Vladimír Barbierik Bayer

Bayer szőlőtermesztési konferencia

Komplex növényvédelmi technológia a szőlőbe

A szántóföldi növények komplex növényvédelmét átfogó termékkínálat mellett a Bayer vegyszer- és immár vetőmag-forgalmazó cég portfóliójában a speciális növénytermesztési ágazatok számára is megtalálhatók azok a készítmények, amelyek kifejezetten ezeknek az igényeit elégítik ki, utalt rövid bevezetőjében Vladimír Barbierik, a Bayer marketing részlegének szlovákiai felelőse a szőlőtermelésbe javasolt növényvédelmi készítményeiket bemutató szakmai konferencián, amely a járványhelyzet miatt még mindig on-line formában került megrendezésre március elején. Megtudhattuk azt is, hogy a Bayer éves szinten 2 milliárd eurót fordít kutatásra és fejlesztésre, ebben a szegmensben több mint 7 ezer szakember dolgozik, s ennek a folyamatnak konkrét eredményeit a szlovákiai termelők is ki tudják használni.

A szakmai rendezvény programjában elsőként Pavol Pavloušek, a Brünni Mengyelejev Egyetem professzora tartott előadást a szőlőültetvényekben fellépő gombabetegségek előrejelzéséről és monitorozásuk új módszereiről. A szőlő gombás eredetű fertőzésekkel szembeni védelmének egyik meghatározó tényezője az állományban uralkodó mikroklíma ismerete, ennek keretében két paraméter alapvető fontosságú: az ültetvényben mért hőmérséklet és a relatív páratartalom.  Ezeknek a mutatóknak a rendszeres mérésével és értékelésével a termelők képet kaphatnak arról, hogy az adott ültetvényben melyek azok a kritikus helyek/területek, amelyekben kedvező vagy kedvezőtlen feltételek vannak a gombás fertőzések kialakulásához és fejlődéséhez. Azt a gyakorlati tapasztalatok alapján már tudják például, hogy a szőlősorok „falvastagsága” és sűrűsége miképpen befolyásolja a betegségek kialakulásának feltételeit (minél szélesebb és sűrűbb annál kedvezőbbek a feltételek a fertőzésre, illetve a 40 %-nál alacsonyabb páratartalom kedvezőtlen a peronoszpóra kialakulásához),  ugyanakkor az említett két paraméter változásainak rendszeres mérése és kiértékelése pontos képet ad a szükséges kezelések elvégzéséhez és azok precíz kivitelezéséhez.  A méréseket a szőlősorokba  kihelyezett mérő készülékekkel, vagy drónfelvételekkel (azok elemzésével) lehet elvégezni. Az előadó morvaországi ültetvényeken végzett felmérések adatait ismertetve bemutatta, hogy az ültetvények drónfelvételekkel készített hőtérképe alapján hogyan prognosztizálható az egyes betegségek előfordulása (a felmelegedő ültetvényben pl. hol maradnak hňvésebb helyek, ahol kedvezőbbek a feltételek a betegségek kialakulásához).

Pavol Pavloušek Bayer

A gombás fertőzések kialakulási feltételeit a szőlő vegetatív növekedésének erőssége is befolyásolja, lévén, hogy ha a normálisnál erősebb a vesszők növekedése, kedvezőbbek a feltételek a betegségek terjedéséhez.  Erről szintén drótfelvételek értékelésével kaphatunk képet.

Az ún. ontogenetikai rezisztencia ugyancsak befolyásolja a szőlővesszők fertőzöttségének kockázatát. Az említett tulajdonság a szőlőhajtások növekedésével összhangban fejti ki hatását, minél idősebb a hajtás, annál jobb az ellenálló képessége a fertőzésekkel szemben.

Az említett tényezők figyelembe vételével egyre pontosabban jelezhető előre a szőlőültetvényekben kialakuló fertőzési gócok kialakulásának veszélye, amit célirányos megelőző permetezésekkel lehet kezelni, ami hatékonyabbá és környezetkímélővé teszi a védekezést.

Petr Příkazský, a Bayer szőlővédelmi szakfelelőse az idei szezonra összeállított komplex növényvédelmi rendszer egyes elemeit vette számba. Előadásában a tavalyi évben bevezetett újdonságok részletes ismertetésével is foglalkozott, majd a szőlő egyes fenológiai fázisai alapján az integrált szőlőültetvények védelmére ajánlott készítményeiket mutatta be.

Petr Příkazský Bayer

A Bayer szőlővédelmi készítményeinek portfóliójában a szőlő legismertebb betegségei és kártevői ellen hatékony készítmények megtalálhatók.  A peronoszpóra ellen a Profiler, a Melody Combi és a Cassiopee, a szőlőlisztharmat ellen a Pronto, a Luna Max és a Luna Experience valamint a Zato, a botritisz ellen a Teldor alkalmazása kínál védelmet. Mellettük a Serenade ASO környezetkímélő biológiai alapú készítmény az ökológiai termesztésben is alkalmazható. A rovarölő készítmények sorában a Sivanto és a Movento szerepel, a gyomirtó szerek között pedig a Roundup termékcsoport készítményei közül választhatnak a termelők.

A kínálatban tavalyi újdonságként szerepel a Pronto nevű gombaölő készítmény, amelynek spiroxamin a hatóanyaga, amely új, az eddigi lisztharmat elleni készítmények hatásmechanizmusától eltérő módon kezeli a betegséget. Korábban Csehországban Prosper TEC néven szerepelt, az új megnevezéssel változott a hatóanyag formulációja, nevezetesen az EC helyett CS formulációban kerül forgalomba, amely a vízben gyorsabb és jobb oldhatóságot garantál, ami egyúttal szerrel való jobb lefedettséget és a hatóanyag jobb felszívódását is biztosítja. Emellett a már beindult fertőzéssel szemben is van bizonyos fokú stop-hatása, de alapvetően megelőző kezelésként ajánlott az alkalmazása. Más készítményekkel jól kombinálható, Zato-val kombinálva pl. hosszútávú reziduális, egyúttal kuratív és erudikatív hatást is nyújt.

A másik tavalyi újdonság a Luna Max az SDHI hatóanyagcsoportba tartozó fluopyram és a spiroxamin  kombinációja ugyancsak a lisztharmat ellen javasolt. Elődjéhez, a Luna Experiencehez képest a betegség kezelésében jobb eredményeket produkált, amit a vizsgálatok is alátámasztanak. Hatásmechnizmusa szisztémikus, a gyors hatást a spiroxamin, a hosszútávú reziduális védettséget a fluopyram biztosítja. A készítmény egy szezonban kétszeri alkalmazásra javasolt. Kombinációban az egyes készítményekkel alkalmazva ügyelni kell azok keverési sorrendjére.

A szőlő integrált növényvédelmében érvényes szabályok szerint a rendelkezésre álló hagyományos szereket a peronoszpóra és a lisztharmat ellen egy szezonban legfeljebb 5x-5x, a szürkepenész elleni védekezésre pedig augusztus 1-e után 1-szer lehet alkalmazni. Ezeken felül ökológiai készítmények alkalmazhatók. A Bayer növényvédelmi koncepciójában  a szőlő  védelmére 5-6 leveles állapotban réz- és kéntartalmú kontakt készítményeket javasol, erre Csehországban a Sonata és a Defender Dry engedélyezett. A következő fontos vegetációs fázis a virágzás előtti és alatti időszak, ekkor a Cassiopee + Luna Experience vagy a Profiler + Luna Experience kombináció javasolt. A virágzás végén a Profiler + Pronto és/vagy Cassiopee + Pronto alkalmazható, a bogyóképződés időszakában Luna Max + Melody Combi vagy Pronto + Melody Combi, a fürtzáródás időszakában a Zato + Melody Combi,  bogyók érésekor/puhulásakor  a Teldor vagy a Serenade ASO + Teldor, illetve a Serenade ASO önállóan alkalmazható.

A rovarölő készítmények alkalmazása esetén a kabócák ellen bevetett Movento kijuttatásakor ajánlott figyelembe venni, hogy rovarölő hatása a hasznos ragadozó atkákkal szemben is érvényesül. A Sivanto Prime pedig csak kétévente 1 alkalommal vethető be.

Feldolgozta: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …