A torma őszi telepítése

A tormát alapvetően gyökérdugványokról, a házi kertekben is az évelőknek kijelölt helyre telepítjük. Tavasszal és ősszel is ültethető, az őszi időszakban szeptembertől október közepéig ajánlott a szaporításra kiválasztott gyökérdugványokat elültetni. Ültetésre az ősz a legkedvezőbb, ilyenkor sokkal jobb eredésre és gyorsabb növekedésre számíthatunk. Tavasszal a dugványokat a lehető legkorábban (február végén, március elején) rakják ki. A torma telepítésénél vegyük figyelembe, hogy évelő növény, tehát még akkor is, ha csak egy évig akarjuk termeszteni, számolnunk kell azzal, hogy a visszamaradó gyökerek még több éven át kihajtanak. Célszerű tehát vetésforgón kívül helyezni a termőterületét.

Többféle módon szaporítható. Leginkább bakhátra, vagy barázdákba telepítik. Szaporításra bármilyen gyökérdarab alkalmas lehet, de legjobbak a ceruzavastagságú 20–30 cm hosszú erre a célra kiválasztott dugványok.

Bakhátra való telepítés előtt 30–40 cm magas bakhátat képeznek és ebbe függőlegesen vagy ferdén, ültetőfával rakják a dugványokat, úgy, hogy 3–5 cm-re kerüljenek a föld felszíne alá. Ennek a módszernek az előnye, hogy a gyökerek nem hatolnak mélyen a talajba és könnyű a kiszedésük.

Kertekben egyszerű barázdákba is kiültethető. A dugványokat megtisztítva, egymástól 70-80 cm-re helyezzük el. Kisebb méretű 6-8 cm-es dugványoknál a tőtávolságot arányos csökkenthetjük.

Ajánlott, hogy az ültetésre előkészített dugványokat, a felső részen kör, az alsó részén ferde ellipszis alakú metszlappal vágjuk le, hogy elkerüljük a fordított ültetést. A dugványokról le kell dörzsölni a hajszálgyökereket. A tavaszi ültetésre előkészített szaporítóanyagot pincében, nedves homokban vermelik el, így tárolják.

Telepítése előtt ősszel, jó mélyen (40–50 cm), forgassuk meg a talajt, hogy szerkezete laza legyen és a tápanyagokat is mélyre juttathassuk. A talajmunkát az őszi telepítés előtt 6-7 héttel végezzük el, hogy a talaj kellően ülepedjen. Lehetőleg laza, jó minőségű szerves anyaggal is ellátott talajba ültessük, gyengébb homokos vagy kötött talajokon ízetlen, fás és elágazó gyökerű termést kapunk. Ápolási munkái közül a sorközök és a bakhátak gyomtalanítása a legfontosabb. A 3–4-szeri kapálás során mindig töltsük vissza a földet a bakhátakra. Száraz időszakban a barázdába vezetett vízzel növelhető a hozam, és csökkenthető a torma csípős íze. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …