácsokkal is kibővítve foglalt össze. A szántóföldi növénytermesztés keretében bemutatja az istállótrágya hatékony kezelésének módszereit annak érdekében, hogy azt a trágyázáskor már megfelelő állapotban juttassuk ki a talajba. Ismertetőt közöl a kukorica után ajánlott növényfajokról és vetési sorrendjükről, egyúttal felhívja a figyelmet a monokultúrás termesztés veszélyeire. Bemutatja az egyik legelterjedtebb gabonaféle, a búza alapvető jellemzőit, annak a téli időszakban várható károsodásait.

A dísznövények kedvelői a januári számba egy igazi érdekesség, a kavicsnövények termesztéséhez kapnak fajtakínálattal kibővített információkat, a virágok és gyógynövények iránt érdeklődők a fekete hunyor és a tompalevelű törpebors termesztésével, valamint a fekete nadálytő felhasználási lehetőségeivel ismerkedhetnek. Az állattartók számára a vietnami malacok nevelését és nyulak takarmányozását taglaló információk szolgálnak tájékoztatásként. A lapot aktuális agrárinformációk mellett hagyományosan a 2021-es naptár zárja. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …