Gyümölcsfák virágzása, termékenyülése

A háztáji kertekben általában a legtöbb gyümölcsfajta nem öntermő, tehát szüksége van a rovarok, vagy méhek általi megtermékenyítésre. Ebben szerepe van a virágzás időpontjának is. Az egyes gyümölcsfajok tavasszal egymás utáni sorrendben virágoznak, először a mogyoró és a mandula virágzik. Ezeket követi a kajszibarack, a köszméte, az őszibarack, a ribiszke, a cseresznye, a szilva, a meggy, a szamóca, a körte, az alma a dió, a birs a naspolya a málna és a gesztenye. A felsorolt gyümölcsfajok virágainak legtöbbjét a méhek és rovarok porozzák be, egyedül a mogyoró, a dió és a gesztenye megporzásában van nagyobb szerepe a szélnek. Egy méh optimális feltételek között percenként akár 20 virágot is képes megtermékenyíteni. A méheket akkor ajánlott a gyümölcsösbe vinni, ha a virágok 10–15 százaléka már kinyílt.

Ha a tél folyamán kevesebb volt a csapadék, akkor a gyümölcsfákat a virágzáskor ajánlott alaposan megöntözni, mert ilyenkor nagy a vízigényük. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …