Digitális feromoncsapda – gimnazista találmány

Tizennyolc éves gimnáziumi tanuló agrárinnovációs termékét teszteli saját mezőgazdasági területein magyarországi  nádudvari KITE Zrt. Zsigó Miklós nyíregyházi gimnazista és munkatársai olyan új digitális feromonos almamolycsapdát találtak fel, amely az eddigieknél hatékonyabb szerepet játszhat a megfelelő preventív növényvédelmi beavatkozásokban, adta hírül az Agrárszektor.hu honlap.

A gimnáziumi hallgató a SMAPP névre keresztelt startup megoldást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal stratupokat támogató, NAK TechLab nevű inkubációs programjában mutatta be, ma már a gyakorlati tesztelés mellett termékfejlesztők és növényvédelmi szakemberek is dolgoznak azon, hogy az új rovarcsapda működését tökéletesíteni lehessen.

A tanuló a hiánypótlónak tartott innovációs megoldást a kertjükben lévő almafa megfigyelése után kísérletezte ki. Az új kialakítású csapdákban egy kamera és egy úgynevezett mikrokontroller található, amely képes a kártevők megszámlálására. Az elkészített fotók és a keletkezett adatok online adatbázisba kerülnek, és a kapott információkat algoritmusokkal dolgozzák fel, illetve értékelik ki.

A mért adatok felhasználásával a szükséges növényvédelmi beavatkozások tervezését időben el lehet kezdeni, így a felhasznált permetezőszerek mennyisége csökkenthető lehet. A fejlesztéshez saját kezelőfelület tartozik, ahol a felhasználók az adatokat akár évekre visszamenőleg is megtekinthetik.

Az agrárinnovációs megoldásban újdonság, hogy a rovarcsapdák mobilisek, vagyis nem kell hozzájuk költségesen telepíthető napenergia panel, hanem négyhetente a feromon cseréknél kell váltani akkumulátort is. Emellett az adatfeldolgozásban is más eljárásokat használnak, amelyek gyors skálázódást tesznek lehetővé.

Az új kialakítású csapdában is központi szerepet játszanak a feromonos csalogatóanyagok, amelyek minden fajnál más típusúak. A gimnáziumi tanuló ötlete alapján létrejött innovációs csapat a 2020-as szezonban az almamoly mellett a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke elleni csapda fejlesztését is célul tűzte, a következő évben pedig további kultúrák kártevői is napirendre kerülhetnek.

Az együttműködés a kifejlesztett almamolycsapda tesztelésére, illetve a későbbiekben két további kártevő – a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke – elleni védekezés lehetőségeire terjed ki. A KITE az új csapdák felhasználását növényvédelmi előrejelzési moduljába építené be, amelyet saját precíziós gazdálkodási rendszerén belül dolgozott ki. Ha a tesztelési eredmények kedvezőek lesznek és a további tárgyalások lehetővé teszik, a nádudvari vállalat – a növényvédelmi modul részeként – az új rovarcsapda alkalmazási lehetőségét is értékesíteni kívánja majd a termelőknek. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …