Fűszernövények a házi kertben

A hagyományos zöldségnövények mellett a háztáji kertekben is egyre nagyobb szerepet kapnak a fűszernövények. Saját használatra való termesztésük esetén a zöldségeknél jóval kisebb termőterületet igényelnek. A fűszernövények többsége mediterrán eredetű, ezért a kertben a napos helyekre ültessük őket, bár vannak közöttük félárnyékot elviselők is. Vannak, amelyek a szárazabb meszes talajt, vannak, amelyek a nedves, humuszos talajt kedvelik. A talajnak jó vízáteresztő képességűnek kell lennie, mert a fűszernövények nagy többsége a pangó vizet nem viseli el. Megfelelően előkészített talaj számukra a jól átforgatott, felásott föld, amibe érett szerves trágyát, komposztot, gombatrágyát keverünk bele. Ha a talaj nagyon nedves és kötött, akkor mély ásással, szerves anyag beforgatásával, valamint homok belekeverésével tudunk a szerkezetén javítani.

Azt, hogy a kertben mekkora területen termesztünk fűszernövényeket, elsősorban a kert nagysága és a családtagok száma, valamint igénye határozza meg. Erre a célra általában 2–10 m2 terület elegendő. A legtöbb fűszernövényből elég 1–2 sort ültetni, azokból a növényekből, amelyeket kevesebbet használunk pl. tárkony, zsálya, citromfű stb. elég 1–2 bokrot telepíteni. A kertben telepíthetjük őket külön az ágyások közé, a dísznövények mellé és szegélynövénynek is. De ültethetők egy önálló külön részbe, társíthatóak dísznövényekkel, zöldségnövényekkel, vagy ültethetjük cserjék köré, gyümölcsfák mellé. Vannak olyan fűszernövények, amelyeket talajtakarónak alkalmazhatunk (pl. kakukkfű, zsálya), ezek jól bírják, ha rájuk lépnek, sőt ekkor lehet a legjobban érezni az illatukat. Az izsópot és a levendulát sziklakertbe is telepíthetjük. A vízigényesebbek, mint pl. tárkony, menta, lestyán remekül érzik magukat a kerti csapok, kifolyók, ereszcsatornák mellett.

A rendelkezésünkre álló hely alapján választhatunk, hogy fűszernövényeinket mi magunk neveljük-e magvetésből, vagy palántákat vásárolunk. Akinek nincs kertje, az is nevelhet fűszernövényeket az ablakban, az erkélyen vagy a balkonon ládákban vagy cserepekben. Erre a célra inkább az alacsonyabb növényeket válasszuk. Ládás neveléskor a láda aljára helyezzünk vízelvezető réteget (pl. kavicsot), megelőzve ezzel azt, hogy a gyökerek vízben álljanak.

A vetés, ültetés előtt figyelembe kell vennünk az egyes növények, magasságát, kiterjedését, fényigényét.

Alacsony növények: pl. kakukkfű, snidling, petrezselyem majoránna.

Középmagasak: pl. borsika, menta, zsálya, bazsalikom.

Magas növények: pl. kapor, üröm, lestyán, tárkony.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy évelő, egy-, vagy kétnyári fűszernövényt szeretnénk. Az évelőket hátulra, esetleg külön helyezzük el, az egy-, vagy kétnyáriakat ajánlatos jól elérhető helyre telepíteni.

Évelők: levendula, izsóp, lestyán, tárkony, menta, citromfű, kakukkfű.

Egyévesek: petrezselyem, bazsalikom, koriander, ánizs, majoránna, borsika. (sz-arch)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …