Hogyan kell gondozni a cserepes begóniát?

Ajándékba kapott egy gyönyörű szép cserepes begóniát, de nem tudja, hogyan kell gondozni? Eláruljuk, hogyan varázsoljon belőle hosszú életű szobanövényt, vagy kültéri dekorációt.

A begóniák népes családja sok kertbarátot rabul ejt, hiszen a legkisebbtől a legnagyobbig, a szivárvány minden színében pompázik, a hazai kertészetekben is széles választékban megtalálható. De a sok begónia közül melyik az, amelyiket szobanövényként tudjuk tartani?

Épp a nagy választék miatt jó, ha először beazonosítjuk, melyik fajta begóniáról van szó, hiszen a szobanövényeknek is több fajtája létezik. Amit a kertészetekben és a virágboltokban színpompás színes virágokkal megtalálunk, az a Begónia elatior, magyar nevén a sudár begónia. Ezt cserépben is lehet tartani, ráadásul szobanövényként egész évben csodálhatjuk szépségét, ha pedig van kert vagy balkonkert, gyönyörűen mutat az utak mentén, a lépcső szélére, a bejárati ajtó mellé, árnyékos helyre helyezve.

A sudár begónia az egynyári növények közé tartozik, pedig valójában évelő, de télen fűtött, meleg helyiségben kell teleltetni, mivel nagyon érzékeny a hidegre. Ha szobanövényként tartjuk a lakásban, akkor évelő, ha pedig a kertben, akkor egynyári növényként kell gondoskodni róla.

Ha cserepes szobanövény…

Ha ajándékba kapott egy ilyen szép növényt, vagy vásárolt egy cseréppel, mert nem tudott ellenállni neki, azt javasoljuk, pár napon belül ültesse át, kettő-négy számmal nagyobb cserépbe, laza, tápanyagban gazdag virágföldbe.

Ültesse át!

Sajnos a legtöbb kertészetben kapható növény cserepe túl kicsi, ráadásul szinte csak tőzegből áll a földjük, ezért ha ebben marad a begónia, előfordul, hogy pár héten belül elpusztul.

A friss, laza ültetőközeg és egy nagyobb méretű cserép hatására máris új hajtásokat és virágokat hoz a növény, de természetesen nem szabad hirtelen túl nagy cserépbe ültetni, mindig csak 2–4 számmal nagyobb méretet válasszunk. Az ideális ültetőközeg nagyon fontos, de viszonylag gyorsan kiszárad, ezért a tőzeggel, vermikulittal vagy perlittel kevert virágföld ideális, de a savanyú kémhatású vagy az „A” típusú virágföld is megfelelő.

Hol legyen a lakásban?

A másik fontos tényező a fény. Mivel a begónia trópusi és szubtrópusi vidékről származik, kedveli a meleg, világos helyiségeket, de nem szereti az erős, tűző napsütést. Keressen számára egy világos ablakot, ahol nem tűz túl erősen a nap. Az a legjobb, ha csak délelőtt kap napot, és délután árnyékban van. Télen ügyelni kell a hőmérsékletre is, ugyanis a begónia 16 C-foknál hidegebb hőmérsékleten már fázik, minimum 18–20 C-fok körüli hőmérséklet az ideális számára.

Hogyan öntözzük?

Az öntözés nagyon fontos gondozási szempont, hiszen a begónia mind a kiszáradást, mind a túllocsolást rosszul viseli, ezért nagyon oda kell figyelni a mennyiségre.

A pontos mennyiséget nem lehet megmondani, hiszen az nagyban függ a környezet hőmérsékletétől, a pártartalmától. Az ideális páratartalom 50–75% között van, de ez az évszaktól is függ, hiszen télen kevesebbet kell locsolni, míg nyáron akár hetente többször is igényli a vizet.

Arra kell figyelni, hogy a földje ne legyen állandóan nedves, ne álljon a cserép alatt a tálkában folyamatosan a víz, de ne is legyen túl száraz a talaj.

Érdemes heti rendszerességgel a cserepét beletenni egy vödör langyos vízbe, átitatni a talajt, majd lecsöpögtetni, és úgy visszatenni a tálcára. A leveleket és a szárát ne érje állandó nedvesség, mert könnyen gombás betegség alakulhat ki. Ezután hagyjuk, hogy a földje ismét kissé kiszáradjon a következő áztatás előtt. Öntözéshez használjunk lágy szobahőmérsékletű vizet, ha ez nincs, a felforralt és lehűtött víz is alkalmas.

Ha gond van

A kiszáradás jele lehet, amikor a begónia levelei lefelé kókadnak, és a túlöntözés jele lehet, amikor a szára barnulni kezd, megpuhul, vagyis a növény szára rothadni kezd. Ha a begónia cserepét egy szép kerámiakaspóban helyezi el, fontos, hogy öntözés után vegye ki a kaspóból, és csak akkor tegye vissza, ha a felesleges víz már kicsöpögött a cserépből.

Miért hullik le a virága?

A virág- és a bimbóhullásnak több oka is lehet, ilyen pl. a túl száraz levegő, vagyis az alacsony páratartalom, a túl hideg, vagy épp a túl meleg hőmérséklet.

Mikor kell tápoldatozni?

Télen nem igényel tápoldatozást, de ha úgy látja, hogy már kezd kifogyni a tápanyag a talajból, havonta egyszer folyékony tápoldattal lehet öntözni, nyáron viszont hetente vagy kéthetente is kaphat egy kevés tápoldatot.

(kertvarázs-ki)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …