Bayer szakmai konferencia: Progresszív megoldások a hatékonyság érdekében

Új hatóanyag-kombinációk, digitalizált sárga tálca

Két év covid okozta digitális kapcsolattartás után idén már újra hagyományos formában a nyitrai Agrokomplex konferenciatermében tartotta évadnyitó rendezvényét a Bayer szlovákiai képviselete. Vladimír Fúzik kereskedelmi vezető rövid bevezetőjében az előző évben tapasztalt problémák és kihívások hatásait elemezte, majd röviden ismertette az elkövetkező uniós költségvetési időszakra jóváhagyottprogramok célkitűzéseit, amelyek között a környezetvédelmi célok keretében a növényvédelemben megfogalmazott uniós követelmények, főleg az alkalmazott hatóanyagok számának folyamatos és radikális csökkenésére (betiltására ill. visszavonására) figyelmeztetett, amelyre a növényvédelmi készítmények gyártóinak és fejlesztőinek is reagálniuk kell. A Bayer a Monsantoval történt fúzió után a mezőgazdasági ágazatban (Crop Science)több szegmensben piacvezető pozíciót tölt be, ennek fenntartása érdekében évente 2milliárd eurót fordít az új termékek fejlesztésére. Ennek kézzel fogható eredményei az idei újdonságok, többek között a Hutton Forte gombaölő készítmény, valamint az Incelo gyomirtószer, amelyek a várható hatóanyag-betiltásokkal is számolva új hatóanyag-kombinációk formájában hatékony növényvédelmi megoldásokat kínálnak. A  Bayer portfóliójában 90 hatóanyag, mintegy 2000 kombinációban szolgálja a növényvédelmi problémák kezelését, a szántóföldi vetőmagok területén 60 millió vetési egység előállításával több, mint 60 ezer termelő igényeit elégítik ki, többek között a Dekalb védjegyű kukorica és repce vetőmagok forgalmazásával.Kukoricából például nálunk 28 csúcsminőségű hibrid közül választhatnak a termelők.A portfólióba tartozik még a zöldségtermesztésben forgalmazott mintegy 2 ezer zöldségfajta is.

A cég szervezeti struktúrája az elmúlt évekbenfokozatosan átalakult, jelenleg 10 térségben működő területi képviselő-hálózatuk gyakorlatilag lefedi az ország egész területét. A kereskedelmi képviselők munkáját, akik a növényvédelmi készítmények mellett a vetőmagok forgalmazásával is foglalkoznak, egyéb szakterületeken – szőlőtermesztés, vetőmagcsávázás, Roundup-felhasználás – önálló, térségek feletti hatáskörrel rendelkező tanácsadó szakemberek is segítik.

A kalászos gabonafélék gombás betegségei elleni hatékony védekezés aktuális kérdéseit és az azokra adott lehetséges válaszokat, illetve megoldásokat KamilHudec, a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem professzora elemezte előadásában. Az előző évi időjárási adatokból kiindulva kiemelte a jelentős mértékű csapadékhiány és a hosszantartó szárazság következményeit, amelyek ugyan a kalászosok átlagos terméshozamaiban meglepő módon nem okoztak túlságosan nagymértékű kiesést, de a növényállományok egészségi állapotában, illetve a fellépő betegségekben egyértelműen megmutatkozott a szerepük. Az őszi búzában fellépő betegségek között a helmintoszpóriumos fertőzés (DTR) volt a legjelentősebb, a többi károsító alacsony illetve kár-küszöb alatti szinten jelentkezett. A gombás fertőzésekkel szembeni fungicides kezelések lehetséges időpontjai közül újra a T2-es (BBCH37-39) mutatta a legjobb hatékonyságot. Felhívta a figyelmet arra, hogy a helmintoszpóriumos fertőzés jellemző tüneteit gyakran össze is tévesztik a szeptóriumos fertőzéssel vagy a fiziológiai foltosodással, de egy jellemző tünete alapján megbízhatóan azonosítható. Mégpedig a leveleken kialakuló sárga foltok belsejében (közepén) kialakuló egyetlen sötét pont formájában. Szeptórium esetében több ilyen pont is található egy sárga foltban.

A tavaszi árpa esetében főleg a lisztharmat okozott gondokat. Április végén – május elején megjelentek a rozsdabetegségek,de a ramuláriával és az egyéb betegségekkel együtt nem okoztak számottevő károsítást.A kezelések időpontjának meghatározásában mindkét vegetációs időszakban (T1, T2) elvégzett kezelésnek megvolt a jelentősége, a T1-es kezelések az alsó leveleken jelentkező lisztharmat elleni védekezést alapozták meg, a T2-es kezelések pedig megelőző permetezés formájában a felső levélzet védelmét szolgálták.

A kalászosok növényvédelmében nem mehetünk el szó nélkül az utóbbi években egyre fokozódó vadak okozta rágási károk mellett sem, amit a vaddisznók, őzek mellett néhol a talajlakó kártevők, pl. drótférgek is okozhatnak.

Az előadó az elmúlt csaknem két évtized adatait elemezve vont párhuzamot a növényállományok egészségi állapota, az egyes károkozók előfordulása és a klímaváltozás hatásai között. Felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi években jelentős mértékben megnőtt a csapadék hiánya a búza fejlődését leginkább befolyásoló időszakokban áprilistól júniusig, ennek kedvezőtlen hatásai egyértelműen kimutathatók a betegségek előfordulása tekintetében is.

A szakember figyelmeztetett, növényvédelmi készítmények alkalmazásának csökkentését célzó intézkedésekkelaz unióban már eddig is a hatóanyagok mintegy 70 százalékát kivonták a forgalomból, s ez a folyamat folyamatosan tovább zajlik, aminek eredményeként várhatóan tovább csökken a hozzáférhető készítmények választéka, mennyisége, kevés új hatóanyag és szer kerül forgalomba. Ennek következményeit mind a termelők, mind pedig a fogyasztók már most érzik.

Ebben a helyzetben (szűkülő kínálat, emelkedő árak) a termelők számára alapvető kérdésként merül fel, hogy milyen növényvédő szert válasszanak, és azt hogyan alkalmazzák. KamilHudec az őszi búza gombaölőszeres kezelésére vonatkoztatva mutatta be a lehetséges változatokat. A termelőnek lehetősége van arra, hogy a saját lehetőségei és a piaci ismeretek birtokában döntsön, hogy egyszeri kezeléssel, vagy 2, illetve 3 permetezéssel kívánja védeni az állományát. Ismernie kell az adott parcella gyomspektrumát, ennek alapján a fungicid kiválasztásában elsősorban a hatóanyag és annak hatásspektruma alapján válasszon terméket. A hatékony kezelés érdekében azonban ugyanilyen fontos szerepe van a kezelés megfelelő minőségben való kivitelezésének is, ami magában foglalja a megfelelő növekedési fázisban történő kezelés időpontjának meghatározását, a vízmennyiség és a kijuttatás módjának a kiválasztását. A termelői gyakorlatban fontos a kezelések hatékonyságának ellenőrzése is, ennek érdekében ajánlott a kezelt területen egy részt kihagyni a permetezésből, hogy legyen összehasonlítási alap.

A Bayer termékkínálatában idei újdonságként megjelent a Hutton Forte gombaölő készítmény, amely a termelői igényekre reagálva kínál átfogó megoldást a gabonafélék gombabetegségek elleni védelmére. Vladimír Barbierik, a Bayer munkatársa bevezetőjében az utóbbi években betiltott hatóanyagok nagy számára és a még érvényben levő, de bizonytalan sorsú hatóanyagokra (tebuconazole)hivatkozva jelezte, hogy a hatékony védekezés leépítése miatti terméscsökkenés  eredményeként nőhet a harmadik országokból behozott növényi termékek mennyisége, amelyekről esetenként nem tudható egyértelműen, hogy milyen szerekkel kezelték őket, milyen szabályok alapján engedélyezett a forgalmazásuk. A termelői igények egyúttal olyan gombaölő szert keresnek, amely hatékony, hosszú hatástartammal rendelkezik, a betegségek széles köre ellen bevethető és alkalmazásának feltételei flexibilisek. Ezeknek a követelményeknek a Hutton Forte eleget tesz, három különböző hatásmechanizmussal rendelkező hatóanyaga, a kórokozók széles köre elleni hatékonysága, hosszú hatástartama és alkalmazásának flexibilitása mellett a kezelt növények vitalitását és hozamképességét is növeli. Hatóanyagai közül a prothioconazole (triazolinthion) szisztémikus hatással rendelkezik, a növényi szövetekben egyenletesen oszlik el, így a fiatal hajtásokat is védi. A trifloxystrobin elsősorban a növények vitalitásának és teljesítőképességének javításában jeleskedik, a levelekben transzlaminárisan mozog.  A spiroxamine a hatóanyagok felszívódásának gyorsaságát és hatékonyságát segíti, szisztémikus hatása a kezelés után rövid időn belül érvényesül. A készítmény EC formulációban kerül forgalomba, ajánlott adagja 1,2-1,5 l/ha,egy szezonban maximálisan 2x alkalmazható az őszi búzában, a durum- és tönkölybúzában, az árpafélékben, rozsban és tritikáléban.

Bayer Vladimír Barbierik

A növényvédőszerek kínálatában egy további újdonság, az Incelo gyomirtószer is szerepel, amely elsősorban a fűféle gyomok irtására ajánlott. Az őszi búzában (beleértve a durum- és tönkölybúzát is), az őszi rozsban és tritikáléban valópermetezésre engedélyezett. Hatóanyagai a mesosulfuron-methyl és a thiencarbazone-methyl, amelyet egy ún. széfener (mefenpyr-diethyl) egészít ki. Hatásmechanizmusa az ALS inhibitorok gátlásán alapul, vízben oldódó WG formulációban forgalmazzák, ajánlott adagja 0,2-0,333 kg/ha.Alkalmazásakor minden esetben tapadást fokozó lágyítószer (BioPower) hozzáadása is javasolt. Noha elsősorban a fűféle gyomok széles köre ellen a bokrosodás végéig ajánlott – a rozsnok fajok és a vékony egércsenkesz elleni hatékonysága kiemelendő, de jól irtja a kultúrnövények utánkelését is-, egyúttal a kétszikű gyomok széles köre ellen is bevethető azok 4-6 leveles állapotáig.Kétszikűek elleni hatékonyságának növelése érdekében a Sekator OD-val kiegészítve javasolt az alkalmazása. A Bayer gyomirtószer kínálatában a fűféle gyomok ellen az Incelo mellett az Attribut és a Puma, a kétszikűek ellen pedig a Husar Star és a HusarActive is megtalálható.

A Bayer a Monsanto integrálása után a vetőmagok piacán is kibővítette a kínálatát, ezen a területen elsősorban a Dekalb kukorica és repcehibridek számítanak meghatározónak. Ondrej Pinček a cég illetékes termékfelelőse az előző évi szezon értékelése után a Dekalb hibridek termesztésére kidolgozott új technológiákat és az idei évre ajánlott szemes és silóhibrideket ismertette. A Dekalb silóhibridek új generációja a nemesítési célok eredményeként a hagyományos agrotechnikai követelmények mellett elsősorban a silóhibridek teljesítőképességének és haszonértékének növelésével a tejtermelés és a biogáz előállításának hatékonyságát javítja. Ebben 3 kiemelt tényezőnek van meghatározó szerepe, nevezetesen a szárazanyag-tartalomnak, a keményítő-tartalomnak és a növényi sejtfalak emészthetőségének. A SILO EXTRA INDEX minősítést csak új nemesítésű silóhibridek kifejezetten piacvezető fajtákkal együtt végzett szigorú összehasonlító kísérletek eredményei alapján kaphatják meg, amelyben az említett 3 tényező a meghatározó. A silókészítő gazdaságok számára a Bayerrel együttműködő FeedLab laboratórium által elvégzett vizsgálatok is segítenek legfontosabb tulajdonságok meghatározásában, amelyek végső soron az egy hektárról származó tejmennyiséget (EPMP) is kiszámítják.

Bayer – Ondrej Pinček

A szemes hibridek minősítésében már korábban bevezetett  HD jelző a szárazság és a forrósággal szembeni magas szintű ellenálló képességét jelentette, most ezt a tulajdonságot az abiotikus stressztényezőkkel szembeni (meleg, száraz, hideg időjárás) fokozott ellenálló képességgel is kiegészítették, ami nemcsak normális hanem az említett stressz által nehezített környezeti feltételek között is kiemelkedő terméseredményeket biztosít az adott hibridek esetében. Ez a FieldShield jelző minősíti a szigorú követelményeknek megfelelő legújabb Dekalb hibrideket, amelyeket két csoportba soroltak, az egyik a korai érésidejű (FAO 200-300), a másik a középkései és kései érésidejű hibrideket tartalmazza.

A szemes hibridek kínálatából a korai érésidejűktől kezdve a kései hibridekig válogathatnak a termelők. Közöttük újdonságként szerepel aFieldShield minősítésű DKC 4611 (FAO 350-360), amely a DKC 4590 utóda lehet. Kiemelkedő hozamképességét gyengébb termőhelyi feltételek között is megtartja.  A DKC 4712 (FAO 360-370) FieldShield minősítésű szemes hibrid ugyancsak kiváló hozam- és stressztűrő képességével tűnik ki. Későbbi vetésre ajánlott, amikor a talaj hőmérséklete 10 oC fölé kerül. A DKC 4917 (FAO 390-410 – FieldShield) hibrid kiemelkedő hozamképessége mellett elsősorban kiváló szárazságtűrő képessége alapján ajánlott a termelők figyelmébe. A DKC 5206 (FAO 450-460 – FieldShield) a DKC 5182 közvetlen utóda feljavított tulajdonságokkal. Annak ellenére, hogy jól alkalmazkodik a gyengébb feltételekhez is, hozamképességét elsősorban intenzív feltételek között (ebbe beletartozik az öntözés is) képes teljesíteni, így Szlovákia intenzív kukoricatermesztő térségeibe ajánlott elsősorban.  A DKC 4162 WX (FAO 310-320) speciális igényeket kielégítő, élelmiszeripari célokra is felhasználható ún. waxy hibrid. A silóhibridek között idei újdonsága DKC 5911 (FAO 480-500), amely a már említett SiloExtra minősítéssel rendelkezik, kiemelkedő szárazságtűrő képessége van, gyengébb feltételek között is jól teljesít.

Ján Hanuska, a repcetermesztés hatékonyságát és jövedelmezőségét befolyásoló tényezőket vette górcső alá előadásában, amelyben elsősorban a kártevők monitorozási lehetőségének régi alapokra épített, de új változatát mutatta be. Alapjában véve a sárga tálcás monitorozás automatizált és digitalizált változatáról van szó, amely sárga színű tálcákba fogja be a repceállományba berepülő kártevők egyedeit (a belőlük szerzett adatok alapján határozható meg a vegyszeres kezelések időpontja), s ezeket az adatokat digitálisan számszerűsítve rendszeres időközökben telefonba, táblagépbe vagy számítógépbe küldött adatszolgáltatás formájában közli az agronómussal.  A MagicScout digitális sárga rovarcsapda használata az agronómusoknak jelentős időmegtakarítást fog jelenteni. A sárgatálcához egy napelemmel működő digitális felvevő készülék tartozik, ez felvételezi a befogott rovarok számát, s küldi a megadott címre az adatokat. A készülék nálunk idén nyártól (júliustól) lesz elérhető a termelők számára.

Bayer – Ján Hanuska

A repce növényvédelmében alkalmazott rovarölő rendszer D-ACT néven szerepel a köztudatban, két hatóanyaga, a Decis és a Kestrel révén biztosítja a repcét károsító rovarok hatékony irtását. Ján Hanuska a D-ACTrendszer elemeit képező vegyszerek alkalmazásának kétfajta kijuttatási lehetőségét mutatta be a repcében, egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy immár a kukoricamoly és a kukoricabogár, illetve a burgonyabogár ellen is alkalmazható. A repce betegségei elleni védekezésre rendelkezésre álló szerek közül a Tilmor és a Propulse gombaölő készítmények hatékonyan védik a repceállományokat a gombás fertőzések ellen.A Propulse immár a napraforgóban, a cukorrépában, a kukoricában, mákban, szójában, illetve egyes zöldségfélékben (fokhagyma, hagyma, metélőhagyma) is engedélyezett.

A repcehibridek kínálatában a DK Excited, DK Exbury, DK Expectation és DK Exception mellett az idei újdonság a DK Exaura, amely a fajtavizsgálati kísérletekben kiváló eredményeket produkált, tavalyelőtt fajtacsoportjában első, tavaly pedig második helyen végzett a hozamok alapján rangsorolt összesítésben.  Tulajdonságai alapján joggal számíthat a termelők érdeklődésére.

A repce vetőmagjának védelmére kidolgozott AcceleronElite rendszer komplett védelmet kínál a talajba kijuttatott vetőmag csávázásával. Két összetevőből áll: a Scenic Gold gombaölőszeres csávázószerből és a Buteo Start rovarölő készítményből a legjelentősebb patogének és kártevők ellen védi a kelő repceállományt.

Kép és szöveg: szilvássy

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …