A szabadtartású tyúkok több tojást tojnak

Egy más célú kutatási projekt eredményeinek vizsgálatából derült ki, hogy a szabadtartású tyúkok sokkal termékenyebbek és több tojást raknak, mint a zárt tartásúak. Az adatokat az ausztráliai   New England Egyetem tudósai elemezték egy adatgyűjtési és utánkövetési projekt keretében, amelyben  több mint 15 ezer jeladóval ellátott csirke mozgását követték nyomon. A jeladók 16 hetes korukban került a jószágokra, és 74 hetes korukban szedték le őket.

Ezen vizsgálatok kiegészítő eredményeként született meg a felismerés, hogy a szabadtartású csirkék pusztán csak azért, mert nincsenek ketrecekbe zárva, életerősebbek és ez kihat a tojásrakásukra is.

Az adatok alapján a kutatók elsőként azt állapították meg, hogy azok az állatok, amelyeknél a szabadtartást részesítették előnyben, hamarabb kezdtek el tojásokat rakni. Ezek a tyúkok 22 hetesen 15%-kal több tojást raktak, mint azok, amelyek inkább fedél alatt maradtak.

A kutatók által mért 15%-os növekedés jelentős, bár hozzá kell tenni, hogy az adatok elemzése azt is kimutatta, idősebb korban ezeknél a tyúkoknál viszont  visszaesett a tojásrakási kedv. Az eredmények azt mutatták, hogy 72 hetes korban a szabadabb tartást kedvelő tyúkok 10%-kal kevesebbet tojtak, mint azok, amelyek inkább az ólakban maradtak. A szakemberek azt is vizsgálni fogják, hogy ezekkel a módszerrel vajon csökkenthető-e a zártabb környezetet kedvelő baromfiak száma, illetve hogy a termelékenységük általánosságban növelhető-e. (sz – forrás: Agrárszektor)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …