Ha elvirágzott a cserépben a jácint…

A cserépben tartott jácint, amint elvirágzott, kiültethető a kertbe vagy a balkonládába, de nem azonnal. Mutatjuk, mit kell tenni!

A cserépben tartott jácint főleg bent, hamar elvirágzik. Nem kell ezután sem kidobni, sőt jövőre kertünk vagy balkonládánk dísze lehet, ha néhány apróságra odafigyelünk.

Amikor elszáradt…

Az első, hogy ne vágjuk le az elnyílt virágot, hagyjuk a leveleket leszáradni. Ez azért fontos, mert eközben a bennük lévő tápanyag visszaáramlik a virághagymába. Ha idő előtt levágjuk a virágot és a sárguló leveleket, akkor a hagymában előfordulhat, hogy nem lesz elegendő tápanyag ahhoz, hogy a következő évben újból virágba boruljon.

Csak ha teljesen sárga és száraz, akkor csípjük le róla ezeket a részeket. Ezután a hagymát vegyük ki a földből, csomagoljuk újságpapírba és tegyük el egy sötét, jól szellőző helyre őszig.

A jácinthagyma ültetése

Szeptember elején a hagymákat vegyük elő, és ültessük el a virágos kertbe vagy balkonládába. Nyugodtan beletehetjük a krizantémok mellé, nem fogják zavarni egymást!

Ha így teszünk, akkor tavasszal, vagy ha enyhébb az idő, akkor már tél végén előbukkannak a jácintok földből, és el kezdik hozni a bimbókat.

(tk)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …