A rukkola hidegtűrő, de fagyérzékeny

A rukkola (borsmustár) a hidegtűrő leveles zöldségfélék közé tartozik, lévén, hogy fejlődéséhez inkább alacsony hőmérséklet szükséges, ugyanakkor a nagyobb melegben magba fordul. Meglehetősen gyors növekedés jellemzi, ezért, amikor a kinti hőmérsékletek elérik az 5-13°C-t közvetlenül a talajba ültethető. Vannak, akik rendszeresen visszacsípik a növényt, hogy újabb leveleket hozzon, és ezzel kitolják a vegetációját, de ha az időjárás túl melegre fordul, akkor mindenképpen felmagzik. Gyakran gyűjtsük, hogy ezáltal elősegítsük az újabb levelek növekedését. Ennek köszönhetően a növény sok levelet produkál mielőtt virágzásba indulna. A szára elérheti a 90 cm-es magasságot, amelyen kis fehér virágok fejlődnek.

A rukkola a laza, homokos tápanyagokban gazdag napos talajt kedveli, de szinte minden talajban megél. Kora tavasszal vagy ősszel lehet elvetni. Általában 20-30 cm-es sortávolságra és egymástól 2-3 cm tőtávolságra lehetőleg 1-2 cm mélyen kerüljön a talajba a magja. folyóméterenként 18-22 magot vessünk. Kelés után kb. 2-3 héttel már kezdhetjük szedni 5-10 cm-es leveleit. Esetenként terítve (a magokat elszórva) is telepíthető. Úgynevezett önvető típus, ahol megtelepszik, ott gyorsan terjed, és kiszorítja a gyomokat, ezért talajtakarónak, is kihasználható. Igénytelen, nagyon jól alkalmazkodik a termőhelyi feltételekhez, hidegtűrő, de fagyérzékeny növény. Ott, ahol eléggé rapszodikusan változik a kora tavaszi időjárás, az elvetett állományt ajánlott takarni.

Balkonládában, cserépben is nevelhető. A lakásban napos és meleg helyen tartsuk, mérsékelten, de rendszeresen öntözzük. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …