A torma ősszel is telepíthető

A torma szedése a késő őszi időszakra hagyható, sőt, fagymentes napokon télen is szedhető. Ha bakháton neveljük, a lebontott bakhátból az egész növényt a talpgyökerekkel együtt szedjük ki úgy, hogy gyökérdarabok ne maradjanak a földben, mert azok a következő évben újra kihajtanak. A szedés könnyebb, ha előtte a leveleket sarlóval tőből levágjuk. A megtisztított, egészséges torma pincében, műanyag zsákban sokáig eltartható. A felszedett talpgyökereket a jövő évi dugványozás számára készítjük elő. Telepítésénél vegyük figyelembe, hogy a torma évelő növény, s a földben hagyott gyökerek még több éven át kihajtanak. Célszerű tehát vetésforgón kívülre ültetni.

A talpgyökerekből készített gyökérdugvánnyal szaporítjuk. A vékony gyökereket késsel 25-30 cm-es darabokra vágjuk fel. A dugványokról dörzsöljük le a hajszálgyökereket. Az így előkészített szaporítóanyagot pincében, nedves homokban vermeljük el.

Termesztése: Ősszel, amilyen mélyen csak tudjuk (40–50 cm), forgassuk meg a talajt, hogy szerkezete laza legyen és a tápanyagokat is mélyre juttathassuk. Termeszthető monokultúrában is, ilyenkor nagyon fontos, hogy az ültetvény felszedését legalább 60–70 cm-es talajforgatás kövesse. A felszínre került gyökereket gyűjtsük össze, ezekből dugványokat készíthetünk.  A torma termesztésénél a szokásos művelési mélység alá kell mennünk azért, hogy a gyökerek mélyre hatoljanak és hosszú egyenes termést kapjunk. A talaj minősége befolyásolja az ízt és a piacosságot. Sovány homokon nemcsak ízetlen és fás, hanem kevés termés lesz, míg erősen kötött talajon elágazó gyökereket kapunk, amelyek jóval csípősebbek a megszokottnál.

Termesztésében a bakhátas, barázdás és sík telepítési mód ismert. A bakhátas módszer a legelterjedtebb. Ha a telepítésre szánt dugványok hossza 20-30 cm, az ajánlott sortávolság 80-100 cm, a 6–7 cm-es dugványoknak a 70–80 cm a sortávolság is megfelelő. Ezeket 20–30 cm tőtávolságra ültetjük.

Bakhátas telepítéskor előbb 30–40 cm magas bakhátat képezünk, és ebbe függőlegesen vagy ferdén, ültetőfával rakjuk a dugványokat, úgy, hogy 3-5 cm-re kerüljenek a föld felszíne alá. Így a gyökerek nem hatolnak mélyen a talajba, és könnyű a kiszedésük. Ültetésre az ősz a legkedvezőbb, ilyenkor sokkal jobb eredésre és gyorsabb növekedésre számíthatunk. Tavasszal a dugványok a lehető legkorábban (március elején) már kiültethetők.    (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …