Fonálféreg

A paprika kártevői

A paprika az egyik legkedveltebb, ha nem a legkedveltebb zöldségféle vidékünkön. Szintén Amerikából származik, és Kolumbusz második útja után hozták be Európába. Mint más, akkor behozott, addig ismeretlen növényeket, a paprikát is dísznövényként tartották a főúri kertekben. Először fűszerként használták. Mivel a bors nagyon drága volt, a helyette használatos paprika nagyon gyorsan elterjedt. Magyar szakácskönyvben először 1771 írták le.

A paprika melegigényes növény, a mag csírázásához szükséges optimális hőmérséklet 20 C°, ez alatt csak lassan, nagyon vontatottan csírázik. Ott díszlik szépen, ahol az átlaghőmérséklet 17 C° fölött van. A paprika hosszúnappalos növény, 12 óránál hosszabb ideig tartó világosságot igényel a virágzáshoz. A meleg, szerves anyagban gazdag, a vizet jól áteresztő, levegős talajokat kedveli. Érzékeny a talaj sótartalmára, ott, ahol nem díszlik szépen, de a paradicsom szépen terem, legtöbbször ez a probléma.

Jelenleg nagyon sok fajtája létezik. A zöldpaprikát fogyasztásra fóliasátrakban hajtatják, szabad földön a vastaghúsú fajtákat és a fűszerpaprikát termesztik. A paprika, és különösen a csípős fajták – cseresznyepaprika, csili – termesztése igen munkaigényes, ezért szabadföldi termesztésével egyre kevesebben foglalkoznak.  40–50 évvel ezelőtt az iskolások is, a falu apraja-nagyja szedte a paprikát. Az új mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy szeretné, ha a földekre visszatérnének az itt megtermelhető kultúrák. Reméljük, ez nem csak a kijelentések szintjén valósul majd meg.

A paprikának több kártevője és betegsége is van, de ha be tudjuk tartani a vetésváltást, nem okoznak nagyobb gondot. A hajtatóházakban évekig termesztik, ezért ott nagyon oda kell figyelni a növényvédelemre.

A hajtatóházakban, szerencsére ritkán, de akkor nagy gondot okozó kártevők a gubacs fonálférgek – Meloidogyne hapla, M. incongnita (hrčkotvorné háďatká). A növények gyökerein élősködnek, hajtatásban sok generációjuk fejlődik ki. A gyökereken gubacsokat képeznek, ez nagyban gátolja a működésüket, a növények lankadnak, gyengén fejlődnek, majd elpusztulnak. Az egyenetlen fejlődés, az egyes növények fejlődésbeli lemaradása és a hajtáscsúcs kifehéredése árulkodó tünet. Ha megjelennek, csak a talaj fertőtlenítésével lehet védekezni ellenük. Az egyes fajták érzékenysége különböző.

Fonálféreg

A hajtatóházakban szintén komoly károkat okozhat a szélesatka – Polyphagotarsonemus latus (roztočík paprikový). Igen apró, még nagyítóval sem látható. Mindig a legfiatalabb hajtásrészeken szívogat, a virágban, a kis bogyókezdeményen. A palántákon a felső, legfiatalabb levelek csavarodása figyelmeztet a jelenlétére. A fiatal levelek, a hajtáscsúcs torzul, olyan mintha gyomirtó károsította volna. Ilyenkor kell védekezni ellene. Később, amikor már megjelennek a károsított termések, már jelentős a kár.

Szélesatka kártétele termésen
Szélesatka kártétele levélen

Gyakori, mindenki által ismert kártevők a levéltetvek. Ha elszaporodnak, jelentősen meggyengítik a növényeket, a termést, és persze az egész növényt szennyezik az általuk produkált ragacsos mézharmattal. Azért is veszélyesek, mert a vírusokat is terjesztik. Leggyakrabban a hangyák hordják szét őket, figyeljünk oda, mert ahol a hangyák megjelennek, ott levéltetvek is vannak. A hajtatóházakban folyamatosan szaporodnak, ezért kialakul náluk a vegyszerekkel szembeni a rezisztencia, vagyis az ismételt permetezést más hatóanyagú szerrel kell végezni.

Nemcsak a hajtatásban, hanem a szabadföldi termesztésben is nagy károkat okoz a gyapottok bagolylepke – Helicoverpa armigera (Mora bavlníková). A lepke a kis bogyóra rakja tojásait, amelyekből gyorsan, 3–4 nap alatt kikelnek a hernyók, ezek berágják magukat a termésbe, és annak belsejében fogyasztják a fejlődő magkezdeményeket. Mivel a bogyó belsejében fejlődnek, nagyon nehéz védekezni ellenük.

Gyapottok bagolylepke

A hajtatóházak veszélyes kártevői a tripszek, Dohánytripsz – Thrips tabaci, és a Kaliforniai virágtripsz – Frankliniella occidentalis. A tripszek nyúlánk rovarok, 0,8–1 mm hosszúságúak, szabad szemmel is láthatók. A szívogatásuk nyomán ezüstös szívásfoltok keletkeznek a leveleken, a paprikabogyók kocsánya barnul, majd parásodik. Nehéz védekezni ellenük, ha megjelennek, többszöri permetezés szükséges, mivel a tojásaik a bőrszövetben vannak, az egyik lárvaállapot pedig a talajba vonul. Megfigyelésükre nagyon jók a kék színű színcsapdák. A védekezést ezek alapján pontosabb. Kisebb fóliasátrakban, nagyobb mennyiségű színcsapdával az elterjedésüket is kordában tudjuk tartani.

Szlovákiában, a paprikában a kártevők ellen jegyzett vegyszerek:

Basamid      talajfertőtlenítés     kiskereskedelmi csomagolásban is

Calypso 480 SC    molytetvek, levéltetvek-

Gazelle        levéltetvek   –

Karate Zeon 5 CS  levéltetvek   kiskereskedelmi csomagolásban is

Mospilan 20SP      levéltetvek   kiskereskedelmi csomagolásban is

Nissuron 10 WP    atkák  kiskereskedelmi csomagolásban is

Pirimor 50 WG     levéltetvek   –

Spintor        tripszek        kiskereskedelmi csomagolásban is

Vertimec 018 EC   atkák, tripszek       kiskereskedelmi csomagolásban is

Yoroi levéltetvek   –

Sanium Ultra AL   szívó-, rágó kártevők      kész oldat

A vegyszerek használatánál ajánlott valamilyen ragasztót használni a permetlébe, ilyen a Silwet Star és az Agrovital, amely védi a vegyszert a lemosódástól is.

Permetezés előtt mindig olvassuk el a használati utasítást, főleg a használandó mennyiséget, a keverhetőséget és az egészségügyi várakozási időt.

(A paprika betegségeivel foglalkozó cikk második részét következő számunkban folytatjuk).

Kép és szöveg:

Sedliakné György Ilona

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …