A bokros és a futóbab melegigényes

A bab melegigényes növény, a fagyokra érzékeny. Termesztéséhez az optimális hőmérséklet 22 oC, de jól viseli a nagyobb meleget is. A 15 oC-nál alacsonyabb hőmérsékletekre azonban már érzékeny, 0oC-nál pedig kifagy. Fagyérzékenysége miatt április végén, illetve május első felében vetjük. A szárazságra érzékeny, rendszeres öntözést igényel, a legtöbb vízre csírázáskor és a terméskötés időszakában van szüksége.  Talajok közül legjobban a semleges vagy enyhén lúgos kémhatású talajokat kedveli, de átlagos kerti talajban is jól megél.

A babfajtákat többféleképpen is csoportosíthatjuk. Növekedési erélyük szerint lehetnek karósbabok és bokorbabok. A hüvelyek színe alapján megkülönböztetünk sárgahüvelyű és zöldhüvelyű babokat, míg felhasználás szerint zöldbabról, valamint kifejtő és szárazbabról beszélhetünk.

A háztáji kertekben bokorbabot és karósbabot egyaránt termesztenek. A bokorbab fészekbe és sorokban is vethető, a sorok közötti ajánlott távolság 40 cm, a magok legalább 4 cm mélyre és egymástól kb. 7-8 cm-re kerüljenek a talajba. Ha fészekbe vetjük, 50×50 cm távolságot hagyjunk, egy fészekbe 6-8 magot tegyünk. A magokat ajánlott a vetés előtt legalább 6-8 órára beáztatni. Szakaszosan is vethető, így folyamatosan szedhető termést kapunk. A betakarítást a vetés után kb. 8-10 hét múlva kezdhetjük el.  A hüvelyképződés alatt öntözzük és jutassunk ki egyszer nitrogénműtrágyát is.

A karósbab csavarodó indáival akár 3 méter magasra is felkúszhat, termesztéséhez feltétlenül támasztékot igényel, ellenkező esetben elfekszik a földön és többnyire nem hoz termést. Kimondottan kedveli a hűvösebb, párás körülményeket is. Jól terem az árnyékos termőhelyeken, a szőlőben és a fák alatt is. Támasztéknak megfelel, ha egy 70×70 cm-es négyzet alakú terület négy sarkába kb. 2-2,5 m hosszú karókat szúrunk le, és összekötjük a csúcsukat. Az így elkészített támaszték karóinak sarkába 6-8 szem magot vessünk el. A vetést követően 10-12 hét múlva kezdhetjük el betakarítani a termést. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …