Hogy könnyebb legyen a kertészkedés

A kerti szerszámokra soha ne sajnálja a pénzt, hiszen ezeket hosszú éveken át használhatja, ezért mindig válasszon jó minőségűeket. Ezek az eszközök könnyítik meg a kertészkedést.

Ásószerszámok: Ha rendszeresen szerez be új növényeket, akkor az ásószerszámokat nem nélkülözheti. Ásó nélkül semmilyen gyökérlabdás növényt sem fog tudni elültetni. Ugyanilyen hasznos a lapát, ami a földmozgatáshoz, hordáshoz, trágyázáshoz, komposztátrakáshoz nélkülözhetetlen.

Vágószerszámok: Szükség lesz a kis metszőollótól a hosszú nyelű ágvágó ollóig, és egy jó fűrész is kell a vastagabb ágak lefűrészeléséhez. Fásszárú növények gondozásához mindenképpen szükségesek a különböző méretű vágószerszámok. Ha a karja nem bírja a terhelést, érdemes beszerezni elektromos vagy benzines láncfűrészt.

Kapa: Fontos a talajlazításhoz, a gyomnövények eltávolításához. A szívós, kemény gyökerű gyomokhoz, kemény talaj lazításához hegyes kapa, a  talajlazításhoz pedig a lapos kapa szükséges, de ha csak a felső talajréteget kell lazítani, akkor saraboló kapa szükséges.

Gereblye: A meglazított, felásott föld elsimítására, az elvetett fűmag egyengetésére, a levágott fű, lehullott lomb összegyűjtésére a leghasznosabb kerti szerszám a gereblye. Létezik szélesebb és keskenyebb fejű, speciális változata a lombseprű.

Talajlazító: Segít abban, hogy a talaj szerkezete egészséges legyen. Amikor a talaj kötötté, keménnyé válik, a gyep „filcesedik”, és elszaporodnak rajta a gyomok, akkor ideje elővenni a talajlazítót. A talajlazító kései röviden mélyednek a talajba, ami éppen elég ahhoz, hogy a talaj fellazuljon, friss levegőhöz jusson, javuljon a szerkezete, és a tápanyagellátása.

Ültetőfa: Ültetőfával gyerekjáték az ültetés, pedig milyen végtelenül egyszerű eszköz! Csupán egy rövid, kihegyezett végű fadarab, aminek a vége fémmel is meg lehet erősítve, mégis hatalmas segítség.

Kesztyű: Kerti munkák végzése közben nagyon fontos a kesztyű viselése. Egyrészt, mert a szerszámok fa nyele hosszas használat során „leszedheti” a bőrt, de bőrkeményedést is okozhat. Másrészt higiéniai szempontból is hasznos, mert a talajban élő parányi mikroorganizmusok a legkisebb bőrsérülésen át is bejuthatnak a testbe. Ezért olyan munkákhoz, melynél közvetlenül érintkezik a bőr a földdel, egyenesen kötelező a kesztyű.

Fűnyíró: Sokféle változatban kapható, akkumulátoros, benzines, elektromos. Az, hogy melyiket választja, a gondozandó gyepterület nagyságától függ. A motoros fűnyíró csak nagyobb területek esetén éri meg az árát és a vele járó költségeket.

Öntözőkanna: Amikor csak egy-egy növény igényel vizet, akkor sokkal egyszerűbb és víztakarékosabb megoldást kínál a locsolókanna.

Lombfúvó: A lombfúvó nem az a kerti szerszám, amit az első között szokás beszerezni. Kaphatók könnyű, akkumulátoros változatok, melyek megkönnyítik a lehullott avar összegyűjtését minden felületről. Az akkus változat azért is praktikus, mert zavaró kábel és benzinkibocsátás nélkül végezheti el a munkát. Egy ilyen eszközzel fáradtság nélkül tisztíthatja meg a lehullott lombtól az egész kertet. – tk-

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …