Fejlődés az olajrepce nemesítésében III.

N-Flex hibrid

Egyelőre még senki nem képes kinemesíteni olyan hibridet, amely csökkentett nitrogén-felhasználással működik. Ugyanakkor lehetséges olyan hibridet (genotípust) nemesíteni, amely megtartja átlag feletti hozamképességét hiányos feltételek között is. Ezek a hibridek a termelők számára N-FLEX kereskedelmi megjelöléssel kerülnek forgalomba. Ezek a hibridek „víz felett tartják” a termelőt abban az esetben is, ha a hatékony nitrogéntrágyázást nem tudja biztosítani, vagy befolyásolni. Az N-FLEX előnye ezen hibrideknél leginkább a nagyon erős stresszhelyzetben érvényesül, amit a nitrogénhiány, illetve felvételének korlátja okoz. Mindnyájan átéltük már azt a helyzetet, hogy a kijuttatott műtrágya ott hever a talajon, mert a szárazság miatt nem jut le a gyökerekhez, vagy ellenkező esetben, mikor a túlzott csapadék miatt kimosódik. A permetezőgépek szelepeinek hatósugara szélén, vagy a nehezen hozzáférhető helyeken a nem megfelelő tápanyag-ellátás tünetei szintén egyértelműek.

Az N-FLEX hibridek ebben a helyzetben előnyösek, mivel a termelőnek magasabb hozamot biztosítanak. E rendszernek köszönhetően dokumentálhatjuk és ellenőrizhetjük azokat a hibrideket, amelyek a nem megfelelő nitrogénellátás ellenére is folyamatosan megtartják magas hozamképességüket, sőt ez különböző térségekben is érvényesül. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ezek a hibridek nem igénylik az optimális tápanyagellátást.

A nitrogénfelhasználás hatékonyságát az egy tonna terméshozam elérésére felhasznált mitrogén mennyisége fejezi ki, ez az értéknagyon különböző. Az LG Ambassador N-FLEX hibrid a nem megfelelő nitrogén-ellátottságú talajon (mínusz 80-100 kg) már a virágzás fázisában is jobban érvényesül, mint a kontroll.

Erőteljes kelés és fagyállóság

Az egyenletes állomány, megfelelő állománysűrűséggel, jól kifejlett növényekkel a magas hozamok elérésének előfeltétele. A Limagrain hibridjei néhány kivételtől eltekintve nagyon erős kelési vitalitással és gyors őszi növekedéssel rendelkeznek. Ez további előnyökkel jár:

  1. A vetés időpontja flexibilis, lehetővé válik a kései vetés.
  2. Jobb a kelés és az állomány bekötése hidegebb feltételek között, sőt szárazság esetén is.
  3. A vetés variabilitása – talajvédő technológiák kihasználását teszi lehetővé.
  4. A növényeknek jobb az életképessége a vetőmag csávázása és további ösztönző hatású stimulátorok nélkül is.
  5. Kiegyensúlyozott állományok alacsonyabb vetőmag mennyiség ellenére.

A fagyállóság (a kifagyással szembeni ellenálló képesség) fontos tulajdonság, amit az időjárás esetenként alaposan próbára tesz. A hibridek télre való felkészítése a Limagrainnál több szinten történik. Az első, hogy a hibridizáció keretében rendkívül széles alapokon nyugvó különleges ellenálló képességű vonalas hibridek kerülnek kihasználásra. Ez a nemesítőink számára egyedi előnyt jelent már a startvonalon. A termelői tapasztalatok az Ontario, Ladoga, Arabella stb. vonalas fajtákkal erre bizonyítékot szolgáltatnak. Az új hibrideket újra laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá, ezt követik a szántóföldi kifejezetten provokatív tesztek. A fagyok által leginkább sújtott Észak-Kelet Európa térségeiben kísérletek zajlanak a repce bakhátas vetésével, hogy a hideg szél és a fagyok hatásának a hajtáscsúcsok mellett a gyökereket is kitegyék. Az utolsó szintet a független nemzeti fajtavizsgálati és nyilvántartásba vételi kísérletek jelentik. A legutóbbi kemény télben (2016-ban) például az LG Architekt hibridet Észak-Németországban és Lengyelországban tesztelték. Az LG Architekt esetében a 2016-os lengyel COBOR fajtavizsgálati kísérletekben például a legalacsonyabb, 6%-os egyedvesztést regisztrálták. Ugyanitt a legkevésbé ellenálló hibrid a kísérleti egyedek 58 %-át elvesztette. A hibridek közötti különbségek rendkívüliek, egyúttal a hidegebb évjáratokban a túlélés szempontjából alapvetőek.

Napjainkban a Limagrain a repce egyik elismert nemesítője, Európában a legelterjedtebb LG Architekt hibrid tulajdonosa (Kleffmann, 2018,2019,2020). A fajtavizsgálati kísérletekben megjelenő sikeres és új nemesítések nagy száma az elit minőségű vonalas fajták keresztezésének sikerét is bizonyítja. Az életben szeretnénk megelőzni a véletlen történéseket, ennek érdekében legszívesebben a teljes világűrt az irányításunk alá vonnánk. Ezzel párhuzamba állítható a mezőgazdaság, amelynek alapjában véve komolyan számolnia kell a véletlenekkel. A hibridek és kinemesített tulajdonságaik nem a véletlen művei. Használjuk ki azt a biztonságot, ami a rendelkezésünkre áll. Termeljünk csúcsminőségű, bevált hibrideket a legsikeresebb nemesítőktől.

Ing. Milena Mařáková

Ing. Jiří Matuš

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …