A mézgásodás kezelése

Májusban a gyümölcsfák intenzív növekedésbe kezdenek, a megfigyelések szerint négy naponként növesztenek új leveleket. Ebben az időszakban nagy a veszélye a különböző fertőzések és betegségek fellépésének, illetve az egyes állati károkozók tömeges megjelenésének. A gyümölcsfák metszési felületein, főleg a csonthéjasoknál, gyakran észlelhetünk ragadós mézgafolyásokat, aminek számos oka lehet, de nem kell feltétlenül azonnal növényvédelmi problémára gondolnunk.  A mézga egy gyantás folyadék, amely idővel megszilárdul és a fa törzsén marad megkeményedve. Ezt a tünetet a nagy metszési felület, fizikai sérülés, pl. ághasadás, a magas talajvízszint, túlzott nitrogén-adagolás is okozhatja, de akár növényvédelmi problémára is utalhat. A mézgaképződés tulajdonképpen a fa védekező mechanizmusa valamilyen rendellenes folyamat ellen. A mézgaképződés egy, a fa sejtjei által elindított folyamat, amellyel a fa védekezik az őt érő stresszhatások ellen. Ha növényvédelmi probléma áll a háttérben, akkor tudnunk kell, hogy a mézgásodás keletkezhet rovarok károsításakor, (nagy farontó lepke), vagy a kajszinál és az őszibaracknál a gutaütés kialakulásakor. A gutaütés komplex betegség, gombás és baktériumos fertőződések is okozhatják, de maga a gutaütés nem okoz mézgásodást. A tünet csak a fa védekező mechanizmusa.

Háztáji kertekben a mézgacseppek megjelenése és eltávolítása után érdemes a helyet megfelelő sebkezelő szerrel ápolni, de a körülmények megfigyelésével a leginkább célravezető megoldás a képződés lehetséges okainak feltárása. Lényeges, hogy egy-egy fán megjelenő mézgacseppek még nem feltétlenül okozzák a fa pusztulását.

Ha a gyümölcsfákon, főleg a csonthéjasoknál ilyen enyves folyást tapasztalunk, a fertőzött helyen, a fát az egészséges részig kivágjuk, és a sebet fertőtlenítjük. Erre a célra a 4 százalékos ecetes víz, vagy a 2 százalékos rézgálic oldat is alkalmas. A sebeket többször is ellenőrizzük, ha az enyves folyás újra megjelenne, a fertőtlenítő kezelést újra el kell végezni. Miután a sebekből már nem folyik az enyves váladék, oltóviasszal, vagy fabalzsammal kenjük be őket, így véglegesen lezárjuk a sebhelyeket. Szükség esetén latex alapú festéket is használhatunk erre a célra, amihez gombaölő készítményt adunk. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …