A salottahagyma még most is ültethető

A salottahagyma a vöröshagymához hasonló, annál kisebb méretű, lágyabb ízű hagyma. Termése kerekded vagy hosszúkás alakú, kellemes ízű. A hagymák színe változatos, fehér, rózsaszín és lila változatban egyaránt előfordul. Értéke a korai érésben és a jó téli tárolhatóságában rejlik. Sarjképzési hajlama erős.

Termesztési igényei hasonlók a vöröshagymához. Szabadföldi termesztés esetén az ültetéshez jól művelt, műtrágyával feljavított talaj szükséges. A talajok közül a humuszban gazdag, laza szerkezetű, jól művelt talajokban fejlődik a legjobban. De ne ültessük frissen trágyázott talajba, mert azt nem kedveli. Nincs szüksége nagy melegre, tenyészidőben 17-19 fokos hőmérséklet is elég számára. Vízigénye sem magas, bár a fejlődés kezdeti szakaszában szüksége van csapadékra, később azonban a meleg és száraz környezet is megfelelő a számára. A szétszedett sarjakat ősszel (szeptember végén, októberben) vagy kora tavasszal (március elején) dugdossuk a talajba úgy, hogy 2–3 cm föld fedje azokat. Házikertben 20–25 cm sortávolságra és 8–10 cm tőtávolságra ültetjük.

Tenyészideje rövid, június végén már a levelei leszáradnak és a hagyma visszahúzódik. Ha későn szedjük, a hagymacsoportok szétesnek. Termésmennyisége 1,2–2 kg/m2. Tárolni enyhébb, száraz, hűvös helyen lehet. Háztájiban egyszerű módszerekkel (padlás, kamra) is jól és hosszú ideig (akár májusig) eltartható.  (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …