Csak tágas, nagy kertben mutat a pampafű

Talán önben is felmerült már az igény, hogy átlagon felüli szépségű dísznövényt ültessen, mely ugyanakkor nem hasonlít a megszokott cserjékre, fákra. A válasz nem más, mint a pampafű, mely a díszfüvek között kiemelkedően népszerű.

Őshazája Dél-Amerika, elsősorban Brazíliában, Chilében, Argentínában honos ez a különleges megjelenésű, nagyra cseperedő szoliter növény. Akár három méter magasra is megnőhet, tekintélyes, telepítésekor ezért mindenképp fontos átgondolni, hogy van-e a kertben elég hely számára. Kisebb, szűk területen ugyanis korántsem mutat olyan jól, ráadásul igen terebélyessé is válhat. Ez a díszfű akkor lesz éke a kert, ha helyet ad neki a kibontakozáshoz!

Éles szélű levelei igen nagyra nőnek

A pampafüvet nagyobb méretű kertekbe ajánlott ültetni, ahol a méretei igazán érvényesülhetnek. Akár az utcafrontot is díszítheti, virágzata miatt feltűnő, dekoratív, télálló díszfűről van szó. Méretei miatt sok esetben szoliter csoportnak, általában 3 darabot telepítenek a kertekbe, így pár év alatt öles gömbbé tudja magát kinőni. Éles szélű levelei igen nagyra megnőnek, rózsaszín vagy fehér virágbugái a nyár végétől díszítik a növényt. A nagy méretű és látványos bugákat megszárítva akár lakásunkba is bevihetjük, szárazvirág-csokrot köthetünk belőle.

Gondozása nem nehéz, de a biztos átteleléshez némi odafigyelést igényel. Ültethetjük szoliterként a gyepfelületbe, de évelőágyásokban is megtalálja a helyét más díszfüvekkel együtt ültetve (például tollborzfű).

Ha szeretnénk díszfüvet a kertbe, de sövényként telepítenénk, akkor a pampafű helyett jobb választásnak bizonyulhatnak az erre a célra alkalmasabb fajták, például a tollborzfű, a sásfélék, a japánfüvek, alacsony térhatárolónak pedig a csenkesz ajánlott.

A pampafű tartásával kapcsolatban két alapvető hibát szoktak elkövetni a kertészkedők. Az egyik probléma a téli tartás, a növény szárait, leveleit ugyanis október végén, november elején össze kell kötni, különben a belülre bejutó, ott megrekedő hó (hólé), vagy jég rothadást okoz. A másik jellemző gond pedig, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mekkora lesz a növényük, ezért túl közel ültetik egymáshoz a töveket, később pedig nem merik szétszedni a csoportot.

A pampafű talajigénye egyszerű, a laza, esetleg homokkal dúsított, tápanyagban gazdagabb közeget kedveli. Fényigénye magas, mindenképp a kert vagy utcafront naposabb részérre telepítse. Ez a díszfű magas vízigényű, a rendszeres és bőséges vízellátásról ne feledkezzen el! A pampafű metszése a tavasz derekán esedékes, az új lombozat megjelenésekor a régebbi szárakat bátran visszavághatja, így biztosítva a megfelelő növekedést az új hajtásoknak. A pampafű tőosztással szaporítható, ezért az elburjánzott, bebokrosodott töveket bátran szét lehet választani, át lehet őket ültetni.

Teleltetése

Dél-amerikai származása miatt a mi teleinket nehezebben viseli ez a díszfű. Gyökérzete érzékeny a pangó vízre, fagyra, könnyen elfagyhat vagy kirohadhat, ha nem készítjük fel megfelelően a téli hónapokra. Hosszú leveleit még ősz végén kössük össze, hogy a víz minél kevésbé juthasson a pampafű tövéhez. Megfelelő előkészítéssel télen a keményebb fagyokat is kibírja, de ilyenkor tövét kötelező a hótól, jégtől gyakran megtisztítani és/vagy betakargatni, a dús alsó rész szétfagyása a növény végét okozhatja.

A másik kihagyhatatlan téli óvintézkedés a pampafű összekötése. A növényt a tél elején, egy széles szalaggal, vastagabb zsineggel kösse össze úgy, hogy a hajtások szorosan egymáshoz simuljanak. Ezzel a módszerrel ugyanis, elkerülheti a téli csapadék megfagyását a növényen, ami pusztuláshoz vezetne! A pangó víz megfagy, és a jég szétroncsolja a növényt, elrothasztja a tövét. Sajnos számtalan pampafű végezte már be így kerti pályafutását. A tél elmúltával a pampafüvet szabadítsa ki a kötöző zsinegek, szalagok szorításából.

Metszés

Az őszi végi visszavágással növényünk tövéhez könnyebben odajut a víz, a hó, ezek megfagyva pedig árthatnak a növény tövének. A kifagyás elkerülése érdekében ősszel kössük össze pampafüvünk leveleit, és csak a tavaszi fagyok elmúltával vágjuk vissza. A levelekkel óvatosan dolgozzunk, szélük elég éles, ajánlott a kerti kesztyű használatát.

Érdemes megvárni a márciust ezzel a munkával, mert a pampafű ekkor már szinte „mutatja” a helyes visszametszési magasságot. Ha a friss, üde zöld hajtásai már megjelentek, biztos lehet abban, hogy elérkezett a metszőolló ideje. Ekkor a talajtól számított 15–30 centiméteres magasságban vágja vissza a hajtásokat! Igyekezzen egyenesen levágni a szálakat!

Néhányan esztétikai megfontolásból, domború alakúra vágják a díszfüveket, ez azonban nemcsak felesleges, de nem is szakszerű. A téli pihenés után, a visszametszést követően, a napsütés hatására a növény újra növekedésnek fog indulni.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …