A szőlő zöldmunkái

Június végén – július elején a levelek ritkításával – meghagyva néhányat a fürtök körül – lehetővé tesszük a jobb szellőzést, könnyebbé és hatékonyabbá válik a permetezés. A leveleket azonban óvatosan ritkítsuk, ne csökkenjen az aktív levélfelület, csupán a levelek mennyisége, mivel ez visszahat, és csökken a cukorfok. A fekete szőlők fürtjeinél a jobb szíveződés segítésére egy kis árnyékolást kell hagyni. A fehér fajtáknál azonban a betakarítás előtt 2–3 héttel, még egyszer érdemes újra levelezni a szép sárga szín elérése érdekében.

A fürtritkítást július elején végzik. Ezzel lehet szabályozni a terhelést, és egyöntetűbbé tenni az érést. A terhelést a metszéssel már szabályoztuk, de így alkalmazkodni tudunk az időjáráshoz. A kötődés után megbecsülhető a termésmennyiség, egyúttal csökkenthető a fürtök száma a jobb koraiság és a piacos megjelenés érdekében. A nagy terhelés ugyanis későbbi érést okoz. A lelevelezés és a rikítás egyszerre is elvégezhető.

Júniusban és júliusban a pincírozás és a csonkázás is fontos tennivaló. A pincírozást akkor kell végezni amikor a lombfal vastagsága több mint 40 cm, a csonkázást pedig akkor, amikor a hajtások visszahajlanak a sorokba. Ezt többször is el szokták végezni, amíg a hajtások növekednek. Ha késik ez a beavatkozás, akkor nagy hajtásaink lesznek sok levéllel, amelyek többet fogyasztanak, mint amennyit termelnek. (sz)

Kép: Szilvássy

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …